Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 400 g kartofli młodych lub wyciętych łyżeczka, 100 g karczochów z puszki, 20 małych cebulek marynowanych, 15 korniszonów, 10 rzodkiewek, 10 ziaren zielonego pieprzu, 4 zielone oliwki, kilka gałązek zielonej pietruszki.

 

Dodatki:  Sos majonezowo-czosnkowy:
80 g majonezu, 2 łyżki soku cytrynowego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier.

 

Przepis: Sałatka Kartoflana I: Małe, młode kartofle jednakowej wielkości dobrze wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda. Zalać zimna, osolona woda, gotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Można również zrobić sałatkę ze starych kartofli. Z surowych kartofli - umytych i obranych - wyciąć kulki, ugotować, ostudzić. Korniszony, karczochy i marynowane cebulki osączyć na sicie, rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić na kawałki długości 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, a małe zostawić cale. Karczochy przeciąć na połówki lub na ćwiartki, oliwki posiekać.

Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać sól, cukier, pieprz i roztarty czosnek. Wymieszać. Do dużej miski włożyć kartofle, cebulki, rzodkiewki, korniszony i karczochy. Zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do miski, posypać posiekanymi oliwkami, przybrać zielonym pieprzem i zielona pietruszka.