Lody / Słodycze / Dersery - Artykuły, Informacje, Porady

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Wedel Vintage Z okazji swoich zbliżających się 160. urodzin Wedel, ikona polskiej czekolady i jedna z najsilniejszych polskich marek, zorganizował konkurs „Wedel Vintage – Ponadczasowe inspiracje”. W efekcie powstała unikatowa, limitowana seria opakowań, w konwencji Vintage. Na rynku dostępna już w styczniu 2011 roku i obecna tylko przez dwa miesiące.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Lekki przysmak zawsze pod ręką. Polacy uchodzą za smakoszy ptasiego mleczka. Najczęściej jednak jest ono dostępne albo w dużych opakowaniach, które ciężko zabrać ze sobą, albo w malutkich, starczających jedynie „na gryza”. W odpowiedzi na zapotrzebowanie stale rosnącej grupy miłośników delikatnej pianki w czekoladzie, DelicPol proponuje zupełnie nowe wcielenie przysmaku.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Jago S.A. uprawniona jest do korzystania z marki Family Frost.
Zarząd Firmy Handlowej Jago S.A. informuje, że 13 lutego 2009 podpisał z Family Frost International GmbH umowę nabycia Family Frost Polska Sp. z o.o. Źródłem finansowania nabycia aktywów są środki własne Jago S.A.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

General Mills poszerza portfolio lodów Häagen-Dazs - od listopada br. na polskim rynku pojawi się nowy smak Häagen-Dazs Cho Choc Chip.

 

Häagen-Dazs Choc Choc Chip to połączenie świeżej, słodkiej śmietanki, holenderskiego kakao i kuszących kawałków wyśmienitej czekolady.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Prezes Zarządu ZPC Mieszko SA został wybrany jednym z najlepszych menadżerów 2008r. Podczas uroczystej Gali Magazynu Ekonomicznego "Home&Market" w Warszawie zostały wręczone dyplomy dla Najlepszych Menadżerów 2008.


Marek Moczulski, prezes Zarządu ZPC Mieszko SA, został jednym z dwudziestu pięciu najlepszych polskich menadżerów.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Chipsy z suszonych owoców i warzyw. Nie wszystko, co smaczne i chrupiące musi być niezdrowe. Na rynku pojawiły się przepyszne chipsy z suszonych owoców i warzyw. Bez tłuszczu, cukru i sztucznych dodatków! Teraz można chrupać chipsy owocowo-warzywne bez obaw o zdrowie i otyłość!

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Od połowy października firma Nestlé wprowadza na rynek nowy batonik KIT KAT Senses, stworzony z myślą o kobietach.

Nowy batonik KIT KAT Senses to wyjątkowe połączenie mlecznej czekolady, chrupiącego wafelka i delikatnego orzechowego nadzienia w formie pięciu kostek. Oryginalny kształt i forma batonika pozwala kobietom delektować się przyjemnością kawałek po kawałku.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Smaczne i zdrowe słodkości. Być może już wkrótce na półkach sklepowych znajdziemy nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe słodkości.

Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej opracowano owocowe galaretki w czekoladzie, wzbogacone o fitozwiązki z grupy polifenoli. Produkt doceniono na zakończonych niedawno Targach Technicon Innowacje 2009 w Gdańsku, przyznając mu Medal Innowacje 2009.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Prezentujemy Państwu nową maszynę do lodów amerykańskich kręconych świderków firmy "AP Polska"

Nowa maszyna do lodów twardych niskotemperaturowych o dwóch smakach + mix.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Rokrocznie na całym świecie sprzedawanych jest ponad miliard lodów Magnum. W 2009 roku mija 20 lat od powstania tej kultowej marki.

Marka lodów Magnum narodziła się w 1989 roku, jako wyjątkowa propozycja deseru dla poszukiwaczy wysublimowanych smaków. Historia ma swój początek w Niemczech w 1989 roku, kiedy na rynku pojawił się Magnum Classic.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

W tym roku lodowym sezonem zawładnęły łatki! Muuucia, nowe lody impulsowe od Zielonej Budki, powstały z myślą o prawdziwych wielbicielach mrożonych deserów.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie produktów żywnościowych - jedna z najkorzystniejszych pod względem biologicznym form utrwalania żywności.

Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok - 30°C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp. ok. -20°C. Zamrażaniu poddaje się mięso, ryby, jaja, masło, owoce i warzywa (mrożonki).

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie kriogeniczne - jest to jedna z technologii zamrażania żywności wykorzystująca ciepło parowania oraz ciepło przegrzania pary czynników kriogenicznych.

Przeciętne zużycie czynnika kriogenicznego to 1,5kg na 1kg zamrażanych produktów. Dlatego tę metodę stosuje się zazwyczaj do zamrażania delikatnych, drobnych produktów jak np. truskawki, maliny, wiśnie, sosy, grzyby. Czas zamrażania produktu wynosi zazwyczaj od 3 do 10 minut.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Lodziarnia - detaliczny punkt handlowy, w którym prowadzona jest sprzedaż lodów, mrożonych jogurtów, a niekiedy też (coraz bardziej popularne) sorbetów.

Lody zazwyczaj podaje się na dwa sposoby: - na wynos w wafelku, a także na miejscu - kilka gałek o różnych smakach ze śmietaną, polewą i owocami w pucharku. Niektóre lokale podają też lody z potrawami na ciepło. Często można też zamówić kawę, ciasto lub inny deser.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Granita

Granita - tradycyjny deser włoski (dokładniej sycylijski) mający postać na wpół zamrożonej substancji przypominającej konsystencją lody lub sorbet, robiony z wody, cukru i aromatów smakowych.

Więcej…