Przepisy kulinarne

Zdrowa żywność - Porady, Co warto wiedzieć o żywności, Zdrowe odżywianie - Artykuły, Porady, Informacje

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Od kilku lat mleko krowie budzi wśród społeczeństwa, środowisk lekarskich dosyć sporo kontrowersji. Publikowane są coraz to nowe informacje jak szkodliwy dla człowieka jest ten biały napój. Z drugiej jednak strony, w mediach panuje akcja zachęcająca do picia mleka, a niektóre szkoły podstawowe czy przedszkola dają je dzieciom. Więc komu wierzyć? Badania wskazują, że coraz większa liczba ludzi nie toleruje laktozy. Z kolei inni wskazują szkodliwy wpływ kazeiny - budulca rogów i kopyt, który potrzebny jest młodym cielętom, a znajduje się w mleku krowim.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

W ostatnich latach nastąpiło prawdziwe zalanie polskiego rynku różnymi smakołykami, produktami i potrawami egzotycznymi, wcześniej zupełnie nieznanymi. Do tych produktów można zaliczyć takie produkty jak korab, nasiona chia oraz wszelkiej maści przyprawy, głownie z kuchni azjatyckiej. Na nowo została odkryta przez Polaków także morwa biała, zarówno jej owoce jak i liście wykorzystywane są nie tylko w medycynie ludowej, ale także przez specjalistów żywienia przez wzgląd na ich wyjątkowo korzystne właściwości wpływające na organizm człowieka.

 

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Zazwyczaj wydaję się nam, że zdrowe jedzenie to drogie jedzenie. Czy aby na pewno tak jest? Przedstawiamy 10 porad i wskazówek o czym powinniśmy pamiętać aby powyższą tezę obalić. Postaramy się udowodnić, że można jeść zdrowo a tanio.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

przepis na babkę wielkanocną, portal spożywczy przepisyPrawdziwe Święta Wielkanocne ciężko wyobrazić sobie bez babki posypanej cukrem pudrem. Lekkie i pyszne ciasto w prosty sposób może stać się również zdrowe. Poniżej przedstawiamy doskonały przepis Piotra Kucharskiego z wykorzystaniem otrębów owsianych KUPIEC. Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.

 

Składniki babki wielkanocnej:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych KUPIEC
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka rozdzielić od żółtek.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

sólW XXI wieku sól można znaleźć prawie wszędzie; jest ona dostępna niemalże w każdym gotowym lub półgotowym produkcie spożywczym, przyzwyczajając konsumentów do swojego intensywnego smaku. Produkty mniej słone zwykło się uważać za mdłe i pozbawione aromatu.

Analizując zawartość chlorku sodu, czyli dobrze wszystkim znanej soli kuchennej w poszczególnych produktach stwierdzić można, że znaczna jej ilość znajduje się w pieczywie; zawartość chlorku sodu w białym chlebie lub bułce waha się w granicach od 1,4 do 1,8%. Bardzo słone są także sery dojrzewające (1,5 do 4,7 g soli na 100 g produktu) oraz wędliny, szczególnie wędzone (1,4 – 4g soli na 100 g produktu). Oczywiście chlorek sodu zawarty jest w pokaźnych ilościach we wszystkich fast-foodach oraz produktach typu instant, czyli tzw. zupkach chińskich, sosach w proszku oraz kostkach rosołowych. Znaczna ilość soli znajduje się także w tradycyjnych przekąskach: krakersach, paluszkach, chipsach, prażynkach itp.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

24 kwietnia odbył się VIII audyt artykułów spożywczych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Producenci z całej Polski zgłosili do oceny ponad 100 wyrobów. W certyfikacji uczestniczyły także produkty powtórnie ubiegające się o wyróżnienie.

 

Program „Doceń polskie”: za nami ósmy audyt.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Primavika, ekologia, logo rolnictwa ekologicznego, nowe logo, Primaeco, EKO, BIO, zdrowa żywność, wolne rodniki, GMO, portal spożywczy, firmy spożywcze ekologiczneW XXI wieku, gdy powoli mija oszołomienie i zachwyt zachodnią kulturą masową wraz z jej hipermarketami i fast-foodami, społeczeństwo coraz częściej zwraca się ku naturze, a co za tym idzie – ku produktom ekologicznym. Tendencja ta już dawno wychwycona została przez producentów żywności, jednak nie wszystkie firmy, tytułujące swoje produkty mianem "EKO" lub ,,BIO” spełniają kryteria wyrobów ekologicznych. Jak więc rozpoznać te prawdziwe?

Produktem ekologicznym nazwać możemy wyrób, który spełnia wszystkie wymagania jakościowe oraz którego produkcja przebiegała wedle ściśle określonych zasad. Reguły takie wyznaczane i weryfikowane są przez Rozporządzenia Komisji i Rady Europejskiej. W Polsce na ich podstawie produkty, aspirujące do miana ekologicznych, sprawdzane są przez jedenaście jednostek certyfikujących, upoważnionych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które, jeśli wszystkie wymogi zostaną spełnione, przyznaje certyfikat rolnictwa ekologicznego. Licencjonowany produkt badany jest na każdym etapie produkcji: od zasiania pola poprzez proces przetwarzania zbiorów aż po zamknięcie opakowania. Znaczy to, że rośliny, z których wytworzony został artykuł, rosły na ziemi nienawożonej sztucznymi środkami ochrony roślin, a te nie zostały potraktowane pestycydami. Dodatkowo produkty takie są wolne od GMO, czyli organizmów o zmienionym sztucznie genomie, zakazanych substancji ochrony roślin czy innych niedozwolonych komponentów. Jeśli wyrób spełni wszystkie wymagania, może posługiwać się specjalnym logotypem gwarantującym konsumentowi ekologiczność produktu.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Primavika, wegetarianie, zdrowe jedzenie, zdrowie, białko, odżywianie, weganie, portal spożywczy, informacje branży spożywczejMitów dotyczących diety wegetariańskiej jest mnóstwo, jednak prym wiedzie ten o pełnowartościowym białku odzwierzęcym. Powszechnie powtarzana teza o „niedoborze białkowym wegetarian” zakorzeniła się w świadomości społeczeństwa bardzo głęboko.

Dlaczego?

Apoteoza białka jako takiego ma swoje korzenie w początkach XX wieku, gdzie powszechne było twierdzenie, że duże ilości mięsa zapewniają dobre zdrowie, a białko pochodzenia odzwierzęcego miało być receptą na problem niedożywienia dzieci w krajach Trzeciego Świata. Boom nastąpił w latach 60., gdy ONZ ogłosiła w jednym ze swoich raportów światowy niedobór białka i przystąpiła do realizacji globalnej strategii w celu zawrócenia postępowania kryzysu białkowego.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Mazurski z Kętrzyna to przykład doskonale prosperującej, rodzinnej firmy. Agnieszka i Robert Pucer, właściciele gospodarstwa, mają powody do zadowolenia - wytwarzane  przez nich miody zdobywają uznanie konsumentów i ekspertów, a sama działalność firmy jest dowodem na to, że sukces można osiągnąć nawet przy pomocy niepozornych pszczół.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Napoje funkcjonalne VENGA, nowość na polskim rynku, od lipca są dostępne również w sieci delikatesów Alma. Produkt pojawił się we wszystkich placówkach sieci.

Na sklepowych półkach dostępne są następujące smaki: Calorie Burn (kontrola wagi), Focus (pełna koncentracja), Relax (równowaga umysłu i ciała) oraz Energize (naturalny zastrzyk energii).

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Kremy, maseczki, liftingi, w końcu operacje plastyczne. Aby być piękne i na dłużej zachować młody wygląd, kobiety są w stanie wiele poświęcić. Kupują drogie preparaty, wydają fortuny w centrach Spa, zapominając jednak, że najskuteczniejszym i najtańszym kosmetykiem jest żywność.

Aby być piękną i zdrową, ten naturalny kosmetyk stosować trzeba od rana do wieczora, czyli od śniadania do kolacji. W produktach spożywczych bowiem znajduje się najwięcej składników wpływających na stan cery, włosów i paznokci, czyli bezdyskusyjnych atutów kobiecego piękna.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Kalorie – każda z kobiet przynajmniej kilka razy w życiu zastanowiła się nad kalorycznością produktu, na który akurat miała ochotę. I niestety, odkładała go na półkę sklepową, gdy malutki druczek na opakowaniu wskazywał liczbę trzycyfrową. I jak tu się odchudzić?

Nie istnieje idealna pora na rozpoczęcie walki ze zbędnymi kilogramami. Wiosna, zdawałoby się, idealna do tego celu, stawia nasz organizm przed nie lada wyzwaniem. Ciało, ociężałe i rozleniwione po zimie, skutecznie broni się przed jakąkolwiek zmianą. Latem, gdy sezon wakacyjny w pełni, trudno uniknąć typowych dla tego sezonu przekąsek: lodów, gofrów czy fast- foodów. Szczególnie, że urlop skłania do pofolgowania sobie, a co za tym idzie, do usprawiedliwiania małych kulinarnych słabostek. Jesień natomiast, jako preludium zimy, rozgrzesza nas szerokimi swetrami, ciepłymi płaszczami oraz niezliczoną ilością warstw ubioru ,,na cebulkę”, który starannie ukryje masywne uda czy fałdki na brzuchu. A co z zimą? Zimą jest Boże Narodzenie, zimą podobno organizm magazynuje tłuszcz, by chronić narządy przed zmarznięciem, w końcu zimą nie opłaca się zaczynać diety, bo zaraz przecież wiosna i wtedy… Kiedy jest więc najlepszy czas na rozpoczęcie walki ze zbędnymi kilogramami? Dzisiaj! Trzeba jednak walczyć mądrze i wytrwale.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

GMO co to jestGMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza się obce geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacje genetyczne dotyczą nie tylko warzyw i owoców, ale także zwierząt czy leków. Jednak to zmiany w genotypie żywności budzą zdecydowanie najwięcej kontrowersji.

 

Pierwszą rośliną, która poddana została modyfikacji genetycznej był tytoń, natomiast pomidor był pierwszym zmodyfikowanym organizmem, który trafił do sprzedaży. W obu przypadkach ingerencja w genotyp miała za zadanie zwiększyć wytrzymałość organizmu podczas transportu, a także przyspieszyć jego wzrost.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

zdrowa przekąska, crispy naturalNarodziny dziecka to dla wielu kobiet najważniejsze wydarzenie w życiu. Po porodzie jednak wiele tak bardzo pochłoniętych jest opieką nad maluszkiem, że zapomina o własnych potrzebach … a trzeba pamiętać: najlepsza mama to szczęśliwa mama.

Wiele kobiet, szczególnie tych, które przechodziły ciążę po raz pierwszy, jest zaskoczonych faktem, że ich brzuch po urodzeniu dziecka przypomina ten z około szóstego miesiąca. Jest to jednak zupełnie naturalne. Brzuch kobiety ciężarnej rozciąga się stopniowo przez 9 miesięcy, mniej więcej tyle samo czasu potrzebuje, by wrócić do poprzedniego kształtu.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Primavika, dieta, wegetariańskie, warzywa, zdrowie, witaminyW dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do obecności w naszej żywności różnorakich konserwantów i ulepszaczy. Nie dziwią nas już wypisane na opakowaniach tajemnicze znaki E-..., osłuchaliśmy się ze specjalistycznymi nazwami jak glutaminian sodu czy benzoesan sodu.

Co jakiś czas dochodzą do nas informacje o szkodliwości tych składników i apele o powrót do nieprzetworzonej, naturalnej żywności. Chcielibyśmy, jednak tempo życia, brak czasu na przygotowanie i celebrację posiłków, a także odzwyczajenie od gotowania powodują, że w przerwie na obiad wstępujemy do fast-foodu, a na święta przygotowujemy barszcz z torebki. Czy zawrotne tempo życia wiązać się musi z rezygnacją z naturalnych i nieprzetworzonych produktów? Niekoniecznie.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Primavika, dieta, wegetariańskie, warzywa, zdrowie, witaminy

Wokół diety wegetariańskiej narosło w naszym kraju wiele mitów. Jej przeciwnicy wskazują, że niesie za sobą ryzyko niedowitaminizowania i skazuje organizm na poważne w konsekwencjach braki odżywcze. Zwolennicy powtarzają, że to najzdrowszy sposób odżywiania ze wszystkich możliwych. Gdzie leży prawda?

Dietetycy i naukowcy są w tej kwestii zgodni: dla prawidłowego funkcjonowania organizmu istotne jest nie tyle jakie pokarmy spożywamy, ale czy zawarte w nich witaminy i mikroelementy pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.

Więcej…

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm