Przepisy kulinarne

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Zdrowe przekąski
Starasz się dbać o siebie i zdrowo odżywiać, ale życie w biegu nie ułatwia Ci tego zadania? Co warto jeść w pracy, by mieć siłę i energię do działania?

O czym pamiętać przygotowując posiłki do pracy?

W miejscu pracy spędzamy 1/3 dnia, ważnym jest zatem, aby dobrze planować swoje posiłki i nie polegać na przypadkowych drożdżówkach, czy co gorsza zupkach w proszku. Twój organizm to nie śmietnik, jego energia bierze się z konkretnych składników. W pracy działasz na pełnych obrotach, musisz zatem zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki, by mieć pewność, że dasz radę stawić czoła największym wyzwaniom.

Odpowiednia dieta podnosi Twoją efektywność, redukuje stres i poprawia koncentrację. Ważnym jest, by spożywać regularne posiłki, najlepiej co 3h. Uzupełniając w ten sposób poziom węglowodanów, zapewniamy sobie stały poziom energii. Jeśli wydaje Ci się czasem, że szkoda marnować czasu na jedzenie w pracy, wiedz, że takie rozumowanie jest zgubne. Spadek energii osłabi Twoje działanie, zmniejszy produktywność, a co za tym idzie, może narazić Cię na nadgodziny.

Bakalie - zdrowa przekąska

Jedną z najzdrowszych i najbogatszych przekąsek są bakalie (https://allegro.pl/kategoria/produkty-spozywcze-bakalie-orzechy-konfitury-112640), czyli suszone owoce, orzechy i jadalne pestki. Można je spożywać samodzielnie, a także w charakterze dodatków do deserów, ciast oraz pożywnych, pełnowartościowych dań. Dlaczego warto je jeść?

  • Orzechy - włoskie, ziemne, laskowe, a także pistacje, wszystkie orzechy są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które skutecznie dbają o poziom cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości tłuszczy, dodają organizmowi dużo energii fizycznej i poprawiają pracę umysłu. W orzechach znajdziesz między innymi błonnik, witaminy, magnez, wapń, fosfor, potas.
  • Migdały - wbrew pozorom nie są to orzechy, a nasiona owoców migdałowca, jednak dostarczają nam równie wielu składników mineralnych. Poza wapniem, magnezem, żelazem, pojawia się tu mangan, mający korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Migdały (zobacz: https://allegro.pl/kategoria/produkty-spozywcze-bakalie-orzechy-konfitury-112640?string=migda%C5%82y) to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy E, która dba o układ wzrokowy.
  • Rodzynki - zawierają jod odpowiedzialny za działanie hormonu tarczycy, a także bor wspomagający pracę mózgu. Regularne spożywanie rodzynek, może obniżać ciśnienie krwi u osób, których wyniki są lekko podwyższone.
  • Pestki dyni - pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, dzięki zawartości witaminy C, D, A, E oraz witamin z grupy B. Warto spożywać je szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o infekcje. Pestki dyni (https://allegro.pl/kategoria/produkty-spozywcze-bakalie-orzechy-konfitury-112640?string=pestki%20dyni) zawierają naturalne antyoksydanty, uwalniające nas od wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się, a także mogą mieć pozytywne działaniae w profilaktyce nowotworowej.

Do czego wykorzystać bakalie?

Świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek owocowych, a także tych zielonych, z mieszanką sałat, kurczakiem i warzywami. Energii na cały dzień zapewnisz sobie śniadaniem w postaci owsianki lub jaglanki z dodatkiem świeżych owoców sezonowych, orzechów, pestek dyni, słonecznika, czy migdałów. A zamiast kolejnej kawy, schrup sobie garść orzechów, doskonale pobudza, bez żadnych skutków ubocznych.

Bakalie poza swoimi właściwościami zdrowotnymi, z powodzeniem mogą zastąpić nawyk podjadania słodyczy, co dodatkowo pozytywnie wpłynie na Twoją wagę i samopoczucie. Niezależnie od tego, czy pracujesz za biurkiem, czy w ruchu, bakalie sprawdzą się w każdej sytuacji.

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm