Przepisy kulinarne

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Moda na egzotyczne „superfoods” – artykuły spożywcze o zbawiennym wpływie na nasz organizm – sprawia, że na naszych stołach pojawiają się przeróżne produkty, których dawniej tam nie było. Quinoa, jagody goji, nasiona chia – przyznasz, że nawet te nazwy brzmią magicznie i... drogo? Okazuje się tymczasem, że jeden z takich „superfood” ma w swojej lodówce prawdopodobnie każdy z nas. O co chodzi? O koncentrat pomidorowy! Jak może wpływać na nasze zdrowie i urodę i jak go najlepiej wykorzystać?

 

Koncentrat pomidorowy – jak wpływa na zdrowie?

Stworzony na bazie pomidorów – co do których nie ma najmniejszej wątpliwości, że są zdrowe – koncentrat pomidorowy okazuje się również pozytywnie oddziaływać na stan naszego organizmu. Za co ceni się go najbardziej? Dietetycy podkreślają, że koncentrat zawiera bardzo dużo likopenu przyswajalnego znacznie lepiej w formie przetworzonej niż z surowych pomidorów. Likopen to silny przeciwutleniacz, który zapobiega rozwojowi chorób serca i wszelkiego rodzaju nowotworów w naszym ciele.

 

Poza likopenem koncentrat pomidorowy dostarcza organizmowi także dużo witaminy E, która świetnie wpływa na stan skóry i paznokci oraz poprawia wzrok, witaminy C wzmacniającej układ immunologiczny oraz bioskładników wzmacniających układ krwionośny, moczowy i trawienny. Ze względu na wysoką zawartość sodu i potasu koncentrat może pomóc osobom z niedoborem tych makroelementów.

 

Dlaczego koncentrat pomidorowy Pudliszki?

Warto jednak pamiętać, że wszystkie te niezwykle zdrowe substancje nie będą miały większego znaczenia, jeśli wybierzesz produkt pełen innych, szkodliwych składników. Idealny wybór to w 100% naturalny koncentrat pomidorowy Pudliszki. Do jego wyprodukowania (na słoiczek o pojemności 200 g) używa się kilograma pomidorów i... niczego więcej! Swój głęboko pomidorowy smak koncentrat pomidorowy Pudliszki zawdzięcza starannej selekcji świeżych pomidorów dostarczanych na bieżąco przez lokalnych dostawców. Inne swoje produkty (jak ketchup czy gotowa fasolka po bretońsku) Pudliszki sporządzają według tej samej zasady – 0% sztucznych konserwantów, tylko doskonałe warzywa.

 

Do czego używać koncentratu?

Oprócz zupy pomidorowej i sosu do gołąbków jednym z najczęściej wykorzystywanych przepisów, w których wykorzystuje się koncentrat pomidorowy, jest fasolka po bretońsku (Pudliszki mają też w swojej ofercie gotową wersję tej potrawy bez sztucznych konserwantów). Kulinarne możliwości, jakie daje koncentrat pomidorowy, są jednak znacznie szersze. Koncentrat pomidorowy wykorzystuje się bardzo często np. w daniach kuchni arabskiej (np. marokańskie tażiny czy popularna w krajach arabskich zupa z soczewicy) i azjatyckiej (liczne dania kuchni chińskiej). Poszperaj, popytaj, poeksperymentuj... Może być ciekawie.

 

Choć czasami jednak nie ma to, jak fasolka po bretońsku, Pudliszki i ich koncentrat pomidorowy zabiorą cię w kulinarną podróż dookoła świata, która dodatkowo będzie miała zbawienny wpływ na twoje zdrowie. Dasz się porwać?

 

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza