Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Mimo wysiłków dietetyków namawiających dziatwę szkolną  do spożywania czipsów z buraków, kampanię na rzecz  zdrowego odżywiania się przegrano. I choć dyskusja wokół tego problemu siadła, tu i tam  nadal tli się. iskierek stara  się wzniecić ogień.

Może zbyt wielu jest tych, co chcą z nich rozpalić ogień, za wielu mieszających przed oczyma telewidzów jakieś rzekomo zdrowe i smaczne rzeczy, a za mało takich, którzy podjęliby stosowne decyzje uwzględniające nie tylko odżywianie najmłodszych. Perspektywa przekonania dzisiejszych konsumentów, że algi morskie są bardziej pożądane w codziennym jadłospisie niż wątpliwej jakości wiele artykułów nafaszerowanych środkami konserwującymi, po które sięgamy w hipermarketach – zapewne jest daleka, ale – nie traćmy nadziei – jest!

Czy jeszcze kiedyś powiemy: smakuje jak u mamy?

Oczywiście, jeżeli nie gościmy u mieszkańców wysp czy wybrzeży nadmorskich, z których kuchni dochodzi zapach owoców morza.

Co jeść?

Koncepcje zdrowego odżywiania się nawet nie potrafią przetrwać od olimpiady do olimpiady. Kto dziś np. pamięta o proponowaniu nam odżywiania się do otaczających nas warunków, do sporządzania jadłospisu w zależności od pory roku? Od miejsca pobytu? Albo od sugestii, by jeść, co je tubylec? Albo poważnie traktuje przestrogi, że nie jesteśmy w stanie jeść produktów roślinnych czy zwierzęcych pochodzących z innych kultur uprawy, bo nasz żołądek je odrzuci?

Co na pewno nam szkodzi?

Niektórzy mędrcy uważali, że samo życie jest szkodliwe dla zdrowia. Ci, którzy jeszcze do tego wniosku nie doszli, szukają odpowiedzi w ocenie środowiska, w którym przyszło nam żyć, w jego skażeniu, w podtrutej żywności. W wodzie wydobywanej z zatrutych podziemi, w owocach, warzywach zbieranych na ziemi intensywnie nawożonej, opryskiwanej, następnie konserwowanej, przechowywanej w chłodniach w długiej drodze do konsumenta.

 

Może jednak szybciej niż sądzą pesymiści, odkryjemy, że najzdrowsze jedzenie jest poza tradycyjnymi produktami, powstałe w środowiskach w stosunkowo najmniej skażonych?

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza