Przepisy kulinarne

Nowości, Informacje, Artykuły, Porady - Kulinaria

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Żurawina nieśmiało szuka swojego stałego miejsca w polskiej kuchni. Czasy, kiedy nazywana była „cytryną dla ubogich” bezpowrotnie minęły – dziś jest ona synonimem wykwintności i kulinarnego szyku.

Na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniło się nasze podejście do żurawiny – dotychczas traktowana z przymrużeniem oka, obecnie niewątpliwie zyskała na znaczeniu. Jest to zjawisko ze wszech miar pozytywne, nie tylko ze względu na niezwykłe cechy żurawiny w zakresie wydobywania z potraw głębi smaku, ale również z powodu naturalnych właściwości prozdrowotnych, które roślina ta posiada. Przez wieki stosowano żurawinę w przypadkach przeziębień, anginy, schorzeń reumatycznych, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką. Warto wiedzieć, że te niepozorne owoce żurawiny zawierają w sobie całkiem sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2) oraz minerałów – wapnia, sodu, magnezu czy potasu. Naukowo potwierdzone także zostało, że są one jednym z najobfitszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy). Wszystko to sprawia, że żurawina powinna znajdować się w centrum zainteresowania polskiej kuchni.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

MAJONEZ STOŁOWY KĘTRZYŃSKI to niezastąpiony składnik sałatek, dań oraz do dekoracji  świątecznych przystawek. Smakuje wyśmienicie, a dodany do  jakiejkolwiek potrawy podkreśla zdecydowanie jej walory smakowe. Doskonale nadaje się do sporządzania prostych dań na co dzień, jak i tych wykwintnych na szczególne okazje.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Cieciorkowe Pyszności od PrimavikiWszystkim dbającym o zdrowie, ciekawym nowych smaków i ceniącym innowacje w kuchni Firma Primavika proponuje trzy produkty przygotowane na bazie cieciorki.

Jeżeli jeszcze nie wiesz, jak smakuje cieciorka i dlaczego jest podstawowym składnikiem diety wegetariańskiej, najwyższy czas na szybki kurs z wiedzy o cieciorce i małą rewolucję w Twojej kuchni! Choć ciecierzyca była powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej, obecnie nie należy do najpopularniejszych roślin strączkowych jadanych przez Polaków. Jest to ogromne niedopatrzenie, ponieważ groch włoski jest smaczny, zdrowy, sycący i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Właśnie dlatego warto wypróbować ciecierzycę, korzystając z propozycji prawdziwych ekspertów od zdrowego żywienia w smakowitym stylu.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Olitalia, oliwa z oliwek, smak, extra verigne, oliwki, oliwa, pstrąg z piekarnika, przepis, pstrąg, warzywa

Trudno wyobrazić sobie prawdziwą włoską kuchnię bez złocistej oliwy z oliwek – to ona jest podstawą i nieodzownym elementem każdej śródziemnomorskiej potrawy. Gałązka oliwna znajduje się nawet w godle Włoch, będąc niejako symbolem kraju Dantego.

Przedstawiamy włoski przepis na niezwykle widowiskowe, uwodzące aromatem, łatwe w przygotowaniu danie. O pozytywnych właściwościach ryb nie trzeba nikomu przypominać – warto więc jak najczęściej wprowadzać je do swojego jadłospisu. Zgodnie z tą zasadą oraz ze względu na niezwykły bukiet smakowy przedstawiamy: Pstrąga z piekarnika z warzywami Olitalia.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Doskonały Sposób na karkówkę z ziemniakami

Idealny sposób dla zabieganych gospodyń domowych! Woreczek z porcją karkówki i innymi zakupami z listy wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez ok.1h.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Od stycznia br. oferta gastronomiczna firmy JAWO – producenta mrożonek – rozszerza się o kolejny produkt z wachlarza dań gotowych. Oprócz krokietów i naleśników już w sprzedaży kolejna nowość - placki ziemniaczane. Gramatura opakowania to 1 kg, w każdym znajduje się po 20 sztuk placków.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Barszcz czerwony Cykoria

Podawany z uszkami lub pierogami stanowi nieodłączny element wigilijnej kolacji. Barszcz czerwony marki Cykoria posiada tradycyjny smak, smakiem przypominający tradycyjny barszcz, gotowany przez nasze Babcie.

Producent: www.cykoria.com.pl

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

FRoSTA na opakowaniach warzyw na patelnię wprowadziła innowacyjne rozwiązanie w postaci QR kodów.

Po ich zeskanowaniu konsument zobaczy inspirujące przepisy kulinarne ze strony www.frosta.pl, bezpośrednio na wyświetlaczu swojego telefonu komórkowego.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

FRoSTA rozszerzyła portfolio o warzywa na patelnię w nowych, międzynarodowych smakach. Najnowsza propozycja marki obejmuje Warzywa napatelnię toskańskie, , Warzywa na patelnię francuskie, Warzywa na patelnię karaibskie oraz Warzywa na patelnię chińskie. Produkty są dostępne w sprzedaży w tradycyjnym i nowoczesnym kanale dystrybucji.

 

Nowe warzywa na patelnię FRoSTY są międzynarodowe nie tylko z nazwy. O ich charakterze decydują receptury i oryginalne składniki: sambal oelek, grzyby mun, trawa cytrynowa, czy mleczko kokosowe. Swój wyrazisty smak zawdzięczają świeżym, soczystym warzywom, ziołom i przyprawom.

 

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Idealny sposób dla zabieganych gospodyń domowych! Woreczek z kurczakiem i innymi zakupami z listy wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez ok.1h. Przygotowany w ten sposób kurczak jest wyjątkowo pyszny i chrupiący.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Słynąca z ciekawych kompozycji warzywnych firma SyS zmienia szaty graficzne swoich produktów.

Jak informuje Marta Fiedziukiewicz - Koordynator ds. marketingu firmy SyS, nowe opakowania mają przyciągnąć potencjalnego klienta swoją intensywnością koloru i innowacją w procesie przygotowań dań i zup. Od pewnego czasu do przyrządzania produktów można użyć kuchenki mikrofalowej i w kilka chwil mieć zdrowe, sycące danie.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Cykoria - Zdrowo i Naturalnie - Duża przyprawa do kurczaka

Ta naturalna mieszanka ziołowych i korzennych przypraw pozbawiona jest zarówno glutaminianu sodu jak też sztucznych barwników i konserwantów. Przyprawa do kurczaka idealnie nadaje się do nacierania mięsa przed pieczeniem i duszeniem, sporządzania sosów i wzbogacania smaku potrawy podczas gotowania.

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza