Przepisy kulinarne, Przepisy na potrawy, dania, sałatki, sosy, zupy

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 30 dag żółtego sera, 2 ugotowane selery, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny, musztarda, zielenina, 3 jaja ugotowane na twardo, 2 pomidory, rzodkiewka

 

Przepis: Sałatka Alzacka: Ser i seler pokroić w paski, połączyć ze śmietaną, dodać przyprawy, posiekaną zieleninę i wymieszać. Wyłożyć na półmisek, udekorować jajami, rzodkiewką i pomidorami.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1 główka sałaty, 50 g oliwek czarnych, 1 ogórek, 1 pęczek rzodkiewek, 4 kromki chleba, 8 kulek sera mozzarella lub bryndzy owczej, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz, oliwa do smażenia.

 

Przepis: Sałata Z Oliwkami: Liście sałaty umyć i osuszyć. Porozrywać na niewielkie kawałki i ułożyć w salaterce. Oliwki wypestkować. Rzodkiewki i ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodać wszystko do sałaty. Szczypiorek opłukać i drobno poszatkować. Z chleba usunąć skórkę. Miękisz pokroić w kostkę. Przysmażać na dużej ilości silnie rozgrzanej oliwy na zloty kolor (ok. 5 min). Osączyć z nadmiaru oliwy i dodać do pozostałych składników. Dodać kulki mozzarelli lub bryndzy. Oliwę połączyć z solą, pieprzem, musztarda. Wymieszać i odstawić na 3 min. Sosem tym połać sałatkę, posypać szczypiorkiem i podąć.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 2 sałaty, 2 pomidory, 1 ogórek, pęczek cebuli dymki, puszka ryb w oleju, kwasek cytrynowy, olej, sól, pieprz, tymianek

 

Przepis: Sałata Po Nicejsku: Wszystkie warzywa umyć, osuszyć, posiekać. W dużej salaterce układać luźnymi warstwami wszystkie składniki razem z rybą, polać całość sosem z oleju, kwaskiem i tymiankiem.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 6 dużych liści sałaty, 2-3 małe bułki, szklanka mleka, 15 dag pieczarek, 4 łyżki stopionego masła, 2 łyżki zieleniny, 2 żółtka, sól, łyżka papryki, roztarty mały ząbek czosnku,
pół szklanki gęstej śmietany, pół szklanki rosołu

 

Przepis: Sałata Faszerowana Po Węgiersku: Bułeczki zalać mlekiem, odcisnąć, przetrzeć przez sito. Oczyszczone, posiekane grzyby smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem zieleniny, cebuli i czosnku, aż do wyparowania soku, często mieszając, przestudzić. Wymieszać przetartą bułkę z żółtkami, śmietaną i grzybami, doprawić do smaku solą i papryką. Farszem posmarować listki sałaty, zawinąć jak gołąbki. Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką. Wstawić do gorącego piekarnika (220 C), piec ok 20 min. Wyłożyć na talerz, pokropić pozostałym masłem.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1 główka sałaty, jajka gotowane na twardo, pomidory, papryka kolorowa, pietruszka zielona, tuńczyk, kukurydza z puszki.

 

Przepis: Romantyczna Kolacja: Pokroić lub rozdrobnić wszystkie składniki i polać sosem z musztardy i oleju ( 2 łyżki musztardy i łyżka oleju) i posolić. Warto dodać do tej sałatki pieczywo z ziarnami;

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 200 g kiełków, 200 g szpinaku, 1 mały ananas, 1 ogórek, 100 g serka sojowego tufu, 2 owoce mango, 4 łyżki soku cytrynowego.

 

Dodatki: Sos: 200 g smażonych orzeszków ziemnych, 5 świeżych czerwonych papryczek chilli, 4 łyżki pasty krewetkowej, 2 łyżki brązowego cukru, 10 łyżek soku
cytrynowego, 150 ml wody, 1 łyżeczka soli.

 

Przepis: Rojak - Sałatka Indonezyjska: Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić. Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Odcedzić. Ananas i ogórek obrać, pokroić na plasterki. Serek tufu pokroić na paseczki lub w kostkę. Mango obrać i drobno pokroić. Kiełki, szpinak, ananas, ogórek, serek tufu oraz mango ułożyć oddzielnie na jednym, dużym półmisku. Przygotować sos: orzeszki rozetrzeć w moździerzu na gładka pastę. Papryczki zalać woda i odstawić na 15 min. Przełożyć do moździerza i utrzeć. Dodać pastę krewetkowa, sól, cukier, sok cytrynowy i wodę. Wymieszać.
Do każdej miseczki włożyć po łyżce przygotowanych owoców i jarzyn. Polać niewielka ilością soku cytrynowego. Dodać 1-2 łyżki sosu i od razu podawać.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 2 małe ogórki, 500 ml jogurtu, 1 zielona papryczki chilli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki garam masala, sól do smaku.

 

Przepis: Raita Z Ogórkiem: Ogórki obrać i pokroić w drobna kostkę. Posolić i odstawić na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie odlać płyn, który puszcza ogórki. Posiekać paprykę. Jogurt dokładnie wymieszać z solą. Dodać paprykę i ogórki. Przeląc raitę do małych miseczek, posypać z wierzchu garam masala i chilli. Odstawić do lodówki na 40 min. Podawać schłodzona jako dodatek do dania głównego.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1/2 kg kabaczka, 3,5 dl jogurtu, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki masła, nać pietruszki, sól do smaku.

 

Przepis: Raita Z Kabaczkiem: Z obranego kabaczka usunąć środek nasienny, pokroić w kostkę. Gotować w osolonej wodzie nie dłużej niż 5 min., aby zachował jędrność. Odcedzić i ostudzić. Jogurt dobrze roztrzepać z solą. Dodać kawałki kabaczka, bardzo drobno posiekana cebule i czosnek, wymieszać. Raitę przeląc do małych miseczek, posypać z wierzchu garam masala i chilli. Włożyć do lodówki na 40 min. Podawać jako dodatek do dania głównego, po przybraniu nacią pietruszki.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 500 g małych pomidorów.

 

Dodatki:  Sos rosyjski:
100 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżka pasty pomidorowej, 50 ml keczupu, 2 łyżki miodu,
1 cebula, sól, pieprz, estragon.

 

Przepis: Pomidory W Sosie Rosyjskim: Wybrać małe, ładne, jędrne pomidory jednakowej wielkości. Delikatnie umyć, sparzyć wrzątkiem, włożyć na chwile do zimnej wody i obrać. Przygotować sos. Cebule drobno posiekać. Miód podgrzać, dobrze rozetrzeć. Dokładnie wymieszać sól z pieprzem, estragonem i oliwa. Dodać keczup, łyżkę pasty pomidorowej, miód i posiekana cebule. Pomidory włożyć do salaterki, zalać sosem i odstawić na 1 godz. do lodówki.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki:
25 dag sera tylżyckiego, 2 średnie cebule, 2 czerwone papryki, 2 łyżki oleju, 4 łyżki octu, 1-2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy, sól, pieprz, odrobina cukru do smaku

 

Przepis: Pikantna Sałatka Serowa: Cebule obrać. Potem pokroić na półtalarki. Papryki umyć, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych. Żółty ser pokroić w równe słupki. Liście sałaty dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Kilka całych liści odłożyć, resztę porwać palcami na małe kawałki. Przyrządzić sos do sałatki. W miseczce wymieszać musztardę z octem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać olej, ubić /olej musi związać się z resztą składników sosu/. Przygotowane składniki sałatki połączyć /oprócz całych liści sałaty/. Delikatnie przemieszać z częścią sosu. Cztery talerzyki udekorować liśćmi, dodać porcje sałatki z pikantnym sosem.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 2 ogórki, 1 zielona sałata, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej pietruszki, kilka listków świeżej mięty.

 

Dodatki:  Sos winegret z cebula:
6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 cebulka dymka, sól, pieprz, cukier.

 

Przepis: Ogórki W Sosie Winegret: Ogórki umyć, obrać, pokroić na plasterki, następnie plasterki przeciąć na pol. Koperek, zielona pietruszkę i dymkę umyć i drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekana cebule. Wymieszać. Do miski włożyć ogórki, zalać polowa sosu i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Przed podaniem ułożyć na talerzu liście zielonej sałaty, na nich ogórki, posiekana pietruszkę z koperkiem, połać reszta sosu i przybrać listkami mięty.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 300 g różnych rodzajów mortadeli, 100 g serdelków, 50 g korniszonów, 50 g marynowanych cebulek, 1 mała cebula, 1 łyżka kaparow,1 zielona sałata.

 

Dodatki:  Sos ziołowy z musztarda: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka świeżej bazylii lub 1/2 suszonej, 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 suszonego, sól, pieprz.

 

Przepis: Niemiecka Sałatka z Wędlin: 300 g różnych rodzajów mortadeli, 100 g serdelków, 50 g korniszonów, 50 g marynowanych cebulek, 1 mała cebula, 1 łyżka kaparow,1 zielona sałata.
Mortadele pokroić na plastry grubości 1 cm, następnie pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Serdelki pokroić na plastry grubości 1/2cm. Korniszony pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Cebule drobno posiekać. Przygotować sos. Bazylie i tymianek bardzo drobno posiekać. Utrzeć dokładnie drewniana łyżka musztardę z solą, pieprzem i ziołami. Dodać sok cytrynowy, a na końcu oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do dużej miski włożyć wędliny, korniszony, cebule i marynowane cebulki. Zalać sosem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i posypać kaparami. Do sałatki z wędlin można podąć sałatkę z ugotowanych kartofli pokrojonych w kostkę, z sosem majonezowo-czosnkowym.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1 średniej wielkości melon, 1 średniej wielkości mango, 2 duże suszone papryczki chilli, 1 dl octu winnego, 4 ząbki czosnku, 25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego, 25 g siekanych migdałów, 200 g brązowego cukru, 100 g rodzynek, sól do smaku.

 

Przepis: Mango Chutney: Melon obrać i usunąć pestki, pokroić w kostkę. Obrane i pokrojone na plasterki mango i melon posypać solą. Czosnek, imbir i papryczki chilli zgnieść na jednolita masę z niewielka ilością octu. Plasterki mango i melon wrzucić do wrzącego octu z cukrem, gotować na małym ogniu 5 min. Dodać pozostałe składniki, osolić do smaku, gotować 15 min. mieszając często drewniana łyżka. Przełożyć do słoików.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 2 pomidory, 2 ogórki zielone, 2 cebule, papryka czerwona, pęczek pietruszki, 20 dag sera białego, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego

 

Przepis: Letnia Sałatka: Warzywa dokładnie wyszorować. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w plasterki /nie zdejmować skórki/, paprykę w paski, cebulę w krążki. Przygotować sos: wymieszać olej z octem, doprawić pomidory i pokruszony ser. Ostrożnie wymieszać. Ozdobić pietruszką.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 300 g cykorii, 1 winne jabłko, 1 różowy grejpfrut, 2 pomarańcze, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich, 1 łyżka rodzynków, kilka migdałów

 

Dodatki: Sos winegret: 3 łyżki oliwy, łyżka soku cytrynowego, łyżeczka cukru, sól.

 

Przepis: Jesienna Sałatka Z Cykorii: Cykorie oczyścić, odciąć gorzki miąższ u nasady korzenia, szybko umyć, osączyć, podzielić na pojedyncze listki. Każdy listki przeciąć na pol. Wszystkie owoce umyć. Jabłko pokroić na 16 części, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym by nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obrać i wyciąć cząstki. Rodzynki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać ze skorki. Orzechy pokruszyć. Przygotować sos. Rozetrzeć cukier i sól z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Do sosu dodać osaczone rodzynki i pokruszone orzechy. Do salaterki włożyć cykorie, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Wymieszać zalać sosem, wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać migdałami.

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm