Przepisy kulinarne

Nowości, Informacje, Artykuły, Porady - Kulinaria

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Gulasz z jeleniaJeśli planujesz przyjęcie lub chcesz umilić najbliższym popołudnie albo rodzinny wieczór, pora przemyśleć menu. Co podasz domowym smakoszom?

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Delikatna konsystencja i wyrazisty smak – zupa bananowa z chilli to oryginalny pomysł na jesienny podwieczorek. Po całym dniu w pracy czy szkole, takie rozgrzewające, proste w przygotowaniu danie jest strzałem w dziesiątkę! Bananowa zupa z dodatkiem przypraw Appetita kusi egzotycznym smakiem i aromatem.

Okazuje się, że banan to bardzo uniwersalny owoc. Zwykle stanowi dodatek do ciast i deserów, ale doskonale komponuje się również z pikantnymi przyprawami Appetita, czosnkiem i mlekiem kokosowym. W kuchni orientalnej bardzo często pojawia się w wytrawnych daniach, np. potrawach z kurczakiem. Taka kulinarna odmiana w egzotycznym stylu może przypaść do gustu poszukiwaczom nowych, ciekawych smaków. Warto skusić się na taki smakowity kulinarny eksperyment!

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Z dobrodziejstw natury warto korzystać nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak. Aromatyczne zioła i przyprawy Appetita, które wykorzystujemy do urozmaicenia naszych potraw, mają wiele właściwości prozdrowotnych. To prawdziwi sprzymierzeńcy dobrego samopoczucia i pięknego wyglądu.

Odkryj sekretną „kuchnię babuni”

Zioła oraz przyprawy od stuleci znajdują swoje miejsce w kuchniach z całego świata, przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak, który nadają nawet najprostszym potrawom. W dawnych czasach używano ziół oraz przypraw w bardzo dużych ilościach, doceniając ich magiczny wpływ na zdrowie i urodę. Obecnie wyraźnie widać pozytywny trend powrotu do natury, odkrywania bogactwa ziół na nowo i cieszenia się ich wyjątkowymi właściwościami.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Wydawałoby się, że nie ma potrawy bardziej staropolskiej niż pierogi. Okazuje się jednak, że nie do końca jest to prawda. Pierogi, pielmieni, ravioli, wonton – co było najpierw?

Gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże się, że te najstarsze pochodzą … z Chin. Tradycyjne pierożki nadziewane farszem z kapusty pekińskiej oraz mięsa, nazywane jiaozi, znane były już w starożytności. Po dziś dzień potrawą tą mieszkańcy Dalekiego Wschodu witają Nowy Rok, a Ci, którzy w nadzieniu odnajdą ukrytą monetę, wg wierzeń zapewnione mają szczęście i pomyślność przez następne 12 miesięcy.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

przepis na Pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem portalu spożywczymSezon truskawkowy niebawem się rozpocznie. W sklepach i na lokalnych straganach pojawiły się pierwsze truskawki. Podczas letnich miesięcy warto pełnymi garściami korzystać z darów natury i uczynić z tych krótko dostępnych sezonowych owoców podstawę naszej kuchni.

Truskawki świetnie smakują w każdej postaci. Gdy brakuje już na sklepowych półkach tych zerwanych prosto z krzaczka, albo nie starcza nam czasu lub chęci na przygotowanie pysznego truskawkowego posiłku zawsze możemy sięgnąć po ręcznie robione pierogi z truskawkami Jawo. Marka Jawo, częstochowski producent ręcznie robionych specjałów podpowiada, jak tradycyjne pierogi z truskawkami przemienić w wyrafinowane danie gwarantujące zaskakujące doznania smakowe.

Proponujemy pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

portal spożywczy, knedle z truskawkami, najlepsze knedle jakie są, przegląd spożtywczy, produkty spożywcze opinieKnedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!


To, że w marcu ciężko o świeże truskawki wcale nie oznacza, że na aromatyczne knedle czekać musimy co najmniej do czerwca. Aby rozbudzić nieco zaspane, zimowe apetyty proponujemy knedle z truskawkami z sosem anyżowo-karmelowym. Ich przygotowanie zajmuje 6-7 minut, a smak sprawia, że mogłyby ozdabiać kartę niejednej restauracji. Anyż ma intensywny, słodko-korzenny smak, cudowny zapach i nieporównywalny z niczym aromat. Wspaniale urozmaica słodkie potrawy i świetnie komponuje się z owocami.


Składniki:

- Knedle z truskawkami JAWO 1op.


Składniki sosu:

- 300 ml wody

- 150 g cukru

- 1 łyżeczka anyżu - ziarno

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

makaron, makarony, lasagne, primo gustoAtlanta A.M., czołowy producent najwyższej jakości śródziemnomorskich marek spożywczych, wprowadził do swojej oferty nowy makaron – Lasagne 250g.

Nowy produkt charakteryzuje się mniejszym, bardziej wygodnym opakowaniem. Lasagne 250g jest idealny na szybkie danie dla 2-3 osób, zarówno do przygotowania tradycyjnej włoskiej Lasagne, jak i różnego rodzaju zapiekanek. Nowa propozycja jest trzecim produktem z popularnej wśród Klientów linii makaronów do Lasagne. W ofercie Primo Gusto dostępne są także Lasagne 500 g oraz Lasagne ze szpinakiem 500 g.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Margaryna Benecol® ma w Polsce nowego dystrybutora. Jest nim Raisio Sp. z o.o., która należy do fińskiego koncernu Raisio Group będącego jednocześnie właścicielem marki Benecol®. Margaryna Benecol® jest dostępna na polskim rynku od 2002 roku i w chwili obecnej Raisio Sp. z o.o. jest wyłącznym dystrybutorem produktów tej marki w Polsce.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Dla wszystkich miłośników przyprawiania - tego ostrego i tego łagodnego marka Farma ma ciekawą propozycję: dwie musztardy - kremową w konsystencji i pikantną w smaku musztardę sarepską oraz aromatyczną i dość łagodną w smaku musztardę stołową.

Musztarda sarepska Farma jest rodzajem ostrej musztardy na bazie gorczycy, octu spirytusowego i specjalnie dobranych przypraw. Odmiana tej gorczycy uprawiana jest głównie w Rosji. Musztarda ma charakterystyczny, mocny smak - na tyle jednak wyważony, by nie przekroczyć delikatnej granicy między wyrazistością smaku gorczycy, a przesadną, ognistą ostrością. Sporządzana jest według specjalnej receptury - dzięki temu ma delikatną kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Stanowi niezastąpiony dodatek do wędlin, pieczonych mięs, golonki, serów oraz sosów i marynat. Dzięki niej szaszłyki i pieczone dania z grilla nabiorą niezapomnianego smaku i aromatu.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Firma SYS wprowadziła w październiku trzy nowe smaki Zup z serii Dań Babci Zosi – Koperkową, Cebulową oraz Kapuśniak.

Nowe produkty, tak jak cały asortyment firmy, oparte są na kompozycji wyłącznie naturalnych składników. Ich wyjątkowa jakość wynika z przetwarzania tylko wysokogatunkowych warzyw, które uprawiane są w rodzinnym gospodarstwie na Zielonym Podkarpaciu. Dania Babci Zosi oferowane przez firmę nie są drogie, a ich przygotowanie nie wymaga ani czasu, ani zdolności kulinarnych. 

Cebulowa

Jest wspaniałą propozycją, szczególnie wtedy, gdy mamy ochotę na wykwintny i rozgrzewający posiłek. W tradycyjnej francuskiej kuchni podawana jest z grzankami i zapieczonym na wierzchu serem. Zupa cebulowa Babci Zosi zaskakuje swoim wyjątkowym smakiem - jest lekko słodka, delikatna i niezwykle aromatyczna.

 

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Polska firma JAMAR, specjalizująca się w produkcji wysokiej jakości produktów spożywczych,  została wyróżniona przez Ogólnopolską Kapitułę Inicjatywy Pozytywistycznej i uzyskała prestiżowy tytuł: POLSKIEGO PRODUCENTA ŻYWNOŚCI 2012, za produkt: Ocet spirytusowy 10% kwasowości.

W dniu 8 października br. odbyła się gala Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w Poznaniu, pod honorowym patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stanisława Kalemba. Podczas uroczystej imprezy wręczone zostały nagrody Polskiego Producenta Żywności organizowanego przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, które chce w ten sposób promować najlepsze polskie produkty żywnościowe i rodzimych producentów.

Więcej…

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm

Porady - branża spożywcza