Opakowania - Informacje i Wiadomości

Opakowania żywnościOpakowanie to część produktu, często ważniejsza od samej zawartości. W końcu to ono sprzedaje produkt. Obecnie ważnym jest również, z czego wykonano opakowanie. Klienci coraz większą wagę przywiązują do ekologii, a więc opakowania również muszą przystosować się do tych wymogów.

Rynek opakowań przeznaczonych do produktów spożywczych jest stosunkowo bogaty. Same opakowania pełnią wiele funkcji. Podstawową jest ochrona żywności przed zepsuciem. Jednak nie jest to jedyna rola, jaką pełnią opakowania. Są ważne ze względu na to, że dzięki nim łatwiej jest transportować żywność, służyć mogą jako jednostka miary lub marketingowa przestrzeń, sprawiają w końcu, że produkt atrakcyjnie wygląda. Dzielą się przede wszystkim ze względu na to, z czego są wykonane.

#1 Opakowania ze sztucznych tworzyw

W sektorze dóbr szybko zbywalnych (FMCG) tworzywa sztuczne pojawiły się w latach 20. XX w. Dzisiaj są jednymi z najczęściej spotykanych i najbardziej popularnych form opakowań produktów spożywczych. Opakowania z tworzyw sztucznych są chętnie wybierane przez producentów, ze względów logistycznych (są lekkie), wytrzymałe mechaniczne i tanie. Jednak należy pamiętać, że są to opakowania, które mogą zagrażać środowisku naturalnemu ze względu na ich trudny rozkład.

#2 Opakowania tekturowe

Jedno z najbardziej popularnych opakowań to opakowania tekturowe. Tekturowe kartony to również jedna z najstarszych form pakowania żywności. Dzisiaj przeżywają swoisty renesans. Panujący trend na ekologiczny styl życia powoduje, że coraz częściej klienci sięgają po żywność zapakowaną w estetyczne, tekturowe pudełka.

#3 Opakowania szklane

Ze względu na swoje właściwości szkło jest bezpiecznym opakowaniem dla żywości, ponieważ nie wywiera ujemnego wpływu na produkt. Obok kartonów jest jednym z najstarszych rodzajów opakowań. Ich zaletą jest to, że można poddawać je recyklingowi. Jednak dla producentów ich wadą jest na pewno dość duża waga w stosunku do opakowań z tektury i plastiku, a także duża wrażliwość na uszkodzenia mechaniczne.

#4 Opakowania metalowe

Jedną z podstawowych wad opakowań metalowych jest ich stosunkowa wysoka cena. Jednak często wybierane są przez producentów jako opakowania do ekskluzywnych produktów. Ładnie się prezentują i podnoszą walory estetyczne opakowania. Poza tym są bardzo trwałe, chronią produkt przed światłem, zapachami i wilgocią. Często wykorzystywane są również jako opakowania do produktów takich jak konserwy czy produkty rybne.

#5 Opakowania drewniane

Te są dość rzadko spotykane, jednak nadal mają swoje zastosowanie. Opakowania drewniane do dziś służą do przechowywania piwa, ogórków, wina czy śledzi. Beczki z jakościowego drewna służą do produkcji octów balsamicznych. Drewniane opakowania są dość wytrzymałe, ale mają skłonność do pęcznienia pod wpływem wilgoci, są podatne na czynniki zewnętrzne i trudne w utrzymaniu w czystości.

#6 Opakowania z tkanin

Tego typu opakowania są dość rzadko spotykane. Dawniej używane były masowo, jednak po wprowadzeniu opakowań z tworzyw sztucznych straciły swoją pozycję. Przeważnie wykonywane są z włókien bawełny, lnu, konopi czy juty. Często mają różną strukturę, która zależna jest od rodzaju produktu, który będzie opakowany tkaniną. Są to opakowania dość drogie, ale można z nich korzystać wielokrotnie.

Trudno znaleźć opakowanie, które mogłoby być idealne dla każdego rodzaju produktów spożywczych. Choć opakowania z tworzyw sztucznych są obecnie najpopularniejsze na rynku, to jednak życie wymusza szukanie alternatywy dla nich. Nowsze technologie sprawiają też, że ekologiczne opakowania tekturowe stają się tańsze i znajdują coraz większe zastosowanie. Coraz częściej możemy spotkać je na sklepowych półkach. To najszybciej rosnąca dział branży opakowań.