katalog firm spożywczych        artykuły spożywcze
Tubes International Foodstar

Opakowania spożywcze

W jaki sposób pakować owoce?

portal spożywczy, firmy spożywcze, ogłoszenia spożywcze

Sposób pakowania owoców uzależniony jest od ich rodzaju. Inne standardy obowiązują w przypadku owoców twardych, takich jak jabłka czy gruszki, a inny w przypadku miękkich ...

Logistyka / Transport

Kontenery chłodnicze – kiedy warto się w nie zaopatrzyć?

Kontenery chłodnicze są niezbędne wszędzie tam, gdzie konieczne jest utrzymanie właściwej temperatury przechowywania towarów. Wbrew swojej nazwie kontenery tego typu służą nie tylko do mrożenia, ale również do utrzymania żądanych ...

Maszyny / Urządzenia

Roboty Universal Robots w sektorze spożywczym

Warszawa, 18 września 2014 – Roboty Universal Robots znajdują zastosowanie w różnych sektorach przemysłu. Przedsiębiorcy z branży spożywczej również postawili na lekkie, elastyczne roboty UR. Sł...

Nowa gwiazda w ofercie – Wąż spożywczy FOODSTAR S/D

Sprawdzony dostawca, Tubes International powraca z kolejnym niezawodnym wężem dla branży spożywczej. Foodstar/SD, bo o nim mowa, to wysokiej jakości wąż ssawno-tłoczny przeznaczony do transportu ...

IT- ERP, Automatyka

IGLOTEX: Business Intelligence w produkcji i dystrybucji

Do ponad 50 tysięcy punktów detalicznych i gastronomicznych od Helu po Tatry, mrożonki dystrybuowane i produkowane przez Grupę Iglotex, trafiają na czas i w doskonałym stanie, między innymi dzięki zaimplementowanym ...

Tiramisu (wł. tirarsi s- - ocknij się, przebudź się, ale też tirami s- poderwij mnie)

To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.



produkty spozywcze
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso. Kombinacja kawy, pożywnego twarożku i gorzkiej czekolady "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie ? zwłaszcza w upalne dni.
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech posiada wiele regionalnych odmian. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich kremówek.
Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do "stolicy" tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny "jedynie słuszny" przepis na jego wykonanie i uważa, że przepisy z konkurencyjnych miast to nieporozumienie i kiepska imitacja tego właściwego. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie głosi, że twórcą tego deseru był władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł był go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzą natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na grubo przed tym gdy rodzina Medici stała się wpływowa.
Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze siedzący w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.


źródło: pl.wikipedia.org

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Zobacz także :

Szukaj w katalogu firm

Najbliższe targi spożywcze :


FOOD-to-GO 2015 - V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii

FOOD-to-GO 2015 - V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii Na targi zapraszamy producentów i dystrybutorów wyposażenia, produktów i półproduktów dla gastronomii, jak również właścicieli, managerów oraz pracowników lokali i punktów...

Od 04.02.2015 Do 05.02.2015 Miejsce Polska - Gdańsk
Kategoria Targi spożywcze / Wydarzenia branży spożywczej


Wydarzenia branży spożywczej



Jedenasta certyfikacja żywności w ramach programu „Doceń polskie”

portal spożywczy, firmy spożywcze, ogłoszenia spożywcze

Producenci żywność mogą „jedynie” naśladować naturę. Niedawna certyfikacja produktów spożywczych biorących udział w programie „Doceń polskie” udowadnia jednak, że w naszym kraju nie brakuje firm ...

Czystość / Utrzym. ruchu

Przemysł spożywczy - Praca wysokiego ryzyka

portal spożywczy, firmy spożywcze, ogłoszenia spożywcze

Obciążenie zawodowe związane z pracą w przemyśle spożywczym uwidacznia się w danych statystycznych dotyczących chorób zawodowych i wypadków. Według najnowszych danych GUS, tylko w pierwszym kwartale tego ...

Porady - branża spożywcza

Odporność dziecka – prawdy i mity

Dla każdego rodzica zdrowie jego pociechy jest najważniejsze. Warto pamiętać, że układ odpornościowy dziecka kształtuje się i rozwija od momentu narodzin aż do 12 roku życia. Zanim więc osiągnie pełnię mo...

Przepisy kulinarne

Galaretka Z Awokado

Składniki: 2 awokado, 100 ml wywaru mięsnego, 1 łyżeczka żelatyny, 80 ml śmietanki kremowej, sok z 1 cytryny, 4 duże krewetki, sól, pieprz. Przybranie: zielona pietruszka, koperek.   Przepis: Galaretka Z Awokado: ... Więcej

Niemiecka Sałatka z Wędlin

Składniki: 300 g różnych rodzajów mortadeli, 100 g serdelków, 50 g korniszonów, 50 g marynowanych cebulek, 1 mała cebula, 1 łyżka kaparow,1 zielona sałata.   Dodatki:  Sos ziołowy z musztarda: 6 łyżek ... Więcej

Mango Chutney

Składniki: 1 średniej wielkości melon, 1 średniej wielkości mango, 2 duże suszone papryczki chilli, 1 dl octu winnego, 4 ząbki czosnku, 25 g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego, 25 ... Więcej

Nasze serwisy

RSS Przeglad-spozywczy.pl  Portal spożywczy | Produkty spożywcze | Maszyny spożywcze | Żywność | Gastronomia | Gotowanie | Kulinaria | FMCG RSS Przeglad-spozywczy.pl Portal spożywczy | Produkty spożywcze | Maszyny spożywcze | Żywność | Gastronomia | Gotowanie | Kulinaria | FMCG