Przepisy kulinarne, Przepisy na potrawy, dania, sałatki, sosy, zupy

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 2 awokado, 100 ml wywaru mięsnego, 1 łyżeczka żelatyny, 80 ml śmietanki kremowej, sok z 1 cytryny, 4 duże krewetki, sól, pieprz. Przybranie: zielona pietruszka, koperek.

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 150 g mrożonego zielonego groszku, 1 duży słoik grubych szparagów, pieczarki

Dodatki: 10 łyżek oleju słonecznikowego, 1-2 łyżki octu winnego, sól, biały pieprz, łyżeczka cukru, 30-40 g drobno posiekanej cebuli

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 2 duże marchewki, 1 zielony ogórek, 1 por, 1/2 selera,3 młode dymki.

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1 kg białej kapusty, 1 ostra czerwona papryka, 1 mały kawałek imbiru, 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki jasnobrązowego cukru, 1 łyżka oleju sezamowego, 100 g orzeszków ziemnych, 100 g migdałów, 1 łyżka soli.

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 350 g młodych buraków, 2 korniszony, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka szczypiorku.

Dodatki: 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1 zielona sałata, 400 g kapusty chińskiej lub białej, 200 g ugotowanej białej fasoli,  2 marchewki, 1/2 dużego selera bulwiastego, 2 pory (tylko białe części), 1 ogórek,  2 pomidory, 3 czerwone ostre papryki, 6 ugotowanych kartofli, kilka marynowanych grzybów, korniszonów, cebulek, 3 łyżki kaparów, 1 łyżka soku cytrynowego

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 2 białe rzodkwie (30 dag), 2 jabłka, 10 dag truskawek.

Dodatki: sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, szczypta imbiru.

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 16 dużych kwaskowatych jabłek, 50 g świeżego imbiru lub 2 łyżeczki sproszkowanego, 0,5 l octu winnego, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, 500 g brązowego cukru, 50 g gorczycy, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka chilli, 200 g rodzynek, 50 g siekanych migdałów.

 

Przepis: Bengalski Chutney Jabłkowy: Posiekać imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodać imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia 20 min., mieszając często drewniana łyżka. Po ostudzeniu przełożyć do słoików.

 

 

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 4 szklanki poszatkowanej kapusty /może być 2 białej i 2 czerwonej/, 1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanego selera, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli.

Dodatki: sos: 1/4 szklanki oleju, 2 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka nasion gorczycy, sól, pieprz

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1/2 główki białej kapusty, 1 cebula, 2 marchewki, 1 zielona papryka, 1 łyżka soku cytrynowego.

Dodatki: Sos: 150 g majonezu, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki:

400 g buraków, 100 g serdelków, 1 cebula dymka, 4 łyżki posiekanych ziół: majeranek, kminek, czosnek, goździki.

 

Dodatki:

Sos winegret z musztarda: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka musztardy.

 

Przepis: Alzacka Sałatka Z Buraków:

Małe buraki ugotować. Ostudzić, pokroić na plasterki. Z serdelków zdjąć skórkę. Posiekać na plasterki. Cebulkę obrać, umyć, posiekać. Zioła umyć, drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie musztardę z Soła i pieprzem, dodać sok cytrynowy, stale mieszając dolać oliwę. Buraki wymieszać z posiekana cebula, zalać sosem i wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone serdelki, wymieszać, posypać ziołami.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki:  puszka ananasa, 20 dkg sera żółtego, 10 dkg rodzynek, 4 jabłka (najlepiej winne), 5 dużych ząbków czosnku, ok. 1 szklanki majonezu;

Jak zrobić sałatkę czosnkową:

Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, jabłka pokroić w kostkę, rodzynki namoczyć i odsączyć, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki.


Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki:

Pudełko (100 g) różnych kiełków, po 1 puszce (200 g) kukurydzy i czerwonej fasoli w zalewie, 1 nieduży ogórek sałatkowy, 200 g sera żółtego, 1/2 główki kapusty pekińskiej, sos Vinaigrette-Ireny;

Więcej…

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki:

2 pomidory, 25 dkg kukurydzy konserwowej, 1 cebula, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, śmietana

Jak zrobić sałatkę Gugula:

Pomidory i cebulę pokroić w ćwierć-księżyce, kukurydzę wypłukać w gorącej wodzie, tak by odszedł smak konserwy; wymieszać z pomidorami i cebulą, doprawić do smaku - koniecznie pieprz ziołowy, i polać śmietaną.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki:

1/2 kg marchewki, 1 mały seler (ok. 15 dkg), 1/2 kg ziemniaków, 2 kiszone ogórki, 1 puszka zielonego groszku, 3 jajka, 1 winne jabłko, pęczek szczypiorku, 1/2 szklanki majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek

Więcej…

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza