Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne, Przepisy na potrawy, dania, sałatki, sosy, zupy

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Gotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Odpowiednie łączenie składników, dobór przypraw, czasu gotowania oraz dodatków dla wielu osób stanowi czarną magię, której sekretów nie mają ochoty zgłębiać. Jak szybko poznać wszystkie tajniki sztuki kulinarnej i zaskoczyć swoich bliskich doskonałym smakiem przygotowywanych dla nich potraw?

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

W jesienne wieczory zwykle mamy ochotę na małą przekąskę, która poprawi humor i rozgrzeje po całym dniu w biegu. Świetną propozycją na jesienny podwieczorek są chrupkie, proste w przygotowaniu warzywne placuszki z twarożkiem. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami Appetita, zamienią szare popołudnia i wieczory w złocistą ucztę!

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Dania obiadowe do pracy

Długie godziny w pracy sprzyjają podjadaniu słodyczy albo wizytom w barach z fast foodami. Chcesz tego uniknąć? Zacznij przygotowywać sobie obiady do pracy! Nie tylko zadbasz w ten sposób o swoją sylwetkę, ale praca stanie się milsza i łatwiejsza do zniesienia bez kłopotliwego uczucia burczenia w brzuchu. Nie wiesz co gotować? Poniżej podpowiadamy 5 najprostszych przepisów na dania obiadowe do pracy.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Kochasz smak prawdziwej włoskiej pizzy, ale nie wiesz jak ją wykonać samemu w domu? Oto prosty przepis na prawdziwą włoską pizzę, bez zbędnych konserwantów i o wiele tańszą niż w pizzerii. Oprócz mniejszych kosztów i braku konserwantów, domowa pizza daje nam coś jeszcze - niesamowitą satysfakcję.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

3 Pomysły na obiadZjeżdża się rodzina, a Wy nie wiecie, co zrobić na obiad? Czasami zdarza się, że musimy zrobić większą ilość jedzenia.  Co w tej sytuacji ugotować? Oto 3 sposoby na dania obiadowe, którymi naje się dużo osób, czyli Wasz prawdziwy przepis na sukces!

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Zielone czy czarne, a może te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. Jeśli lubisz gotować, łączyć ze sobą smaki, wymyślać nowe potrawy i masz ochotę rozsmakować się w hiszpańskich oliwkach poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z Oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym przygotowujemy rozmaite potrawy i wypieki dla rodziny oraz zaproszonych gości. Aby zaoszczędzić czas spędzany w kuchni, a przy tym stworzyć nietuzinkowe dania warto skorzystać ze sprawdzonych i uznanych produktów, takich jak: Tarte Orzechy włoskie, Tarte Orzechy laskowe, Tarte Migdały oraz Mak mielony marki BackMit.

Dla zdrowia i wygody

Coraz więcej osób poszukuje oryginalnych przepisów na wigilijne dania, które nawiązując do polskiej tradycji będą zachwycać podniebienia tak domowników, jak i gości. Zanim jednak przystąpimy do przyrządzania świątecznych potraw, należy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Przydatne okażą się z pewnością migdały oraz orzechy.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

W ramach poprawy humoru wynikającego z tęsknoty za słońcem proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami


Składniki:

- knedle ze śliwkami JAWO 1 op.

Składniki sosu:

- 6 żółtek

- 80 g cukru

- 75 ml Cognac

- 50 g bakalii


Przygotowanie sosu:

Żółtka i cukier utrzeć na masę. Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć na garnek wypełniony do 1/3 objętości gotującą się wodą i dalej ubijać masę na parze - aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać ostrożnie cognac. Następnie sos schłodzić do temperatury pokojowej.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Wszystkim, którzy cenią sobie różnorodność w kuchni, a nie mają czasu na wymyślanie fantazyjnych potraw, proponujemy szybkie i niezwykle efektowne danie - pierogi ze szpinakiem z sosem rozmarynowym oraz smażonym czosnkiem.

Szpinak – nielubiany przez dzieci, w świecie dorosłych ceniony jest za oryginalny smak oraz liczne wartości odżywcze. Niestety wiele osób, zrażonych do niego w okresie dzieciństwa nie może wręcz patrzeć na to pełne żelaza i witamin zdrowe warzywo.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 400 g kartofli młodych lub wyciętych łyżeczka, 100 g karczochów z puszki, 20 małych cebulek marynowanych, 15 korniszonów, 10 rzodkiewek, 10 ziaren zielonego pieprzu,
4 zielone oliwki, kilka gałązek zielonej pietruszki.

 

Dodatki:  Sos majonezowo-czosnkowy:
80 g majonezu, 2 łyżki soku cytrynowego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier.

 

Przepis: Sałatka Kartoflana I: Małe, młode kartofle jednakowej wielkości dobrze wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda. Zalać zimna, osolona woda, gotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Można również zrobić sałatkę ze starych kartofli. Z surowych kartofli - umytych i obranych - wyciąć kulki, ugotować, ostudzić. Korniszony, karczochy i marynowane cebulki osączyć na sicie, rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić na kawałki długości 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, a małe zostawić cale. Karczochy przeciąć na połówki lub na ćwiartki, oliwki posiekać.

Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać sól, cukier, pieprz i roztarty czosnek. Wymieszać. Do dużej miski włożyć kartofle, cebulki, rzodkiewki, korniszony i karczochy. Zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do miski, posypać posiekanymi oliwkami, przybrać zielonym pieprzem i zielona pietruszka.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 1 duże czerwone jabłko, 2 pomarańcze bez pestek, 70 g białych winogron bez pestek, 70 g czarnych winogron bez pestek, 250 g białej kapusty, 2 łyżki prażonych ziaren słonecznikowych, 2 łyżki szczypiorku.

 

Dodatki: Sos: 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki oliwy, sol, pieprz.

 

Przepis: Sałatka Kalifornijska: Wszystkie owoce, kapustę i szczypiorek umyć, osączyć z wody. Nie obrane jabłko pokroić na ćwiartki, następnie na plasterki grubości 2-3 mm i zaraz skropić je sokiem cytrynowym, by nie ściemniało. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Winogrona oderwać od gałązek. Kapustę posiekać na paseczki grubości 1 mm. Szczypiorek drobno pokroić. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. W dużej misce wymieszać dokładnie sos z owocami, kapusta i szczypiorkiem. Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: ryż 1 opak., papryka 1 szt. (świeża), kukurydza 1 puszka, pietruszka 0,5 pęcz, szczypior 0,5 pęcz, sos vinegret , sól , pieprz

 

Przepis: Sałatka Jędrusia: Pokrojone składniki wymieszać i zalać sosem.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: Kurczak 1 pierś, korniszony 10 szt., ser żółty 10 dkg, seler 3 łodygi (naciowy), majonez, ketchup, cebula (marynowana) do dekoracji

 

Przepis: Sałatka Jadzi: Pierś ugotować w Vegecie, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser w kostkę, ogórki w plastry, a seler na kawałki. Składniki wymieszać. Sałatkę udekorować podzielonymi na pół cebulkami.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 2 szklanki ugotowanego makaronu, łyżka posiekanej cebuli 4 łyżki posiekanej papryki, posiekany kawałek selera, posiekany kwaszony ogórek, szklanka sosu winegret,  ćwierć szklanki majonezu, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz

 

Przepis: Sałatka Italiano: Wymieszać makaron, cebulę, paprykę, seler i ogórek, polać sosem winegret, odstawić na 2 godziny, odcedzić. Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do makaronu i jarzyn, wlać majonez, wymieszać.

Przepisy kulinarne (sałatki, zupy, dania, sosy...)

Składniki: 100 g. długoziarnistego ryżu, 100 g. czerwonej fasoli z puszki, mała cebula, kostka rosołowa, strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej ), 50 g. kukurydzy z puszki, pomarańcza, łyżka soku cytrynowego, natka, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.

 

Przepis: Sałatka Indyjska: Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem.

Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając.

Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku. Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią sałatkę.

Szukaj w katalogu firm