Przepisy kulinarne

Nowości, Informacje, Artykuły, Porady - Kulinaria

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Nie od dziś wiadomo, że jedzenie może być źródłem prawdziwej przyjemności. Co ważne, dotyczy ona nie tylko jego spożywania, ale również przygotowywania. Dla wielu osób przygotowywanie posiłków to prawdziwe hobby, w którym chcą być coraz lepsi. Warto mieć świadomość, że marzenie to może się spełnić.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Gotowanie makaronuMakaron jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, z którego można wykonać wspaniałe i proste potrawy. Zna go każdy, jednak nie każdy wie jak go poprawie gotować, tak, aby nie tracił swoich właściwości i był najsmaczniejszy. A wystarczy tylko kilka prostych trików i już nigdy nie będziemy musieli się borykać ze sklejonym makaronem.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Polskie specjałyNie tylko w egzotycznych krajach można spotkać się z nietypowymi potrawami. W naszej rodzimej kuchni też często serwowane są dziwne dania. Niektórych pewnie nawet wy nie znaliście do tej pory.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Stare przysłowie łacińskie mówi, że ludzki gust nie podlega dyskusji. I słusznie, bo jak świat długi i szeroki, tak ludzkie gusta są zróżnicowane. Dotyczy to każdej sfery życia – szczególnie, w zależności od szerokości geograficznej i uwarunkowań historycznych, różnią się smaki kulinarne. Ale jest jedna potrawa, która wywołuje pozytywne emocje na całym świecie. Pizza, bo tylko o niej może tu być mowa, zdobyła podniebienie nie tylko Włochów i Amerykanów, ale i całego globu.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Archipelag Wysp Kanaryjskich tworzy 13 wysp. Najcieplejsze z nich - Lanzarote i Fuerteventura, cieszą się dużym powodzeniem wśród turystów. Przebywając w tych malowniczych terenach, koniecznie należy posmakować tradycyjnych potraw. W kanaryjskich potrawach można odnaleźć inspiracje  kuchnią hiszpańską i tradycjami Ameryki Południowej.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Ciepłe przekąski, aby móc przetańczyć całą nocSałatki, ciasta, zimne przekąski – taki jadłospis wystarczy na wiosenną lub letnią imprezę, kiedy wszyscy cieszą się gorącymi promieniami słońca. Organizując zabawę karnawałową, musisz już jednak pomyśleć o przygotowaniu przynajmniej jednego ciepłego posiłku dla swoich gości. Przedstawiamy propozycję rozgrzewającego jadłospisu na zimową imprezę.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Eksperci branżowi  prognozują, że w tym roku ponownie hitem sprzedażowym wśród dań gotowych dedykowanych na świąteczny stół będą uszka i pierogi. Okazuje się, że Polacy coraz częściej sięgają po tego typu ułatwienie, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Na Zachodzie trend ten wygląda jednak zupełnie inaczej.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

12 przedświątecznych porad kulinarnychŚwięta za pasem. Zanim zasiądziemy z najbliższymi przy świątecznym stole trzeba przygotować to, co będziemy wspólnie spożywać. Co zrobić, by barszcz nie stracił koloru? Jak zyskać pewność, że pierogi będą udane? O czym trzeba pamiętać kupując karpia? W jaki sposób gotować łazanki? Co zrobić, by sałatka warzywna była nie tylko smaczna, ale i zdrowa? Na te i inne pytania odpowiada mistrz kuchni Mirek Drewniak oraz producenci żywności nagrodzeni znakiem „Doceń polskie”. Sprawdź, jak zapewnić sobie kulinarny sukces!

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Gulasz z jeleniaJeśli planujesz przyjęcie lub chcesz umilić najbliższym popołudnie albo rodzinny wieczór, pora przemyśleć menu. Co podasz domowym smakoszom?

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Delikatna konsystencja i wyrazisty smak – zupa bananowa z chilli to oryginalny pomysł na jesienny podwieczorek. Po całym dniu w pracy czy szkole, takie rozgrzewające, proste w przygotowaniu danie jest strzałem w dziesiątkę! Bananowa zupa z dodatkiem przypraw Appetita kusi egzotycznym smakiem i aromatem.

Okazuje się, że banan to bardzo uniwersalny owoc. Zwykle stanowi dodatek do ciast i deserów, ale doskonale komponuje się również z pikantnymi przyprawami Appetita, czosnkiem i mlekiem kokosowym. W kuchni orientalnej bardzo często pojawia się w wytrawnych daniach, np. potrawach z kurczakiem. Taka kulinarna odmiana w egzotycznym stylu może przypaść do gustu poszukiwaczom nowych, ciekawych smaków. Warto skusić się na taki smakowity kulinarny eksperyment!

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Z dobrodziejstw natury warto korzystać nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak. Aromatyczne zioła i przyprawy Appetita, które wykorzystujemy do urozmaicenia naszych potraw, mają wiele właściwości prozdrowotnych. To prawdziwi sprzymierzeńcy dobrego samopoczucia i pięknego wyglądu.

Odkryj sekretną „kuchnię babuni”

Zioła oraz przyprawy od stuleci znajdują swoje miejsce w kuchniach z całego świata, przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak, który nadają nawet najprostszym potrawom. W dawnych czasach używano ziół oraz przypraw w bardzo dużych ilościach, doceniając ich magiczny wpływ na zdrowie i urodę. Obecnie wyraźnie widać pozytywny trend powrotu do natury, odkrywania bogactwa ziół na nowo i cieszenia się ich wyjątkowymi właściwościami.

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Wydawałoby się, że nie ma potrawy bardziej staropolskiej niż pierogi. Okazuje się jednak, że nie do końca jest to prawda. Pierogi, pielmieni, ravioli, wonton – co było najpierw?

Gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże się, że te najstarsze pochodzą … z Chin. Tradycyjne pierożki nadziewane farszem z kapusty pekińskiej oraz mięsa, nazywane jiaozi, znane były już w starożytności. Po dziś dzień potrawą tą mieszkańcy Dalekiego Wschodu witają Nowy Rok, a Ci, którzy w nadzieniu odnajdą ukrytą monetę, wg wierzeń zapewnione mają szczęście i pomyślność przez następne 12 miesięcy.

Szukaj w katalogu firm