Przepisy kulinarne

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Patelnia Tefal

Patelnia to jedno z podstawowych narzędzi kuchennych. Jest wykorzystywana w takim samym stopniu przez profesjonalnych kucharzy, co przez kompletnych amatorów. Ponieważ używa się jej codziennie, bardzo ważne jest, by dobrać produkt na miarę swoich potrzeb. Postaramy się nieco ułatwić ten wybór.

Po pierwsze – wszechstronne zastosowanie

Jeżeli w domu przygotowujesz jedynie najprostsze potrawy, takie jak jajecznica, czy kotlety schabowe, wystarczy ci zwykła patelnia uniwersalna. Jest najbardziej wszechstronna. Gładka powierzchnia i okrągły kształt z pewnością przyda się na co dzień. Patelnie tego typu występują w kilku rozmiarach, różniących się między sobą średnicą. Może to być wielkość od kilkunastu do nawet trzydziestu centymetrów w przypadku największych produktów. Z pewnością jest to także rozwiązanie ekonomiczne – w końcu kupujesz tylko jeden sprzęt, który z powodzeniem wystarczy ci do przygotowania najprostszego menu. Pamiętaj jednak, że niezbyt zaawansowana technologicznie patelnia używana bardzo często, szybko się zniszczy i będzie wymagała zakupu swojego następcy.

W sytuacji, kiedy masz ochotę na większe eksperymenty kuchenne i podstawowy model patelni przestał spełniać twoje oczekiwania, do wyboru jest wiele produktów bardziej wyspecjalizowanych. Przede wszystkim jest to patelnia grillowa. Pozwala ona na beztłuszczowe opiekanie warzyw, mięsa oraz ryb, przypominające stosowanie prawdziwego rusztu. Dno takiej patelni zostało specjalnie wyprofilowane, przez co jedzenie do niego nie przywiera, a ty możesz cieszyć się naturalnym, zdrowym smakiem potraw, kiedy tylko będziesz miała na to ochotę. Najlepsza patelnia grillowa Indukcja wyposażona jest w cząstki tytanu, które gwarantują równomierne nagrzanie całej powierzchni, dzięki czemu nie dochodzi do przypalenia środka, podczas gdy potrawa umieszczona po bokach patelni dopiero zaczyna się grillować. Taka patelnia to niezbędny element wyposażenia kuchennego, jeżeli pragniesz wyjść poza schemat kuchennych banałów.

Inne patelnie wyspecjalizowane to na przykład produkty do naleśników, czy do jajek. Pozwalają one na przygotowanie tych potraw szybko i w idealnej jakości. Patelnia przygotowana do smażenia naleśników ma obniżony brzeg, przez co bardzo łatwo jest przewracać gotowe placki. Patelnia do jajek ma zagłębienia w dnie pozwalające na idealne przygotowanie śniadania.

Po drugie – komfort użytkowania

Decydując się na wybór konkretnej patelni, ważnym kryterium jest jej dopasowanie do typu kuchenki na której będzie ona używana. Inne modele sprawdzają się w przypadku kuchenek gazowych, a zupełnie inne przeznaczone są do stosowania na płytach ceramicznych oraz indukcyjnych. Ma to znaczenie, ponieważ są one wykonane z różnego typu materiałów, które odmiennie przewodzą temperaturę. Obecnie na rynku można spotkać patelnie stalowe, które w 99% przypadków nie są pokryte żadną dodatkową warstwą zewnętrzną. Ich cechą charakterystyczną jest bardzo dobre trzymanie ciepła oraz wysoka odporność na zarysowania. Najbardziej popularne są patelnie aluminiowe, lekkie i szybko nagrzewające się. Niestety, równie szybko tracą one ciepło. W przypadku patelni aluminiowej pokrytej nieprzywierającą warstwą, należy uważać na możliwe zarysowania. Patelnia żeliwna jest bardzo uniwersalna, jednak  jest również ciężka. Kobieta może mieć problem z podniesieniem jej jedną ręką. Za to długo trzyma temperaturę, dzięki czemu przyrządzane na niej potrawy zyskują głęboki smak.

Wśród nowoczesnych powłok zewnętrznych z pewnością wyróżnia się ceramika, teflon i tytan. Wszystkie te rozwiązania mają swoje wady i zalety. Na przykład w przypadku patelni grillowej przeznaczonej na płytę indukcyjną, rozsądnym wyborem wydaje się być tytan. Jest on lekki i wytrzymały, pod warunkiem korzystania z dedykowanych mu łopatek służących do zdejmowania potraw.

Po trzecie – cechy dodatkowe

To nie wszystkie zmienne, które należy rozważyć decydując się na wybór patelni. Sprawdź jej rozmiar, jakość wykonania, głębokość i elementy dodatkowe. Nie mniej ważna jest renoma producenta. Weź też pod uwagę design. W końcu jest to tego rodzaju sprzęt, którego używać będziesz każdego dnia. Nowoczesne patelnie w formie kwadratu pasują doskonale do stylu industrialnego, a do tego łatwiej je przechowywać w zamkniętej szafce. Zwłaszcza, jeżeli posiadają odpinaną rączkę.

Wybór patelni obecnych na rynku jest bardzo szeroki. Oczywiście każdy model ma swoje indywidualne dostosowanie do konkretnych potrzeb. Pamiętaj, by przed zakupem po prostu zastanowić się do przygotowania jakich potraw dana patelnia ma służyć, jaki posiadasz typ kuchenki i jakie cechy dodatkowe sprzętu są dla ciebie istotne i pamiętaj - tylko patelnia grillowa indukcja posiada powłokę z tytanu, doskonały design i gwarancję producenta na bezproblemowe użytkowanie. Kupując produkt sprawdzonej marki, np. Tefal, mamy dodatkową pewność że w razie wady fabrycznej będziemy mogli wymienić produkt w ramach gwarancji - co nie koniecznie będzie możliwe z nieznanymi nam firmami.

Komentarze  
  •  
  •  
  • Odpowiedz z cytatem

#2 retka » 2016-07-28 09:29
0 +−

Nigdy nie miałam patelni marki Tefal jednak słyszałam o nich dobre opinie, choć do tanich nie należą.

Ja natomiast polecam patelnię Berghoff przetestowaną na wszelkie sposoby. Służy już jakiś czas, wydaje się być trwałym produktem,

Nigdy nie dodawałam nawet jednej kropelki oleju, a z przypalaniem nie ma problemu.

  •  
  •  
  • Odpowiedz z cytatem

#1 Monika » 2016-07-28 08:48
0 +−

Miałam już takie "uniwersalne patelnie" i wcale nie były uniwersalne jak to były reklamowane. Później kupiłam 3 różne właśnie z Tefala i do tej pory mi służą, a będzie to już z 6 lat. Wystarczy uważać na powierzchnię na której smażymy i na prawdę dobrej jakości produkty nie będą jednorazówkami, a akcesoriami na długie lata.

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza