Nowości, Informacje, Artykuły, Porady - Kulinaria

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Archipelag Wysp Kanaryjskich tworzy 13 wysp. Najcieplejsze z nich - Lanzarote i Fuerteventura, cieszą się dużym powodzeniem wśród turystów. Przebywając w tych malowniczych terenach, koniecznie należy posmakować tradycyjnych potraw. W kanaryjskich potrawach można odnaleźć inspiracje  kuchnią hiszpańską i tradycjami Ameryki Południowej.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Ciepłe przekąski, aby móc przetańczyć całą noc

Sałatki, ciasta, zimne przekąski – taki jadłospis wystarczy na wiosenną lub letnią imprezę, kiedy wszyscy cieszą się gorącymi promieniami słońca. Organizując zabawę karnawałową, musisz już jednak pomyśleć o przygotowaniu przynajmniej jednego ciepłego posiłku dla swoich gości. Przedstawiamy propozycję rozgrzewającego jadłospisu na zimową imprezę.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Eksperci branżowi  prognozują, że w tym roku ponownie hitem sprzedażowym wśród dań gotowych dedykowanych na świąteczny stół będą uszka i pierogi. Okazuje się, że Polacy coraz częściej sięgają po tego typu ułatwienie, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Na Zachodzie trend ten wygląda jednak zupełnie inaczej.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Gulasz z jelenia

Jeśli planujesz przyjęcie lub chcesz umilić najbliższym popołudnie albo rodzinny wieczór, pora przemyśleć menu. Co podasz domowym smakoszom?

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Delikatna konsystencja i wyrazisty smak – zupa bananowa z chilli to oryginalny pomysł na jesienny podwieczorek. Po całym dniu w pracy czy szkole, takie rozgrzewające, proste w przygotowaniu danie jest strzałem w dziesiątkę! Bananowa zupa z dodatkiem przypraw Appetita kusi egzotycznym smakiem i aromatem.

Okazuje się, że banan to bardzo uniwersalny owoc. Zwykle stanowi dodatek do ciast i deserów, ale doskonale komponuje się również z pikantnymi przyprawami Appetita, czosnkiem i mlekiem kokosowym. W kuchni orientalnej bardzo często pojawia się w wytrawnych daniach, np. potrawach z kurczakiem. Taka kulinarna odmiana w egzotycznym stylu może przypaść do gustu poszukiwaczom nowych, ciekawych smaków. Warto skusić się na taki smakowity kulinarny eksperyment!

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Z dobrodziejstw natury warto korzystać nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak. Aromatyczne zioła i przyprawy Appetita, które wykorzystujemy do urozmaicenia naszych potraw, mają wiele właściwości prozdrowotnych. To prawdziwi sprzymierzeńcy dobrego samopoczucia i pięknego wyglądu.

Odkryj sekretną „kuchnię babuni”

Zioła oraz przyprawy od stuleci znajdują swoje miejsce w kuchniach z całego świata, przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak, który nadają nawet najprostszym potrawom. W dawnych czasach używano ziół oraz przypraw w bardzo dużych ilościach, doceniając ich magiczny wpływ na zdrowie i urodę. Obecnie wyraźnie widać pozytywny trend powrotu do natury, odkrywania bogactwa ziół na nowo i cieszenia się ich wyjątkowymi właściwościami.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Wydawałoby się, że nie ma potrawy bardziej staropolskiej niż pierogi. Okazuje się jednak, że nie do końca jest to prawda. Pierogi, pielmieni, ravioli, wonton – co było najpierw?

Gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże się, że te najstarsze pochodzą … z Chin. Tradycyjne pierożki nadziewane farszem z kapusty pekińskiej oraz mięsa, nazywane jiaozi, znane były już w starożytności. Po dziś dzień potrawą tą mieszkańcy Dalekiego Wschodu witają Nowy Rok, a Ci, którzy w nadzieniu odnajdą ukrytą monetę, wg wierzeń zapewnione mają szczęście i pomyślność przez następne 12 miesięcy.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

przepis na pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosemSezon truskawkowy niebawem się rozpocznie. W sklepach i na lokalnych straganach pojawiły się pierwsze truskawki. Podczas letnich miesięcy warto pełnymi garściami korzystać z darów natury i uczynić z tych krótko dostępnych sezonowych owoców podstawę naszej kuchni.

Truskawki świetnie smakują w każdej postaci. Gdy brakuje już na sklepowych półkach tych zerwanych prosto z krzaczka, albo nie starcza nam czasu lub chęci na przygotowanie pysznego truskawkowego posiłku zawsze możemy sięgnąć po ręcznie robione pierogi z truskawkami Jawo. Marka Jawo, częstochowski producent ręcznie robionych specjałów podpowiada, jak tradycyjne pierogi z truskawkami przemienić w wyrafinowane danie gwarantujące zaskakujące doznania smakowe.

Proponujemy pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

knedle z truskawkami, najlepsze knedle

Knedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

makaron, makarony, lasagne, primo gustoAtlanta A.M., czołowy producent najwyższej jakości śródziemnomorskich marek spożywczych, wprowadził do swojej oferty nowy makaron – Lasagne 250g.

Nowy produkt charakteryzuje się mniejszym, bardziej wygodnym opakowaniem. Lasagne 250g jest idealny na szybkie danie dla 2-3 osób, zarówno do przygotowania tradycyjnej włoskiej Lasagne, jak i różnego rodzaju zapiekanek. Nowa propozycja jest trzecim produktem z popularnej wśród Klientów linii makaronów do Lasagne. W ofercie Primo Gusto dostępne są także Lasagne 500 g oraz Lasagne ze szpinakiem 500 g.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Margaryna Benecol® ma w Polsce nowego dystrybutora. Jest nim Raisio Sp. z o.o., która należy do fińskiego koncernu Raisio Group będącego jednocześnie właścicielem marki Benecol®. Margaryna Benecol® jest dostępna na polskim rynku od 2002 roku i w chwili obecnej Raisio Sp. z o.o. jest wyłącznym dystrybutorem produktów tej marki w Polsce.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Dla wszystkich miłośników przyprawiania - tego ostrego i tego łagodnego marka Farma ma ciekawą propozycję: dwie musztardy - kremową w konsystencji i pikantną w smaku musztardę sarepską oraz aromatyczną i dość łagodną w smaku musztardę stołową.

Musztarda sarepska Farma jest rodzajem ostrej musztardy na bazie gorczycy, octu spirytusowego i specjalnie dobranych przypraw. Odmiana tej gorczycy uprawiana jest głównie w Rosji. Musztarda ma charakterystyczny, mocny smak - na tyle jednak wyważony, by nie przekroczyć delikatnej granicy między wyrazistością smaku gorczycy, a przesadną, ognistą ostrością. Sporządzana jest według specjalnej receptury - dzięki temu ma delikatną kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Stanowi niezastąpiony dodatek do wędlin, pieczonych mięs, golonki, serów oraz sosów i marynat. Dzięki niej szaszłyki i pieczone dania z grilla nabiorą niezapomnianego smaku i aromatu.

Więcej…