Technologie - Branża mięsna

Kocioł Warzelny - urządzenie mające zastosowanie w produkcji spożywczej, m. in. w masarniach, przemyśle mięsnym i wędliniarskim oraz w kuchniach przygotowujących większe ilości produktów płynnych. Jego budowa to zbiornik (gar) z doprowadzonymi przyłączami wody oraz automatyką sterującą pracą (woda, grzanie, ciśnienie).

Kotły warzelne wyposażone są w przyłącza ciepłej i zimnej wody. Zainstalowany automatyczny system kontroli i regulowania ciśnienia, a także poziomu wody w przestrzeni między zbiornikowej sprawia, że są to urządzenia spełniające wszystkie wymogi bezpieczeństwa w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Płynna regulacja mocy pozwala na sterowanie intensywnością gotowania, a tym samym na oszczędność energii. Kotły posiadają zawór spustowy, który umożliwia łatwe opróżnianie zawartości zbiornika.

 

Parametry kotłów warzelnych to: moc [kW], zasilanie [np. gaz /elektryczne], pojemność [l] , przyłącze wody, przyłącze gazu