Przepisy kulinarne

Nowości, Informacje, Artykuły, Porady - Kulinaria

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

przepis na Pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem portalu spożywczymSezon truskawkowy niebawem się rozpocznie. W sklepach i na lokalnych straganach pojawiły się pierwsze truskawki. Podczas letnich miesięcy warto pełnymi garściami korzystać z darów natury i uczynić z tych krótko dostępnych sezonowych owoców podstawę naszej kuchni.

Truskawki świetnie smakują w każdej postaci. Gdy brakuje już na sklepowych półkach tych zerwanych prosto z krzaczka, albo nie starcza nam czasu lub chęci na przygotowanie pysznego truskawkowego posiłku zawsze możemy sięgnąć po ręcznie robione pierogi z truskawkami Jawo. Marka Jawo, częstochowski producent ręcznie robionych specjałów podpowiada, jak tradycyjne pierogi z truskawkami przemienić w wyrafinowane danie gwarantujące zaskakujące doznania smakowe.

Proponujemy pierogi z truskawkami z sosem miodowym i kokosem.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

portal spożywczy, knedle z truskawkami, najlepsze knedle jakie są, przegląd spożtywczy, produkty spożywcze opinieKnedle z truskawkami to typowe danie kojarzące się z latem. Idealnie okrągłe, skrywające w sobie pachnące i słodkie owoce kluski zazwyczaj goszczą na naszych stołach właśnie w sezonie wakacyjnym. Najwyższy czas wprowadzić knedle również do zimowo-wiosennego menu!


To, że w marcu ciężko o świeże truskawki wcale nie oznacza, że na aromatyczne knedle czekać musimy co najmniej do czerwca. Aby rozbudzić nieco zaspane, zimowe apetyty proponujemy knedle z truskawkami z sosem anyżowo-karmelowym. Ich przygotowanie zajmuje 6-7 minut, a smak sprawia, że mogłyby ozdabiać kartę niejednej restauracji. Anyż ma intensywny, słodko-korzenny smak, cudowny zapach i nieporównywalny z niczym aromat. Wspaniale urozmaica słodkie potrawy i świetnie komponuje się z owocami.


Składniki:

- Knedle z truskawkami JAWO 1op.


Składniki sosu:

- 300 ml wody

- 150 g cukru

- 1 łyżeczka anyżu - ziarno

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

makaron, makarony, lasagne, primo gustoAtlanta A.M., czołowy producent najwyższej jakości śródziemnomorskich marek spożywczych, wprowadził do swojej oferty nowy makaron – Lasagne 250g.

Nowy produkt charakteryzuje się mniejszym, bardziej wygodnym opakowaniem. Lasagne 250g jest idealny na szybkie danie dla 2-3 osób, zarówno do przygotowania tradycyjnej włoskiej Lasagne, jak i różnego rodzaju zapiekanek. Nowa propozycja jest trzecim produktem z popularnej wśród Klientów linii makaronów do Lasagne. W ofercie Primo Gusto dostępne są także Lasagne 500 g oraz Lasagne ze szpinakiem 500 g.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Margaryna Benecol® ma w Polsce nowego dystrybutora. Jest nim Raisio Sp. z o.o., która należy do fińskiego koncernu Raisio Group będącego jednocześnie właścicielem marki Benecol®. Margaryna Benecol® jest dostępna na polskim rynku od 2002 roku i w chwili obecnej Raisio Sp. z o.o. jest wyłącznym dystrybutorem produktów tej marki w Polsce.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Dla wszystkich miłośników przyprawiania - tego ostrego i tego łagodnego marka Farma ma ciekawą propozycję: dwie musztardy - kremową w konsystencji i pikantną w smaku musztardę sarepską oraz aromatyczną i dość łagodną w smaku musztardę stołową.

Musztarda sarepska Farma jest rodzajem ostrej musztardy na bazie gorczycy, octu spirytusowego i specjalnie dobranych przypraw. Odmiana tej gorczycy uprawiana jest głównie w Rosji. Musztarda ma charakterystyczny, mocny smak - na tyle jednak wyważony, by nie przekroczyć delikatnej granicy między wyrazistością smaku gorczycy, a przesadną, ognistą ostrością. Sporządzana jest według specjalnej receptury - dzięki temu ma delikatną kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Stanowi niezastąpiony dodatek do wędlin, pieczonych mięs, golonki, serów oraz sosów i marynat. Dzięki niej szaszłyki i pieczone dania z grilla nabiorą niezapomnianego smaku i aromatu.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Firma SYS wprowadziła w październiku trzy nowe smaki Zup z serii Dań Babci Zosi – Koperkową, Cebulową oraz Kapuśniak.

Nowe produkty, tak jak cały asortyment firmy, oparte są na kompozycji wyłącznie naturalnych składników. Ich wyjątkowa jakość wynika z przetwarzania tylko wysokogatunkowych warzyw, które uprawiane są w rodzinnym gospodarstwie na Zielonym Podkarpaciu. Dania Babci Zosi oferowane przez firmę nie są drogie, a ich przygotowanie nie wymaga ani czasu, ani zdolności kulinarnych. 

Cebulowa

Jest wspaniałą propozycją, szczególnie wtedy, gdy mamy ochotę na wykwintny i rozgrzewający posiłek. W tradycyjnej francuskiej kuchni podawana jest z grzankami i zapieczonym na wierzchu serem. Zupa cebulowa Babci Zosi zaskakuje swoim wyjątkowym smakiem - jest lekko słodka, delikatna i niezwykle aromatyczna.

 

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Polska firma JAMAR, specjalizująca się w produkcji wysokiej jakości produktów spożywczych,  została wyróżniona przez Ogólnopolską Kapitułę Inicjatywy Pozytywistycznej i uzyskała prestiżowy tytuł: POLSKIEGO PRODUCENTA ŻYWNOŚCI 2012, za produkt: Ocet spirytusowy 10% kwasowości.

W dniu 8 października br. odbyła się gala Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w Poznaniu, pod honorowym patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stanisława Kalemba. Podczas uroczystej imprezy wręczone zostały nagrody Polskiego Producenta Żywności organizowanego przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, które chce w ten sposób promować najlepsze polskie produkty żywnościowe i rodzimych producentów.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

musztarda, Roleski, Sos tatarski, Złoty Paragon 2012, przyprawy mokre, produkty spożywcze, przepisy, przyprawy , najlepsza musztardaDwa produkty marki Roleski: Musztarda Stołowa i Sos Tatarski zostały wyróżnione w kolejnej edycji prestiżowego konkursu "Złoty Paragon 2012 - Nagroda Kupców Polskich".


Konkurs "Złoty Paragon", którego pomysłodawcą i organizatorem jest miesięcznik branżowy "Hurt&Detal" to konkurs, w którym czytelnicy gazety, w większości właściciele sklepów spożywczych i drogeryjnych, wybierają produkty i usługi wywierające szczególny wpływ na rozwój handlu detalicznego w Polsce. Do tegorocznej edycji zgłoszono ponad 350 produktów w 55 kategoriach. Dodatkowo o nagrodę mogły się ubiegać firmy, oferujące najlepsze - w opinii Kupców - usługi dla detalu. Konkurs przebiegał pod nadzorem instytutu badawczego TNS Polska a w badanie przeprowadzono na podstawie wyników 651 prawidłowo wypełnionych ankiet, pochodzących ze wszystkich formatów sklepów z całego kraju.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Suszone pomidory to produkt charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak coraz większe zainteresowanie Polaków kulinariami obcych narodów sprawiły, że ów przysmak na stałe zagościł na naszych stołach jako produkt niezwykle smaczny i zdrowy.

Suszonych pomidorów użyć można praktycznie do wszystkiego. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do sałatek, zapiekanek czy mięs. Poniżej przedstawiamy przepis, który może być inspiracją do stworzenia smakowitego, wykwintnego ale jednocześnie prostego dania, które z pewnością podbije podniebienia zarówno domowników jak i gości.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Przekonanie dzieci do jedzenia często nie jest łatwym zadaniem. A namówić je do spożycia choćby kilku łyżek np. zdrowej zupy często wprost graniczy z cudem. Dlatego rodzice prześcigają się w pomysłach na urozmaicenie dziecięcych posiłków i sprawienie, że małe niejadki w końcu zgodzą się wziąć do buzi kęs zdrowego dania.


Wojny przy stole zaczynają się najczęściej, kiedy dziecko osiąga 2-3 latka i zaczyna zdawać sobie sprawę z własnej tożsamości oraz pragnie podkreślić swoją indywidualność. Często więc próby wyplucia marchewki lub zupy mlecznej są próbą dla mamy: jak zareaguje, czy się zezłości czy nie zrobi to na niej wrażenia. Dziecko powinno wiedzieć, że je nie dlatego, by mamie sprawić przyjemność, tylko aby nie być głodnym. Dlatego nie warto stosować systemu kar i nagród (jak zjesz wszystko, dostaniesz lizaka) ani małego szantażu (dopóki nie skończysz obiadu nie wyjdziesz na dwór). Powinno się natomiast dać dziecku wybór: ono tak samo jak dorośli może po prostu nie lubić brukselki, za to przepadać za kalafiorem.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Nadziane muszle – makaron Muszla duża od Czanieckich Makaronów

A’ la italiana - linia makaronów z semoliny inspirowanych kuchnią włoską - poszerzyła się o nowy makaron Muszla duża. Makaron w formie zgrabnych, dużych muszli pozwoli rozwijać kulinarne fantazje podczas przygotowywania rozmaitych zapiekanek, przekąsek czy dań z sosami. Wyprodukowany z semoliny makaron nie tylko świetnie smakuję i trudno się rozgotowuje, ale także pomaga dbać o linię.

Szukaj w katalogu firm