Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 300 g cykorii, 1 winne jabłko, 1 różowy grejpfrut, 2 pomarańcze, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich, 1 łyżka rodzynków, kilka migdałów

 

Dodatki: Sos winegret: 3 łyżki oliwy, łyżka soku cytrynowego, łyżeczka cukru, sól.

 

Przepis: Jesienna Sałatka Z Cykorii: Cykorie oczyścić, odciąć gorzki miąższ u nasady korzenia, szybko umyć, osączyć, podzielić na pojedyncze listki. Każdy listki przeciąć na pol. Wszystkie owoce umyć. Jabłko pokroić na 16 części, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym by nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obrać i wyciąć cząstki. Rodzynki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać ze skorki. Orzechy pokruszyć. Przygotować sos. Rozetrzeć cukier i sól z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Do sosu dodać osaczone rodzynki i pokruszone orzechy. Do salaterki włożyć cykorie, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Wymieszać zalać sosem, wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać migdałami.

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Szukaj w katalogu firm