Jakość / Czystość / Kontrola w przemyśle spożywczym

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Jeśli słowo VLOG kojarzy Ci się tylko z filmikami dokumentującymi czyjeś życie, to z tego artykułu poznasz jego zupełnie inne znaczenie. VLOG to skrót od nazwy: Verband Lebensmittel ohne Gentechnik, czyli  Niemieckiego Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Żywność z roku na rok jest coraz bardziej kontrolowana. Wymogi prawne rosną jednocześnie z poziomem świadomości klientów, którzy stawiają produktom spożywczym coraz wyższe wymagania. Aby udowodnić, że dany produkt spełnia określone wytyczne przeprowadzane są różnego rodzaju certyfikacje.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Produkcja żywności to branża, w której pojawia się coraz więcej możliwości certyfikacji. A tym samym uzyskiwanie certyfikatów poświadczających wysoką jakość produktów. Niektóre z systemów są obowiązkowe i wymagane przez przepisy prawne. Inne dobrowolne, aczkolwiek często mile widzialne przez sieci handlowe, które są głównymi odbiorcami żywności. W tym artykule  znajdziesz informacje na temat kilku z nich.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Certyfikat VLOG to dokument poświadczający, że dany produkt spożywczy jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych. Standard ten powstał w Niemczech dzięki staraniom Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Wiele nazw norm i standardów kryje się na co dzień za różnymi skrótami. Dla osób nie intersujących się tymi zagadnieniami  trudno jest często zorientować się, czego właściwie dotyczą.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Znak jakości Q jest przyznawany przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji na wniosek producenta wyrobu. Produkt zgłoszony do certyfikacji musi spełniać szczegółowe wytyczne właściwe dla swojej grupy. Wielostopniowy proces kończy się decyzją o przyznaniu znaku i prawa do umieszczania go na produktach.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Certyfikat BRC jest coraz bardziej popularny w Polsce. Norma ta dotyczy producentów oraz dystrybutorów artykułów spożywczych, które dostarczane są przede wszystkim do brytyjskich sieci handlowych.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

voigt środki czystości w przemyśle spożywczymW lutym VOIGT - producent profesjonalnych środków czystości - pozytywnie zakończył audyt nadzoru utrzymania kryteriów programu „Firma Bliska Środowisku”.

Był to pierwszy audyt przeprowadzony przez jednostkę certyfikującą - Europejskie Forum Odpowiedzialności Ekologicznej „CERT” - po przyznaniu w 2010 roku firmie VOIGT tytułu „Firma Bliska Środowisku”.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

klingenburg-uvOchrona przed zagrożeniami mikrobiologicznymi w procesach produkcji, pakowania, transportu i przechowywania produktów spożywczych, dzięki modułom dezynfekującym UV-C firmy Klingenburg

Obowiązek wdrażania systemu HACCP a także coraz wyższe wymogi dotyczące jakości wytwarzanych produktów spożywczych, wymuszają na producentach stosowanie coraz to skuteczniejszych metod ochrony. Na bezpieczeństwo zdrowotne produktów największy wpływ mają zagrożenia mikrobiologiczne, zarówno te występujące w powietrzu jak i te rozwijające się na powierzchni. Skutki zanieczyszczenia produktów przez mikroorganizmy takie jak bakterie, wirusy, pleśnie czy drożdże mogą być bardzo kosztowne dla firmy i narazić ją na znaczne straty finansowe, a co gorsza utratę renomy u Klientów.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Szukając informacji o nowych produktach konsumenci chcą wiedzieć, jak zakup będzie się sprawował w praktyce. Czy wiedzę tę nabędą z informacji prasowych, wystylizowanych zdjęć czy moderowanych forów internetowych? O tym, że nie zawsze świadczy coraz większa liczba wideorecenzji publikowanych w sieci, czasem przez samych użytkowników.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Firma VOIGT, producent profesjonalnych środków utrzymania czystości, poszerzyła swoją ofertę o kolejny produkt wykonany w nanotechnologii – NANO GLASS VC 176. Jest to gotowy do użycia preparat do mycia szyb i innych powierzchni szklanych.


Zastosowanie nanocząsteczek krzemu w preparatach myjących pozwala na powierzchniach z nimi spowinowaconych (szkło, ceramika, kamień) uzyskać efekt hiper hydrofilowości.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok, w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych.

I. CEL KONTROLI

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Ponad 19 tysięcy zwiedzających wzięło udział w największym w Polsce wydarzeniu dla branży HoReCa - XV Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro 2011, które odbyły się w dniach 23-25 marca w centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Wśród nich znaleźli się m.in. właściciele i zarządzający restauracjami, kawiarniami, pubami, barami szybkiej obsługi, placówkami zbiorowego żywienia, firmami cateringowymi, hurtowniami czy marketami, a także kucharze i szefowie kuchni.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

W pierwszych trzech kwartałach 2009 roku Inspekcja IJHARS skontrolowała 174 zarejestrowane w wojewódzkich inspektoratach mleczarnie (ok. 3/4 zakładów produkujących na terenie kraju mleko i przetwory mleczne).

W zakresie cech fizykochemicznych kontroli poddano mleko, śmietankę i śmietanę, tłuszcze mleczne, mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe, serki smakowe, sery podpuszczkowe i sery topione.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom rynku Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Gdyni opracowało własne procedury badawcze.

Jakość / Czystość / Komunikaty IJHARS

Kontrola Inspekcji Handlowej.
Pogorszyły się wyniki jakości mleka i mięsa oraz ich przetworów, a także miodu. Lepiej, niż w ubiegłym roku wypadła jakość ryb i przetworów rybnych - tak wskazują kontrole Inspekcji Handlowej przeprowadzone na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w 2009 roku.

Szukaj w katalogu firm

Czystość / Utrzym. ruchu