Przepisy kulinarne

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Obciążenie zawodowe związane z pracą w przemyśle spożywczym uwidacznia się w danych statystycznych dotyczących chorób zawodowych i wypadków. Według najnowszych danych GUS, tylko w pierwszym kwartale tego roku, liczba poszkodowanych w sektorze spożywczym wyniosła aż 1 367 osób. Pracownicy tej jednej z najsilniejszych gałęzi przemysłu są również najbardziej narażeni na choroby zawodowe.

 

Z raportu PIP podsumowującego ubiegły rok jasno wynika, że co trzeci wypadek w zakładzie produkcyjnym w Polsce zdarzał się w branży spożywczej. Aż w 70% skontrolowanych zakładów zakwestionowano dokumentację dotyczącą bezpieczeństwa pracy: karty oceny ryzyka, procedur powypadkowych i szkoleń BHP Groźne wypadki są następstwem złej organizacji pracy, niewłaściwego przeszkolenia pracowników ale również braku odpowiednich środków ochrony osobistej.

 

Znaczna ilość procesów i działań w przemyśle spożywczym może powodować zagrożenia dla zdrowia i życia. Ryzyko zawodowe towarzyszy pracownikom każdego dnia. Oprócz zagrożeń, takich jak upadek, uderzenie, przygniecenie czy kontakt z ostrymi przedmiotami, które charakteryzują większość branż, zatrudnieni w tym sektorze dodatkowo narażeni są na niebezpieczną koncentrację pyłów, a także alergeny grzybów i bakterii. Dlatego tak wielu spośród zatrudnionych cierpi na choroby zawodowe.

Alergiczny nieżyt nosa czy zapalenie obrzękowe krtani, to jedne z lżejszych dolegliwości, którymi ryzykują młynarze, piekarze, czy cukiernicy. Do znacznie poważniejszych, jednak również często spotykanych chorób, należy astma oskrzelowa i zewnątrzpochodne zapalenie pęcherzyków płucnych. Profilaktyka techniczna w tym wypadku polega na stosowaniu urządzeń odpylających i wentylacji, jednak bardzo istotną rolę odgrywają środki ochrony dróg oddechowych - maski lub półmaski.

Na polskim rynku dostępna jest szeroka gama masek i półmasek ochronnych. Liderem w tej branży pozostaje firma 3M dostarczająca innowacyjne rozwiązania i produkty na cały świat. Dla pracowników przemysłu spożywczego 3M stworzyło unikalną serię półmasek przeciwpyłowych 3M™ Aura™ 9400+.

Model 9422+ oferowany w tej serii jest wyjątkowo lekki, a włóknina filtrująca z której jest zrobiony skutecznie chroni przed przedostaniem się szkodliwych pyłów do układu oddechowego. Półmaska ma kolor niebieski, który sprawia, że jest dobrze widoczna i łatwa do wyszukania w razie zgubienia. Dzięki zamontowanej metalowej blaszce może ją namierzyć również za pomocą wykrywacza metali. Maska nie posiada też niewielkich elementów łączących i innych część, które mogłyby się łatwo odczepić i zgubić.

- Naszym priorytetem jest zapewnienie pracownikom optymalnej ochrony, dlatego tworzymy produkty, które odpowiadają na indywidualne potrzeby osób pracujących w różnych warunkach. Z myślą o pracownikach sektora spożywczego produkujemy środki ochrony, które gwarantują nie tylko bezpieczeństwo, ale również komfort użytkowania przez wiele godzin pracy. Nasze półmaski filtrujące są wyprofilowane
i dopasowane tak, by nie uciskać twarzy ani głowy. Dodatkowo zaopatrzone są w zawór wydechowy 3M™ Cool Flow™, który pomaga zachować uczucie chłodu pomimo gorących i wilgotnych warunków -
mówi Marta Kapała z firmy 3M Poland.

W sektorze spożywczym, równie ważna co ochrona układu oddechowego jest odpowiednia ochrona słuchu. Większości procesów w przetwórstwie piekarniczym, mlecznym czy cukierniczym towarzyszy hałas o natężeniu od 85dB do 95dB, który przy mieleniu, produkcji napojów i w przetwórstwie mięsnym wzrasta nawet do 100dB. Codzienna ekspozycja na hałas o takich wartościach może spowodować trwałe uszkodzenia słuchu. Niebezpieczny poziom hałasu skutecznie tłumią specjalne nauszniki zaprojektowane z myślą o wymaganiach przemysłu spożywczego.

- W nausznikach 3M™ Peltor™ Optime™ II dla przemysłu spożywczego wykorzystaliśmy nowe materiały, które spełniają wysokie wymagania w zakresie higieny i jakości, stawiane przez ten sektor.Wymienne poduszki wypełnione pianką zostały skonstruowane tak, aby chronić przed nadmierną wilgotnością i nagrzewaniem, co jest popularnym zjawiskiem w tym środowisku pracy – tłumaczy Marta Kapała.

Ochronę przed hałasem zapewniają również wkładki przeciwhałasowe do uszu 3M, w tym model Tracer, kolorze niebieskim, widoczny także dla wykrywaczy metali. Z myślą o specyfice pracy przy produkcji żywności, do wkładek dołączony został sznurek, który zapobiega ich zgubieniu oraz ułatwia noszenie, gdy nie są one używane. Wkładki są wykonane z elastycznych materiałów – świetnie dopasowują się do kształtu uszu, przez co są wygodne w noszeniu.

Wspomniany komfort użytkowania okazuje się często kluczowym argumentem dla pracowników branży spożywczej, którzy bardzo często na co dzień zabezpieczają się kilkoma różnymi środkami ochrony osobistej. Oprócz masek, nauszników czy okularów ochronnych pracownicy zobowiązani są także do noszenia kombinezonów.

- W odzieży ochronnej najistotniejsza jest tkanina. Jednocześnie musi chronić przed niebezpiecznymi substancjami ale i oddychać. Kombinezon ma być bezpieczny i wygodny - mówi Marta Kapała - Seria kombinezonów 3M 4530+ wykonana jest z unikalnej kombinacji oddychających włóknin i trzech specjalistycznych impregnatów chroniących przed szkodliwym działaniem alkoholi, olejów, pyłów, a także przed rozbryzgami ciekłych substancji chemicznych.

Sektor spożywczy należy do największych i najszybciej rozwijających się dziedzin w polskiej gospodarce, branża ta zatrudnia dziś około pół miliona pracowników. W konsekwencji zmian rynkowych i wzrostu przewagi konkurencyjnej polskich producentów towarów rolno-spożywczych, struktura przemysłu spożywczego znacząco zbliżyła się do struktury tego przemysłu w krajach wysoko rozwiniętych. W ślad za strukturą powinny pójść standardy bezpieczeństwa w pracy. Zapewnienie pracownikom wysokiej jakości środków ochrony osobistej, edukacja i profilaktyka, to podstawa dobrze działających przedsiębiorstw. Jest prawnym obowiązkiem pracodawcy, ale również opłacalną inwestycją.

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Czystość / Utrzym. ruchu