Przepisy kulinarne

Zdrowa żywnośc, Żywność funkjcjonalna, Diety

Od kilku lat mleko krowie budzi wśród społeczeństwa, środowisk lekarskich dosyć sporo kontrowersji. Publikowane są coraz to nowe informacje jak szkodliwy dla człowieka jest ten biały napój. Z drugiej jednak strony, w mediach panuje akcja zachęcająca do picia mleka, a niektóre szkoły podstawowe czy przedszkola dają je dzieciom. Więc komu wierzyć? Badania wskazują, że coraz większa liczba ludzi nie toleruje laktozy. Z kolei inni wskazują szkodliwy wpływ kazeiny - budulca rogów i kopyt, który potrzebny jest młodym cielętom, a znajduje się w mleku krowim.

Niektórzy, tak jak np. weganie, zrezygnowali z własnej woli z picia mleka. Jednak istnieje grupa osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą go pić. Dla wszystkich, którzy nie wiedzą czym zastąpić mleko krowie, przedstawiamy kilka innych propozycji Niestety takie mleko nie nada się do kawy (nie zmienia jej koloru i smaku), ale możemy przygotować wiele innych dań, np. owsiankę czy budyń.

Procedura przygotowywania jest taka sama:

  • szklankę surowca (orzechy, ryż, czy wiórki kokosowe) zalewamy szklanką wody i odstawiamy na noc.
  • rano płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody
  • następnie miksujemy wszystko i przecedzamy przez gazę
  • do gotowego mleka możemy dodać odrobinę soli i cukru wanilinowego bądź podgrzać je z laską wanilii


Mleko z orzechów - Możemy je przygotować z jakich tylko orzechów chcemy, z orzechów włoskich, laskowych czy migdałów.  Ma delikatny posmak orzechów i jest dosyć gęste.


Mleko z płatków owsianych - Dobre w smaku, jednak śliskie/lepkie w dotyku


Mleko ryżowe - możemy użyć każdego rodzaju ryżu. Delikatnie będzie różniło się w smaku. Najzdrowsze będzie z ryżu brązowego.


Mleko kokosowe - do jego przygotowania używamy wiórek kokosowych, bądź świeżego kokosa. Jest to mleko równie dobre jak to z orzechów włoskich.

 

Zatem zachęcamy do wypróbowania i eksperymentowania

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza