Przepisy kulinarne

Nowości, Informacje, Artykuły, Porady - Kulinaria

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Suszone pomidory to produkt charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak coraz większe zainteresowanie Polaków kulinariami obcych narodów sprawiły, że ów przysmak na stałe zagościł na naszych stołach jako produkt niezwykle smaczny i zdrowy.

Suszonych pomidorów użyć można praktycznie do wszystkiego. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do sałatek, zapiekanek czy mięs. Poniżej przedstawiamy przepis, który może być inspiracją do stworzenia smakowitego, wykwintnego ale jednocześnie prostego dania, które z pewnością podbije podniebienia zarówno domowników jak i gości.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Przekonanie dzieci do jedzenia często nie jest łatwym zadaniem. A namówić je do spożycia choćby kilku łyżek np. zdrowej zupy często wprost graniczy z cudem. Dlatego rodzice prześcigają się w pomysłach na urozmaicenie dziecięcych posiłków i sprawienie, że małe niejadki w końcu zgodzą się wziąć do buzi kęs zdrowego dania.


Wojny przy stole zaczynają się najczęściej, kiedy dziecko osiąga 2-3 latka i zaczyna zdawać sobie sprawę z własnej tożsamości oraz pragnie podkreślić swoją indywidualność. Często więc próby wyplucia marchewki lub zupy mlecznej są próbą dla mamy: jak zareaguje, czy się zezłości czy nie zrobi to na niej wrażenia. Dziecko powinno wiedzieć, że je nie dlatego, by mamie sprawić przyjemność, tylko aby nie być głodnym. Dlatego nie warto stosować systemu kar i nagród (jak zjesz wszystko, dostaniesz lizaka) ani małego szantażu (dopóki nie skończysz obiadu nie wyjdziesz na dwór). Powinno się natomiast dać dziecku wybór: ono tak samo jak dorośli może po prostu nie lubić brukselki, za to przepadać za kalafiorem.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Nadziane muszle – makaron Muszla duża od Czanieckich Makaronów

A’ la italiana - linia makaronów z semoliny inspirowanych kuchnią włoską - poszerzyła się o nowy makaron Muszla duża. Makaron w formie zgrabnych, dużych muszli pozwoli rozwijać kulinarne fantazje podczas przygotowywania rozmaitych zapiekanek, przekąsek czy dań z sosami. Wyprodukowany z semoliny makaron nie tylko świetnie smakuję i trudno się rozgotowuje, ale także pomaga dbać o linię.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Żurawina nieśmiało szuka swojego stałego miejsca w polskiej kuchni. Czasy, kiedy nazywana była „cytryną dla ubogich” bezpowrotnie minęły – dziś jest ona synonimem wykwintności i kulinarnego szyku.

Na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniło się nasze podejście do żurawiny – dotychczas traktowana z przymrużeniem oka, obecnie niewątpliwie zyskała na znaczeniu. Jest to zjawisko ze wszech miar pozytywne, nie tylko ze względu na niezwykłe cechy żurawiny w zakresie wydobywania z potraw głębi smaku, ale również z powodu naturalnych właściwości prozdrowotnych, które roślina ta posiada. Przez wieki stosowano żurawinę w przypadkach przeziębień, anginy, schorzeń reumatycznych, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką. Warto wiedzieć, że te niepozorne owoce żurawiny zawierają w sobie całkiem sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2) oraz minerałów – wapnia, sodu, magnezu czy potasu. Naukowo potwierdzone także zostało, że są one jednym z najobfitszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy). Wszystko to sprawia, że żurawina powinna znajdować się w centrum zainteresowania polskiej kuchni.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

MAJONEZ STOŁOWY KĘTRZYŃSKI to niezastąpiony składnik sałatek, dań oraz do dekoracji  świątecznych przystawek. Smakuje wyśmienicie, a dodany do  jakiejkolwiek potrawy podkreśla zdecydowanie jej walory smakowe. Doskonale nadaje się do sporządzania prostych dań na co dzień, jak i tych wykwintnych na szczególne okazje.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Cieciorkowe Pyszności od PrimavikiWszystkim dbającym o zdrowie, ciekawym nowych smaków i ceniącym innowacje w kuchni Firma Primavika proponuje trzy produkty przygotowane na bazie cieciorki.

Jeżeli jeszcze nie wiesz, jak smakuje cieciorka i dlaczego jest podstawowym składnikiem diety wegetariańskiej, najwyższy czas na szybki kurs z wiedzy o cieciorce i małą rewolucję w Twojej kuchni! Choć ciecierzyca była powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej, obecnie nie należy do najpopularniejszych roślin strączkowych jadanych przez Polaków. Jest to ogromne niedopatrzenie, ponieważ groch włoski jest smaczny, zdrowy, sycący i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Właśnie dlatego warto wypróbować ciecierzycę, korzystając z propozycji prawdziwych ekspertów od zdrowego żywienia w smakowitym stylu.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Olitalia, oliwa z oliwek, smak, extra verigne, oliwki, oliwa, pstrąg z piekarnika, przepis, pstrąg, warzywa

Trudno wyobrazić sobie prawdziwą włoską kuchnię bez złocistej oliwy z oliwek – to ona jest podstawą i nieodzownym elementem każdej śródziemnomorskiej potrawy. Gałązka oliwna znajduje się nawet w godle Włoch, będąc niejako symbolem kraju Dantego.

Przedstawiamy włoski przepis na niezwykle widowiskowe, uwodzące aromatem, łatwe w przygotowaniu danie. O pozytywnych właściwościach ryb nie trzeba nikomu przypominać – warto więc jak najczęściej wprowadzać je do swojego jadłospisu. Zgodnie z tą zasadą oraz ze względu na niezwykły bukiet smakowy przedstawiamy: Pstrąga z piekarnika z warzywami Olitalia.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Doskonały Sposób na karkówkę z ziemniakami

Idealny sposób dla zabieganych gospodyń domowych! Woreczek z porcją karkówki i innymi zakupami z listy wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez ok.1h.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Od stycznia br. oferta gastronomiczna firmy JAWO – producenta mrożonek – rozszerza się o kolejny produkt z wachlarza dań gotowych. Oprócz krokietów i naleśników już w sprzedaży kolejna nowość - placki ziemniaczane. Gramatura opakowania to 1 kg, w każdym znajduje się po 20 sztuk placków.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Barszcz czerwony Cykoria

Podawany z uszkami lub pierogami stanowi nieodłączny element wigilijnej kolacji. Barszcz czerwony marki Cykoria posiada tradycyjny smak, smakiem przypominający tradycyjny barszcz, gotowany przez nasze Babcie.

Producent: www.cykoria.com.pl

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

FRoSTA na opakowaniach warzyw na patelnię wprowadziła innowacyjne rozwiązanie w postaci QR kodów.

Po ich zeskanowaniu konsument zobaczy inspirujące przepisy kulinarne ze strony www.frosta.pl, bezpośrednio na wyświetlaczu swojego telefonu komórkowego.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

FRoSTA rozszerzyła portfolio o warzywa na patelnię w nowych, międzynarodowych smakach. Najnowsza propozycja marki obejmuje Warzywa napatelnię toskańskie, , Warzywa na patelnię francuskie, Warzywa na patelnię karaibskie oraz Warzywa na patelnię chińskie. Produkty są dostępne w sprzedaży w tradycyjnym i nowoczesnym kanale dystrybucji.

 

Nowe warzywa na patelnię FRoSTY są międzynarodowe nie tylko z nazwy. O ich charakterze decydują receptury i oryginalne składniki: sambal oelek, grzyby mun, trawa cytrynowa, czy mleczko kokosowe. Swój wyrazisty smak zawdzięczają świeżym, soczystym warzywom, ziołom i przyprawom.

 

Szukaj w katalogu firm