Zdrowa żywność - Porady, Co warto wiedzieć o żywności, Zdrowe odżywianie - Artykuły, Porady, Informacje

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Nowa piramida żywieniowa

Na początku 2016 roku, podczas kongresu Instytutu Żywności i Żywienia zaprezentowano aktualizację piramidy żywieniowej z 2009 roku. Najnowsza piramida zawiera kilka dosyć istotnych zmian, które w prosty sposób pomogą nam realizować zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania.
Zmiana, której dokonano, jest efektem wieloletnich obserwacji sposobu odżywiania Polaków. Według ekspertów jej celem jest zwiększenie naszej aktywności fizycznej, a także ilości spożywanych przez nas owoców i warzyw.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Nadeszła długo wyczekiwana wiosna. Czas pożegnać ciężkie, sycące i rozgrzewające dania na rzecz lekkich posiłków na bazie sezonowych warzyw. Taka kuchnia to nie tylko bogactwo witamin i kolorów, ale świetny sposób na poprawę nastroju i pozbycie się zbędnych kilogramów po leniwej zimie.

Nadejście wiosny nie musi oznaczać radykalnej diety odchudzającej. Korzystając z dobrodziejstw natury można przygotowywać posiłki zdrowe, urozmaicone i przede wszystkim sycące. Warto trzymać się jednej, prostej zasady – im więcej barw na talerzu, tym lepiej!

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Mimo wysiłków dietetyków namawiających dziatwę szkolną  do spożywania czipsów z buraków, kampanię na rzecz  zdrowego odżywiania się przegrano. I choć dyskusja wokół tego problemu siadła, tu i tam  nadal tli się. iskierek stara  się wzniecić ogień.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Orzechy - smaczne i zdrowe

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich dostępnych przekąsek i mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Wzmacniają układ krążenia i nerwowy. Można je także traktować jako eliksir młodości - są przecież symbolem szczęścia i mądrości. W przeciwieństwie do słodkich przekąsek, które nie mają żadnych wartości odżywczych, orzechy naładowane są wartościowymi składnikami, które odżywiają każdą komórkę naszego ciała. Zamiast więc po cukry proste, które dostarczają energii na bardzo krótki czas, sięgajmy po koktajle orzechowe lub orzechy pieczone, które w oka mgnieniu postawią nas na nogi!

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Czy znacie ten schemat? Przychodzą Święta i najadamy się do syta, a od Nowego Roku – drakońska dieta i zaczynamy odchudzanie. O ile Święta to czas wyjątkowy i na pewne ustępstwa można sobie pozwolić, o tyle regularne przejadanie się może mieć poważne skutki zdrowotne. Warto poznać sposoby, które pomogą nam tego uniknąć.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Polacy coraz większą wagę przykładają do swojego sposobu odżywiania. Dostrzegli, że to co jedzą ma bezpośredni wpływ na ich samopoczucie i zdrowie. Dlatego zdecydowanie częściej sięgają po żywność określaną jako zdrową oraz funkcjonalną. Sprawdźmy zatem, co kryje się pod nazwą żywności funkcjonalnej?

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

W ostatnich latach nastąpiło prawdziwe zalanie polskiego rynku różnymi smakołykami, produktami i potrawami egzotycznymi, wcześniej zupełnie nieznanymi. Do tych produktów można zaliczyć takie produkty jak korab, nasiona chia oraz wszelkiej maści przyprawy, głownie z kuchni azjatyckiej. Na nowo została odkryta przez Polaków także morwa biała, zarówno jej owoce jak i liście wykorzystywane są nie tylko w medycynie ludowej, ale także przez specjalistów żywienia przez wzgląd na ich wyjątkowo korzystne właściwości wpływające na organizm człowieka.

 

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

przepis na babkę wielkanocną, portal spożywczy przepisyPrawdziwe Święta Wielkanocne ciężko wyobrazić sobie bez babki posypanej cukrem pudrem. Lekkie i pyszne ciasto w prosty sposób może stać się również zdrowe. Poniżej przedstawiamy doskonały przepis Piotra Kucharskiego z wykorzystaniem otrębów owsianych KUPIEC. Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.

 

 

 

Składniki babki wielkanocnej:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych KUPIEC
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka rozdzielić od żółtek.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

24 kwietnia odbył się VIII audyt artykułów spożywczych biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Producenci z całej Polski zgłosili do oceny ponad 100 wyrobów. W certyfikacji uczestniczyły także produkty powtórnie ubiegające się o wyróżnienie.

 

Program „Doceń polskie”: za nami ósmy audyt.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Primavika, wegetarianie, zdrowe jedzenie, zdrowie, białko, odżywianie, weganieMitów dotyczących diety wegetariańskiej jest mnóstwo, jednak prym wiedzie ten o pełnowartościowym białku odzwierzęcym. Powszechnie powtarzana teza o „niedoborze białkowym wegetarian” zakorzeniła się w świadomości społeczeństwa bardzo głęboko.

Dlaczego?

Apoteoza białka jako takiego ma swoje korzenie w początkach XX wieku, gdzie powszechne było twierdzenie, że duże ilości mięsa zapewniają dobre zdrowie, a białko pochodzenia odzwierzęcego miało być receptą na problem niedożywienia dzieci w krajach Trzeciego Świata. Boom nastąpił w latach 60., gdy ONZ ogłosiła w jednym ze swoich raportów światowy niedobór białka i przystąpiła do realizacji globalnej strategii w celu zawrócenia postępowania kryzysu białkowego.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Napoje funkcjonalne VENGA, nowość na polskim rynku, od lipca są dostępne również w sieci delikatesów Alma. Produkt pojawił się we wszystkich placówkach sieci.

Na sklepowych półkach dostępne są następujące smaki: Calorie Burn (kontrola wagi), Focus (pełna koncentracja), Relax (równowaga umysłu i ciała) oraz Energize (naturalny zastrzyk energii).

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Kremy, maseczki, liftingi, w końcu operacje plastyczne. Aby być piękne i na dłużej zachować młody wygląd, kobiety są w stanie wiele poświęcić. Kupują drogie preparaty, wydają fortuny w centrach Spa, zapominając jednak, że najskuteczniejszym i najtańszym kosmetykiem jest żywność.

Aby być piękną i zdrową, ten naturalny kosmetyk stosować trzeba od rana do wieczora, czyli od śniadania do kolacji. W produktach spożywczych bowiem znajduje się najwięcej składników wpływających na stan cery, włosów i paznokci, czyli bezdyskusyjnych atutów kobiecego piękna.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Kalorie – każda z kobiet przynajmniej kilka razy w życiu zastanowiła się nad kalorycznością produktu, na który akurat miała ochotę. I niestety, odkładała go na półkę sklepową, gdy malutki druczek na opakowaniu wskazywał liczbę trzycyfrową. I jak tu się odchudzić?

Nie istnieje idealna pora na rozpoczęcie walki ze zbędnymi kilogramami. Wiosna, zdawałoby się, idealna do tego celu, stawia nasz organizm przed nie lada wyzwaniem. Ciało, ociężałe i rozleniwione po zimie, skutecznie broni się przed jakąkolwiek zmianą. Latem, gdy sezon wakacyjny w pełni, trudno uniknąć typowych dla tego sezonu przekąsek: lodów, gofrów czy fast- foodów. Szczególnie, że urlop skłania do pofolgowania sobie, a co za tym idzie, do usprawiedliwiania małych kulinarnych słabostek. Jesień natomiast, jako preludium zimy, rozgrzesza nas szerokimi swetrami, ciepłymi płaszczami oraz niezliczoną ilością warstw ubioru ,,na cebulkę”, który starannie ukryje masywne uda czy fałdki na brzuchu. A co z zimą? Zimą jest Boże Narodzenie, zimą podobno organizm magazynuje tłuszcz, by chronić narządy przed zmarznięciem, w końcu zimą nie opłaca się zaczynać diety, bo zaraz przecież wiosna i wtedy… Kiedy jest więc najlepszy czas na rozpoczęcie walki ze zbędnymi kilogramami? Dzisiaj! Trzeba jednak walczyć mądrze i wytrwale.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

GMO co to jestGMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza się obce geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacje genetyczne dotyczą nie tylko warzyw i owoców, ale także zwierząt czy leków. Jednak to zmiany w genotypie żywności budzą zdecydowanie najwięcej kontrowersji.

 

Pierwszą rośliną, która poddana została modyfikacji genetycznej był tytoń, natomiast pomidor był pierwszym zmodyfikowanym organizmem, który trafił do sprzedaży. W obu przypadkach ingerencja w genotyp miała za zadanie zwiększyć wytrzymałość organizmu podczas transportu, a także przyspieszyć jego wzrost.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

zdrowa przekąska, crispy naturalNarodziny dziecka to dla wielu kobiet najważniejsze wydarzenie w życiu. Po porodzie jednak wiele tak bardzo pochłoniętych jest opieką nad maluszkiem, że zapomina o własnych potrzebach … a trzeba pamiętać: najlepsza mama to szczęśliwa mama.

Wiele kobiet, szczególnie tych, które przechodziły ciążę po raz pierwszy, jest zaskoczonych faktem, że ich brzuch po urodzeniu dziecka przypomina ten z około szóstego miesiąca. Jest to jednak zupełnie naturalne. Brzuch kobiety ciężarnej rozciąga się stopniowo przez 9 miesięcy, mniej więcej tyle samo czasu potrzebuje, by wrócić do poprzedniego kształtu.

Więcej…

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Primavika, dieta, wegetariańskie, warzywa, zdrowie, witaminyW dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do obecności w naszej żywności różnorakich konserwantów i ulepszaczy. Nie dziwią nas już wypisane na opakowaniach tajemnicze znaki E-..., osłuchaliśmy się ze specjalistycznymi nazwami jak glutaminian sodu czy benzoesan sodu.

Co jakiś czas dochodzą do nas informacje o szkodliwości tych składników i apele o powrót do nieprzetworzonej, naturalnej żywności. Chcielibyśmy, jednak tempo życia, brak czasu na przygotowanie i celebrację posiłków, a także odzwyczajenie od gotowania powodują, że w przerwie na obiad wstępujemy do fast-foodu, a na święta przygotowujemy barszcz z torebki. Czy zawrotne tempo życia wiązać się musi z rezygnacją z naturalnych i nieprzetworzonych produktów? Niekoniecznie.

Więcej…