Maszyny / Urządzenia

Technologie, Produkcja, Przemysł spożywczy w Polsce

Technologie przemysłu spożywczego

FiltryWspółczesny przemysł spożywczy pełnymi garściami czerpie z dobrodziejstw technologii, bez których poziom zaawansowania wytwórczości nie wzniósłby się na obecny poziom. Wciąż ulepszane hale produkcyjne wyposażone w taśmociągi, mieszalniki, chłodziarki czy maszyny tnące i inne – wszystko to sprawia, że proces produkcji w branży spożywczej ulega systematycznej mechanizacji.

Technologie przemysłu spożywczego

Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposażenia zakładów przetwórstwa spożywczego spełniających wymagania systemu HACCP. Stacje mycia CIP to niezbędne wyposażenie wielu zakładów przemysłowych. Przeznaczone są do mycia i dezynfekcji linii produkcyjnych umożliwiając tym samym zapewnienie świeżej i trwałej żywności.

Technologie przemysłu spożywczego

Kocioł Warzelny - urządzenie mające zastosowanie w produkcji spożywczej, m. in. w masarniach, przemyśle mięsnym i wędliniarskim oraz w kuchniach przygotowujących większe ilości produktów płynnych.

Jego budowa to zbiornik (gar) z doprowadzonymi przyłączami wody oraz automatyką sterującą pracą (woda, grzanie, ciśnienie).

Technologie przemysłu spożywczego

Komora Wędzarniczo-Parzelnicza (KWP) - najważniejsze urządzenie w firmach produkujących mięso i wędliny. Komora ta przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu i ryb. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie.

Technologie przemysłu spożywczego

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.

 

Pomieszczenie takie może mieć postać komory (także komory przewoźnej, np. na podwoziu samochodu ciężarowego albo kolejowym) lub kontenera-chłodni, specjalnie skonstruowanej ładowni na statku wodnym (np. statku rybackim albo specjalnie skonstruowanym statku-chłodniowcu) lub stacjonarnej sali o dużej objętości w specjalnie do tego celu przystosowanym budynku.

więcej: http://przeglad-spozywczy.pl/mleczarstwo/technologie-mleczarskie/110562-maszynynnnnchodnia

Technologie przemysłu spożywczego

Komora fermentacyjna zbudowana jest w całości z wysokogatunkowej stali kwasoodpornej.
Pracę komory nadzoruje inteligentne sterowanie mikroprocesorowe, co czyni urządzenie energooszczędnym i gwarantuje bardzo małą różnice pomiędzy parametrami zadanymi a rzeczywistymi.

Szukaj w katalogu firm