katalog firm spożywczych        artykuły spożywcze

Opakowania spożywcze

Nowość – folia w arkuszach Jana Niezbędnego! Prosty sposób na wygodne pakowanie żywności!

Bardzo cenimy rozwiązania ułatwiające codzienne funkcjonowanie w kuchni. Zwłaszcza te, które pozwalają na szybkie i wygodne wykonywanie codziennych czynności, jak choćby pakowanie artykułów spożywczych czy ...

Logistyka / Transport

Dystrybucja artykułów spożywczych - dokładne prognozowanie promocji

W branży dystrybucji artykułów spożywczych, gdzie sprzedaż w dużym stopniu zależna jest od działalności promocyjnej, nie ma wiele miejsca na błędne prognozowanie popytu. Firma Argosy Trading Company LTD, największy dostawca ...

Maszyny / Urządzenia

Nowoczesne technologie w OBRAM

Wyposażenie naszego zakładu zostało rozszerzone o nowoczesne urządzenie do cięcia strumieniem wody ECKERT OPAL WCS.Cięcie strumieniem wody pod wysokim ciśnieniem jest stosowane w przemyśle od ...

Bezpyłowe wprowadzanie i dyspergowanie proszków w cieczach

ystral DaiTec-Conti-TDS dla zasysania i dyspergowania proszków w płynach bez aglomeratów i bez powstawania zapylenia na produkcji...     O urządzeniu: Maszyna ta została zaprojektowana specjalnie dla branży spożywczej. Ni...

IT- ERP, Automatyka

IGLOTEX: Business Intelligence w produkcji i dystrybucji

Do ponad 50 tysięcy punktów detalicznych i gastronomicznych od Helu po Tatry, mrożonki dystrybuowane i produkowane przez Grupę Iglotex, trafiają na czas i w doskonałym stanie, między innymi dzięki zaimplementowanym ...

Tiramisu (wł. tirarsi s- - ocknij się, przebudź się, ale też tirami s- poderwij mnie)

To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.



produkty spozywcze
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso. Kombinacja kawy, pożywnego twarożku i gorzkiej czekolady "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie ? zwłaszcza w upalne dni.
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech posiada wiele regionalnych odmian. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich kremówek.
Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do "stolicy" tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny "jedynie słuszny" przepis na jego wykonanie i uważa, że przepisy z konkurencyjnych miast to nieporozumienie i kiepska imitacja tego właściwego. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie głosi, że twórcą tego deseru był władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł był go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzą natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na grubo przed tym gdy rodzina Medici stała się wpływowa.
Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze siedzący w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.


źródło: pl.wikipedia.org

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Zobacz także :

gigapack

Szukaj w katalogu firm

Najbliższe targi spożywcze :



Wydarzenia branży spożywczej



Jedenasta certyfikacja żywności w ramach programu „Doceń polskie”

portal spożywczy, firmy spożywcze, ogłoszenia spożywcze

Producenci żywność mogą „jedynie” naśladować naturę. Niedawna certyfikacja produktów spożywczych biorących udział w programie „Doceń polskie” udowadnia jednak, że w naszym kraju nie brakuje firm ...

Czystość / Utrzym. ruchu

Przemysł spożywczy - Praca wysokiego ryzyka

portal spożywczy, firmy spożywcze, ogłoszenia spożywcze

Obciążenie zawodowe związane z pracą w przemyśle spożywczym uwidacznia się w danych statystycznych dotyczących chorób zawodowych i wypadków. Według najnowszych danych GUS, tylko w pierwszym kwartale tego ...

Zaopatrzenie przemysłu mięsnego: masarnie - Urządzenia dla przemysłu mięsnego
Przemysł mleczarski - mleczarnie - Katalog Firm, Wiadomości branża mleczarska, Mleczarstwo
Budowa hal, konstrukcji stalowych portal hale - Informacje branżowe.
Zapraszamy na nowy portal ogrodniczy - Rośliny, Kwiaty, Ogród, Budownictwo ogrodowe.

Porady - branża spożywcza

Aspartam – słodszy od cukru, a bez kalorii

Skutkom ubocznym aspartam poświęcono wiele miejsca, zarówno na łamach prasy, jak i Internetu. Osoby, które stosują aspartam (aspartan) są krytykowane i przestrzegane przed wieloma chorobami, które rzekomo on powoduje. Tymczasem setki ...

Przepisy kulinarne

Bukiet Z Surówek

Składniki: 1 zielona sałata, 400 g kapusty chińskiej lub białej, 200 g ugotowanej białej fasoli,  2 marchewki, 1/2 dużego selera bulwiastego, 2 pory (tylko białe części), 1 ogórek,  2 pomidory, ... Więcej

Raita Z Kabaczkiem

Składniki:  1/2 kg kabaczka, 3,5 dl jogurtu, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki masła, nać pietruszki, sól do smaku.   Przepis: Raita Z Kabaczkiem: Z obranego kabaczka ... Więcej

Sałatka Indyjska

Składniki: 100 g. dlugoziarnistego ryżu, 100 g. czerwonej fasoli z puszki, mała cebula, kostka rosołowa, strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej ), 50 g. kukurydzy z puszki, pomarańcza, łyżka soku ... Więcej

RSS Przeglad-spozywczy.pl  Portal spożywczy | Produkty spożywcze | Maszyny spożywcze | Żywność | Gastronomia | Gotowanie | Kulinaria | FMCG RSS Przeglad-spozywczy.pl Portal spożywczy | Produkty spożywcze | Maszyny spożywcze | Żywność | Gastronomia | Gotowanie | Kulinaria | FMCG