Nowości, Informacje, Artykuły, Porady - Kulinaria

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Foodpairing do dań wegetariańskich

Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna. Jednak natrafienie na rekomendacje dotyczące doboru wina do potraw bezmięsnych potrafi być wyzwaniem. Dlatego dziś ułatwiamy Wam znalezienie wina, które podkreśli smak Waszych ulubionych dań warzywnych.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

garnek olkusz

Wybieranie garnków na indukcję, często przysparza nam nieco problemów. Niestety zdarza się, że naczynia, które posiadamy, nie działają na indukcji, albo kupimy nowe, o których sprzedawca zapewniał, że będą odpowiednie do tego rodzaju kuchenki i… także nie działają!

 

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

makaron

Potrawy z makaronem są coraz bardziej popularne. Często jednak klasyczne spaghetti może nudzić. Jak przygotować smaczny makaron dla całej rodziny w kilka minut? Sprawdź nasze propozycje.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Maszynka do mięsa

Nowoczesne maszynki do mięsa zbliżone są do tradycyjnych maszynek już tylko formą. Ich obsługa została znacznie uproszczona, a dzięki licznym funkcjom i akcesoriom można wykorzystać je nie tylko do mielenia mięsa. Sprawdźmy, jakie potrawy przyrządzimy, posiadając dobrą maszynkę do mięsa.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

12 przedświątecznych porad kulinarnych

Święta za pasem. Zanim zasiądziemy z najbliższymi przy świątecznym stole trzeba przygotować to, co będziemy wspólnie spożywać. Co zrobić, by barszcz nie stracił koloru? Jak zyskać pewność, że pierogi będą udane? O czym trzeba pamiętać kupując karpia? W jaki sposób gotować łazanki? Co zrobić, by sałatka warzywna była nie tylko smaczna, ale i zdrowa? Na te i inne pytania odpowiada mistrz kuchni Mirek Drewniak oraz producenci żywności nagrodzeni znakiem „Doceń polskie”. Sprawdź, jak zapewnić sobie kulinarny sukces!

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Grill elektryczny

Chcesz cieszyć się smakiem grillowanych potraw przez cały rok? Mamy rozwiązanie, które Ci to umożliwi – poznaj zalety, jakie niesie za sobą korzystanie z grilla elektrycznego! Zobacz, jak wybrać właściwy model do swojej kuchni!

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Bez odpowiednio dobranej kompozycji przypraw, potrawy z mięs byłyby po prostu niesmaczne. To właśnie suszone zioła powodują, że danie nabiera wyjątkowego aromatu i niepowtarzalnego smaku. I choć w kuchni często można sobie pozwolić na eksperymenty, warto wiedzieć, które przyprawy pasują do konkretnych rodzajów mięs, a których lepiej z nimi nie łączyć.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Risotto

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Pieczenie to prawdziwa przyjemność. Może być też niezwykle łatwe, dzięki silikonowym akcesoriom.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Wielkanoc

Wielkanoc to najważniejsza uroczystość chrześcijańska w roku. To również święto zwiastujące wiosnę, budzenie się do życia, radość.

Nieodłączonym elementem wielkanocnej tradycji są jajka, które występują jako pisanki, wydmuszki, ale także jako dodatek do świątecznego żurku.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Dobrej jakości garnki pozwalają na przygotowywanie smacznych posiłków. Nie zmieniają smaku potraw i sprawiają, że gotowanie staje się przyjemniejsze. Warto jednak wiedzieć, że długo posłużą w kuchni tylko wtedy, jeśli będziemy pamiętać o ich właściwym użytkowaniu i pielęgnacji.

Więcej…

Kulinaria, Gotowanie, Produkty, Wyposażenie

Kiedy mróz daje się we znaki, ciepły sweter, wełniane skarpety i gruby koc mogą nie wystarczyć prawdziwym ciepłolubom. Już starożytni Chińczycy twierdzili, że zachowanie zdrowia i dobrej formy jest możliwe tylko dzięki życiu zgodnym z rytmem natury, a więc także dostosowywaniu diety do pory roku. Zima, to czas, kiedy w kuchni zapanować powinny imbir, chili, miód, soczewica i kasza jaglana!

Więcej…