Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Znak jakości Q jest przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji na wniosek producenta wyrobu. Produkt zgłoszony do certyfikacji musi spełniać szczegółowe wytyczne właściwe dla swojej grupy. Wielostopniowy proces kończy się decyzją o przyznaniu znaku i prawa do umieszczania go na produktach.

Kto może otrzymać znak jakości Q?

Znak jakości Q to oznaczenie przyznawane wyłącznie wyrobom spożywczym o najwyższej klasie. Certyfikowany produkt musi wykazywać walory użytkowe i organoleptyczne znacznie wyższe niż przeciętne. Kryteria ogólne stosowane do większości produktów poddawanych certyfikacji to:

  • seryjna, powtarzalna i stabilna produkcja,
  • proces produkcji zgodny z normami zarządzania jakością (HACCP,GMP, GHP),
  • udokumentowane bezpieczeństwo i jakość wyrobu,
  • dodatkowe substancje niezbędne technologicznie,
  • opakowanie funkcjonalne i estetyczne, preferowane opakowania przyjazne środowisku.

Wymagania do otrzymania znaku jakości Q: kryteria grupowe

Szczegółowe kryteria oceny wyrobów poddawanych certyfikacji są ustanawiane przez Komitet Techniczny ds. Znaku Jakości Q. Dla każdej grupy produktów wymagania są odrębne – nie ma wspólnych wytycznych dla wszystkich wyrobów spożywczych. Komitet opracowuje kryteria grupowe właściwe dla całych kategorii. Obecnie są to:

  • produkty przemysłu mięsnego,
  • produkty połowów i przetwory rybne,
  • wyroby przemysłu jajczarsko-drobiarskiego,
  • produkty mleczarskie,
  • pieczywo i inne produkty przemysłu piekarskiego,
  • produkty zbożowo-młynarskie i makaronowe,
  • wyroby cukiernicze,
  • produkty przemysłu cukrowniczego,
  • wody mineralne i napoje bezalkoholowe,
  • wyroby przemysłu spirytusowego i drożdżowego,
  • wyroby winiarskie,
  • produkty przemysłu piwowarskiego,
  • produkty przemysłu olejarskiego,
  • przetwory owocowe, warzywne i grzybowe,
  • wyroby przemysłu koncentratów spożywczych,
  • przetwory ziemniaczane i skrobiowe.

Do certyfikacji można zgłaszać również pozostałe produkty przemysłu spożywczego. Jeśli nie ma dla nich właściwych kryteriów, należy złożyć wniosek o ich przygotowanie przez Komitet Techniczny ds. Znaku Jakości Q.

Znak jakości Q dla producentów: proces certyfikacji krok po kroku

Proces certyfikacji na znak jakości Q jest rozpoczynany na wniosek producenta wyrobów. Przedsiębiorca powinien zgłosić się do Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji, gdzie uzyska informacje na temat warunków certyfikacji swojego towaru. Proces nadawania znaku jakości Q obejmuje następujące etapy:

  • złożenie wniosku zgłaszającego wyrób do certyfikacji (z dołączonymi dokumentami),
  • wstępna weryfikacja wniosku i rejestracja,
  • podpisanie umowy o przeprowadzenie procesu certyfikacji,
  • ocena wyrobu, dokumentów i wyników badań (opcjonalnie ocena warunków organizacyjno-technicznych),
  • decyzja o wydaniu certyfikatu,
  • wydanie certyfikatu,
  • nadzór PCBC nad wydanym certyfikatem.

Wszystkie koszty związane z realizacją certyfikacji, badaniami i działaniami administracyjnymi ponosi wnioskodawca.

Komentarze  
  •  
  •  

#2 Bogdan » 2017-02-09 23:28
Znak jakości Q jednak świadczy o dobrej klasie produktów

  •  
  •  

#1 Piotr » 2017-02-09 10:53
Mnóstwo formalności. Tylko po co właściwie? Na rynku jest pełno znaków jakości. Ten jest kolejny, taki sam jak te bardziej znane i wypromowane.

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Czystość / Utrzym. ruchu