Przemysł Mięsny, Wędliny, Mięso, Produkty mięsne - Artykuły, Wiadomości, Nowości, Porady

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Polędwiczki z indyka cieszą podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. Smakowite, miękkie i sycące nadają się zarówno na obiady, jak i wykwintne kolacje.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Pytanie na pozór banalne i mogące wywołać zdziwienie. Przecież mięso w postaci surowej czy też wstępnie przygotowanych półproduktów jest ogólnie dostępne na bazarach, w sklepikach osiedlowych i sklepach wielkopowierzchniowych. Co może być trudnego w tak prostej i niemal codziennej czynności?

Więcej…

Słownik pojęć - branża mięsna

Pieczeń wołowa

Mięso zwierząt rzeźnych należy do najbardziej cennych pod względem wartości odżywczej surowców spożywczych. Od pewnego czasu w Polsce obserwuje się wzrostową tendencję jego spożycia.

Jest ono podobne do wielkości spożycia w niektórych krajach Europy. Spośród trzech najbardziej popularnych gatunków mięsa najczęściej spożywanego w Polsce dominuje wieprzowina, bardzo szybko rośnie również spożycie mięsa drobiu.

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Wędliny

Do produkcji wędlin stosuje się następujące surowce: mięso wieprzowe lub mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne w tym białko sojowe, karagen błonniki i mieszanki peklujące. Podczas wyrobu wędlin, mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się jednolitą masę mięsną, pod względem spójności, koloru, smaku - która jest oznaczana jako wędlina.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Warto wiedzieć, że mięso wieprzowe miało w swojej historii różną sławę. W dawnym okresie, około XX wieku, wieprzowina nie była uważana za bezpieczną i jeśli ktoś nie potrafił przygotować tego mięsa – ludzie obawiali się przed jego spożyciem. Ale teraz, hodowla świń odbywa się w bezpieczny sposób, dzięki czemu mięso wieprzowe może być spożywane już po ogrzaniu go wewnętrznym ciepłem o wysokości około 160 stopni Celsjusza. Jeśli soki z mięsa są różowe, to jest sygnał odpowiednio przygotowanego mięsa wieprzowego – każdy przepis na kotlet wieprzowy opiera się o tę zasadę.

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Gotuj mięso korzystając z "niskotłuszczowych" metod gotowania - pieczenie na grillu, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub na grillu bez używania dodatkowego tłuszczu.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

mielone mięso

W dzisiejszych czasach maszynka do mielenia mięsa spełnia wiele funkcji. Nie jest już tylko standardową maszynką do mielenia, potrafi pełnić nawet funkcję wyciskarki do soków. W ofercie sprzedawców można spotkać dwa główne typy maszynek do mielenia mięsa.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Transport żywności ma ogromne znaczenie, a ponadto – jest dużym wyzwaniem logistycznym. Zwłaszcza w przypadku mięsa, które musi mieć zapewnione odpowiednie warunki termiczne, wilgotność, a także zabezpieczenie przed dostępem powietrza, bakterii itp. Wyjaśniamy, jakie są obowiązujące normy i przepisy, a także jakie są najlepsze skrzynki transportowe do mięsa i przetworów mięsnych. Jak zabezpieczyć żywność podczas transportu?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Czy grillowanie jest bezpieczne?

Mikrobiolodzy: grillowanie może być niebezpieczne bakteriami Yersinia

Jedzenie niedopieczonego mięsa z grilla może spowodować groźną chorobę - alarmują mikrobiolodzy.

Coraz więcej zdarza się zakażeń "importowanymi" zza oceanu bakteriami Yersinia. W tym roku wykryto ich już ponad kilkadziesiąt.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

O naszej kondycji i samopoczuciu w dużej mierze decyduje to, co spożywamy. Organizm człowieka w każdym wieku ma nieco inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Inne posiłki przygotowujemy dla małych dzieci, młodzieży, osób dorosłych czy wreszcie dla seniorów. Jednym z produktów, który odpowiada na potrzeby osób starszych jest chude mięso drobiowe. Drób, a szczególnie mięso z kurczaka jest lekkostrawne, delikatne w smaku, zawiera mało kwasów tłuszczowych nasyconych, dużo pełnowartościowego białka, witamin i mikroelementów.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Może się wydawać, że w dobie doskonale zapatrzonych we wszelkie produkty sklepów spożywczych własnoręczne wykonywanie wyrobów nie ma żadnego sensu. Jest jednak dokładnie odwrotnie. Jakość sprzedawanej w sklepach żywności zwykle pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o wędliny, gdyż są one wręcz naszpikowane chemicznymi substancjami konserwującymi, zaś wysokiej jakości produkty są na tyle kosztowne, że nie każdy może sobie na nie pozwolić. Warto zatem zastanowić się nad zaopatrzeniem się w domową wędzarnię, może się bowiem okazać, że jest to wspaniałe rozwiązanie powyższego problemu.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Co warto jeść w zimie?

Za oknem mróz i niskie temperatury - napływają alarmujące dane o śliskich drogach, a także przypadkach zamarznięcia.

Jednak nawet w ciężkich warunkach pogodowych musimy pracować, uczyć się i normalnie żyć. Czy można dzięki odpowiedniej diecie przygotować ludzki organizm do walki z zimnem.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Pasztety są obecne na naszych polskich stołach już od kilku stuleci. Chociaż przygotowywano je już w Starożytnym Rzymie, to nasze, choć wydają się zupełnie polskie, przywędrowały z Francji. Można powiedzieć, że jedzenie pasztetu jest więc prawdziwie francuskim zwyczajem. Specjalnie szkoleni pasztetnicy przybywali z Francji na dwory królewskie wielu europejskich państw. Dlaczego lubimy pasztety? Jak wybrać pasztet dobrej jakości?

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Monotematyczność w kuchni z pewnością nie prowadzi do niczego dobrego. Jedząc po raz kolejny potrawę przyrządzoną w dokładnie taki sam sposób, zaczynamy odczuwać pewien niedosyt. W końcu nasze kubki smakowe chciałyby poznać coś nowego. W przypadku kurczaka możemy wspomóc się wieloma przepisami, które brzmią naprawdę zachęcająco.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Wielu osobom dieta kojarzy się bardzo źle - wydaje im się, że to ciągłe wyrzeczenia w kwestii odżywiania, ciągłe uczucie głodu i generalnie ciągłe niezadowolenie. Tymczasem dobrze dopasowana dieta jest smaczna i urozmaicona! Nie trzeba rezygnować ze wszystkich ulubionych przekąsek. Idealnym tego przykładem są chociażby kabanosy.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.

 

Mączne problemy

Gluten to nic innego jak połączenie dwóch białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny. Głównym jego źródłem są zboża, takie jak pszenica, żyto i jęczmień.

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Masarnia - otwarcie i prowadzenie masarni

Nieodzownym warunkiem posiadania własnej masarni są: pomieszczenie, kanalizacja, agregaty chłodnicze (chłodnie, mroźnie), ściany pokryte na całej wysokości płytkami ceramicznymi (wymóg UE), myjki pojemników oraz maszyny i urządzenia specjalistyczne (np. komory kwp, nastrzykiwarki, masownice, kutry,wilki). Jeśli w zakładzie ma być również ubojnia (ubój) trzody chlewnej to konieczna jest także własna oczyszczalnia ścieków.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

W trakcie celebrowania posiłków, szczególnie tych wyjątkowych, jak weekendowe śniadania często marzymy o wędlinach, takich jak dawniej… Pełnych smaku, aromatu, doskonale przyprawionych, cieszących oko i zachwycających podniebienie. Ponad wszystko zależy nam również na najwyższej jakości produktów i zdrowym ich przygotowaniu. Dla wszystkich ceniących domowe, pyszne wędliny firma Hańderek przygotowała nowe UPIECZONE produkty wędliniarskie.

 

Przygotowanie domowych wędlin nie jest łatwe, szczególnie jeśli chcemy zachować ich soczystość. Dodatkowo ich domowa produkcja wiąże się ze znajomością mięs, procesów wytwórczych i temperatur ich pieczenia. Musimy również zaufać nieznanym dostawcom półproduktów i z pewnością poświecić wiele czasu i uwagi mięsiwie zamkniętemu w piekarniku. Często na wykonanie własnych wędlin decydujemy się w przededniu rodzinnych uroczystości lub świąt. Co w natłoku innych obowiązków kończy się dość niefortunnie – zbyt wypieczoną i niesmaczną wędliną. Jak oszczędzić sobie kuchennych rozczarowań? Jak „nie zwariować” przed ladą działu mięsnego i nakarmić rodzinę pysznym UPIECZONYM mięsem? – najlepiej pozostawić kwestię wyrobu wędlin specjalistom i zaufać nowej grupie wędlin firm Hańderek.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Rosnące wymagania konsumentów dotyczące wartości zdrowotnej żywności sprawiają, że ekologiczna produkcja wołowiny ma coraz większe znaczenie. Chów bydła w warunkach zbliżonych do naturalnych ogranicza zagrożenia związane z intensywną produkcją rolniczą w gospodarstwach towarowych.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Nadchodzące Święta Wielkiej Nocy, to czas biesiadowania przy suto zastawionym stole. Naturalnie wędzone wędliny, zawierające tylko

mięso, to rarytasy którymi pragniemy ugościć naszych bliskich. Jak w gąszczu półek i mnogości dostępnych produktów odnaleźć te najsmaczniejsze, przypominające nam smaki i aromaty z dzieciństwa? Nasz poradnik podpowiada, jak szybko i skutecznie ocenić jakość oferowanych nam wędlin.

Śniadanie Wielkanocne, to posiłek podawany dość późno w niedzielne przedpołudnie. Jego menu jest bardzo bogate. Niezmiennie jednak obok żuru, czy białego barszczu i jaj najważniejsze są wędliny.  Dodajemy je do białych zup lub po prostu zjadamy z chrzanem i ćwikłą. Skoro wędliny są aż tak ważne powinniśmy wybierać je świadomie z dużą dozą podejrzliwości. Przy ich wyborze bądźmy bardziej dociekliwy, czytajmy etykiety i pytajmy sprzedawców.  Pamiętajmy, że nie każdy produkt wędliniarski, to wędlina najwyższej jakości.

Więcej…