Przepisy kulinarne

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Polskie specjałyNie tylko w egzotycznych krajach można spotkać się z nietypowymi potrawami. W naszej rodzimej kuchni też często serwowane są dziwne dania. Niektórych pewnie nawet wy nie znaliście do tej pory.

Flaki

Już sama nazwa tej potrawy jest nieco odpychająca, a tak naprawdę większość polaków choć raz w życiu próbowała tego ustrojstwa. Co jest głównym składnikiem? Jak sama nazwa wskazuje – oczyszczone i pokrojone w cienkie paseczki fragmenty żołądka wołowego. Jakby spojrzeć na to z tej strony faktycznie nie zachęca. W każdym regionie przygotowywane są w wyjątkowy sposób, jednak najbardziej znane to małopolskie flaczki po krakowsku.

Kiszka ziemniaczana

Czyli najprościej mówiąc ziemniaki w jelicie wieprzowym upieczonym „na złoto”. Często podaje się ją z boczkiem i cebulką. To afrodyzjak pochodzący z Suwalszczyzny, podobnie jak babka ziemniaczana, która swoją drogą ma dość zabawną nazwę dla kogoś, kto słyszy ją po raz pierwszy. Obie potrawy popularne są nie tylko w Polsce, ale także na Białorusi.

Żołądki, Serca, Cynaderki…

Kto normalny je wnętrzności? Otóż Polacy, co więcej po odpowiednim przyrządzeniu smakują one wyśmienicie. Podroby często uchodzą za przysmak, a ich dodatkowymi walorami są niska cena, stosunkowa łatwość w przyrządzeniu oraz, co najważniejsze, zawartość wysokowartościowego białka, ogromna ilość różnorodnych witamin i składników mineralnych, m.in. cynku i żelaza. Jednak mimo tych wszystkich zalet wiele osób boi się ich skosztować.

Tatar

Niby to potrawa wszystkim polakom doskonale znana, ale w gruncie rzeczy to przecież… surowe mięso. Taka przystawka najlepiej smakuje z dodatkiem grzybów marynowanych, ogórków kiszonych lub sardynek w oleju. Musicie jednak przyznać, że niecodziennie słyszy się o surowym mięsie uznawanym za wyśmienity przysmak?

Czernina

Czyli zupa z krwi kaczki, znana też jako czarna polewka, pochodząca z Mazowsza. To koszmar z dzieciństwa wielu z nas. Aby krew nie krzepła dodaje się do niej cukru i octu. Takie połączenie nadaje zupie charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Według uznania można dodać także syrop ze śliwek, gruszek w occie lub gotować ją z owocami, by nadać słodszy smak. Dawniej była symbolem kulturowym – podawano ją kawalerom, którym odmówiona ręki ich wybranki.

Wodzianka

To regionalna potrawa śląska, będąca niegdyś jednym z podstawowych dań tamtejszej kuchni. Podstawą tej wyjątkowej zupy jest czerstwy chleb i wrzątek. Do tego dodaje się tłuszcz zwierzęcy oraz czosnek i obiad gotowy. Proste prawda? Jednak nie brzmi zbyt zachęcająco, dla kogoś, kto nigdy nie miał okazji skosztować śląskiego specjału. Innym oryginalnym przysmakiem pochodzącym ze śląska jest tzw. Mozgoł, czyli ugotowane ziemniaki i kapusta, które następnie miesza się ze smalcem.

Chrzanówka lanckorońska

Kolejną mało skomplikowaną w swoim składzie potrawą jest tradycyjna, małopolska zupa wielkanocna - Chrzanówka Lanckorońska. Przygotowuje się ją ze świeżo startego chrzanu, wędzonki i kiełbasy. Następnie danie zagęszcza się mąką i kwaśną śmietaną oraz doprawia do smaku czosnkiem i koprem. Z uwagi na zawartość lubczyku zupa często uchodzi za afrodyzjak.

Kartacze

Nazwa dość oryginalna, niekiedy porównywane są do pyz, jednak są o wiele bardziej pożywne. Tradycyjny Kartacz ma kształt jajowatej kuli i jest miękki. Ciasto ziemniaczane wypełnia mięsne nadzienie mocno doprawione czosnkiem. Obowiązkowo podawane są w towarzystwie skwarków. Na Litwie znane są jako cepeliny. Niekiedy spotkać można wegetariańską wersję Kartaczy z nadzieniem grzybowym lub serowym.

Kwaśnica

Górale z Podhala z kolei upodobali sobie zupę otrzymywaną z kiszonej kapusty z dodatkiem soku z kwaszonej kapusty i mięsa. Najczęściej podawana jest z ziemniakami lub chlebem i urzeka podniebienia osób lubiących niezwykle kwaśne potrawy. Innymi przysmakami o oryginalnej nazwie są Fizoły, czyli kolorowa fasola z dodatkiem ziemniaków i zasmażki oraz Moskole zastępujące chleb.

Dzyndzałki

Dzyndzałki warmińskie to jeden z najbardziej znanych specjałów kuchni Warmii i Mazur. Małe pierożki z mięsem przypominające kołduny, niekiedy serwowane do barszczu zachwycają swoim smakiem turystów. Innymi przysmakami tego regionu są Wereszczaki – schab gotowany z utartym chlebem, Poczukaj – kulki z mięsa mielonego obtoczone w jajku oraz pokrojonej bułce i Farszynki – kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem.

Lubelszczyzna także ma swoje regionalne przysmaki posiadające zabawne nazwy. Można zaliczyć do nich Famułę, czyli deser z utartego chleba, gotowanych jabłek i gruszek przyprawiony goździkami i cynamonem, Korowaj – placek drożdżowy z miodem, często wypiekany z okazji ślubu lub w ostatnią niedzielę karnawału. Warta uwagi jest także Słoducha, czyli napój o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Po delikatnym wgłębieniu się w temat nie trudno doszukać się w naszej polskiej kuchni dziwactw i niecodziennych potraw. Dla nas są całkowicie normalne, niekiedy wręcz ślinka cieknie na myśl o nich, jednak dla obcokrajowców są równie nietypowe, jak dla nas ośmiornice czy chińska zupa z ptasich gniazd.

Nietypowe regionalne smaki są na wyciągnięcie ręki. Aby poznać tradycje naszych przodków wystarczy wybrać się do wskazanych regionów Polski. W znalezieniu noclegu pomoże wygodna baza noclegowa www.noclegowo.pl.

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Szukaj w katalogu firm