Przepisy kulinarne

Lody / Słodycze / Dersery - Artykuły, Informacje, Porady

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Stworzone na bazie ziół cukierki Ricola od pokoleń zachwycają pełnią smaku i dodatkowymi funkcjonalnościami. Dzięki zawartości wyciągu z 13 alpejskich ziół staną się wspaniałym dopełnieniem jesienno-zimowych dni. Każdy spośród 4 wariantów smakowych dostarczy nie tylko przyjemności, ale przede wszystkim  ukoi podrażnienie i ból gardła.

Dla zdrowia i smaku

Ricola to znany na całym świecie cukierek o unikatowym składzie pełnym 13 aromatycznych alpejskich ziół. Wśród nich znajdują się między innymi szałwia, mięta pieprzowa, prawoślaz lekarski, czarny bez czy tymianek, które nie tylko nadają cukierkom Ricola wyjątkowego smaku, ale przede wszystkim znane są ze swoich leczniczych funkcji. To dlatego produkowane od blisko 80 lat w zgodzie z tradycyjną recepturą cukierki Ricola pomagają ładzić bóle gardła, będąc bezpieczniejszą dla organizmu alternatywą dla farmaceutyków. Co ważne, cukierki Ricola nie zawierają cukru.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, dodaje energii i poprawia humor, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego kubka herbaty czy filiżanki kawy. Jednocześnie uważa się, że jest odpowiedzialny za powstawanie ponad pięćdziesięciu schorzeń.

Mowa rzecz jasna o cukrze, który gości nie tylko w każdej kuchni, ale dodatkowo w większości przetworzonych produktów. Podczas gdy na początku XX wieku średnie roczne spożycie cukru w przeliczeniu na osobę wynosiło 5 kg, obecnie wartość ta wzrosła do 39 kg w Polsce i 42 kg w Europie. Tylko częściowo spożywamy go świadomie, sięgając po przysłowiowy kawałek czekolady czy otwierając puszkę gazowanego napoju, ponieważ jest także w produktach, których na pierwszy rzut oka nie posądzalibyśmy o jego obecność, np. w musztardzie, majonezie, warzywach konserwowych, szynce czy w daniach gotowych. Cukier, w różnej postaci, znajdziemy dosłownie wszędzie, a jego nadmierne spożycie jest kolejna choroba cywilizacyjną.

Dlaczego cukier jest groźny?

Biały cukier rafinowany nie zawiera żadnych substancji odżywczych, dostarczając organizmowi jedynie tzw. pustych kalorii. To efekt obróbki chemicznej, której poddawany jest cukier, nim trafi do sprzedaży. Biorąc pod uwagę wpływ cukru na zdrowie człowieka, nie to jest jednak najgroźniejsze.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Od kilku do nawet kilkunastu procent mniej cukru znajduje się w produktach oferowanych przez największą sieć franczyzowych lodziarni w kraju – Lody Bonano. Lody oferowane są dodatkowo w niskocukrowych wafelkach. Wszystko to z myślą o zachowaniu rozsądnego kompromisu pomiędzy jakością i smakiem a wartościami odżywczymi lodowych deserów. Rośnie bowiem liczba osób, które pragną szczególnie zadbać o swoją sylwetkę, a jednocześnie nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Zwłaszcza w tak upalną pogodę.

Jak wyliczył Radosław Majewski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej, 100 g loda czyli mniej więcej porcja odpowiadająca dużemu Americanos, sztandarowego produktów Lodów Bonano, to około 200 kcal, 11g tłuszczu i 24 g węglowodanów. Lody są więc w jednostce masy najmniej kalorycznym „grzechem dietetycznym” jaki możemy popełnić w upalne popołudnie.

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Puchar lodowy

Lody - zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne - owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne - w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet).

Więcej…

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Tiramisu (wł. tirarsi s- - ocknij się, przebudź się, ale też tirami s- poderwij mnie)

To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Petit Beurre marki Jutrzenka zyskały nową odsłonę. Odświeżone opakowania eksponują herbatniki i komunikują ich kulinarne zastosowanie. Petit Beurre do pieczenia i Petit Beurre Ekstra Kruche idealnie sprawdzą się do przygotowania domowych ciast oraz słodkich deserów.


Herbatniki Petit Beurre Jutrzenka to chrupiące ciastka, odpowiednie do zastosowania do ciast i deserów. Dzięki unikalnej recepturze, opracowanej w oparciu o ponad pięćdziesięcioletnie doświadczenie marki w produkcji herbatników typu Petit Beurre, stanowią gwarancję kulinarnego sukcesu. Petit Beurre do pieczenia i Petit Beurre Ekstra Kruche są dostępne w opakowaniach z przezroczystej folii, doskonale eksponujących herbatniki i komunikujących ich zastosowanie.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Czerwone pluszowe serduszka, lizaki, czekoladki w kształcie serduszek, misiaczki, amorki,  rubaszne lub miłosne kartki i mnóstwo innych walentynkowych gadżetów... Sklepowe półki przed 14 lutego wręcz uginają się pod ich ciężarem a mimo to, trudno wybrać coś odpowiedniego, coś na tyle wyjątkowego, aby było godne naszej drugiej połowy.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Soczyste, pełne słońca i słodkiego aromatu potrafią przywołać głęboko ukryte wspomnienia pierwszych wakacji spędzonych na wsi. Wiśnie to niekwestionowane królowe lipcowych sadów. Nie przegap ich zbiorów, bo szybko znikają z targowych stołów i sklepowych półek. Nam najlepiej smakują w postaci ciasta, a Ty co wybierzesz -  konfitury czy nalewkę?

 

Wiśniowe wypieki znane są smakoszom słodkości już od… Średniowiecza! Przepisy łączące ciasto kruche i wiśnie znajdziemy w książkach kucharskich Normanów, którzy osiedlili się w Anglii. Współcześnie, cherry pie należy do amerykańskiej klasyki cukierniczej. Francuzi mają ulubione clafoutis, tradycyjny deser z regionu Limousin,  czyli wiśnie zapiekane pod delikatnym ciastem z jaj, mleka i mąki.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Nowe Galaretki na szybko! to unikalne na rynku galaretki, które tężeją w rekordowo krótkim czasie – po upływie zaledwie 30. minut (tradycyjna galaretka tężeje w czasie ok. 3 godzin).

Swoje właściwości żelujące Galaretki na szybko! zawdzięczają roślinnemu składnikowi, którym zastąpiono żelatynę spożywczą. Dzięki temu, mogą być spożywane przez wegetarian.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Produkty firmy bakalland - Batonik z żurawiną

Od połowy października 2012 r. linie lotnicze Eurolot zaserwują pasażerom nowe przysmaki  od Bakalland. Na pokładach samolotów pojawią się lekkie i pożywne śniadaniowe przekąski w postaci bakaliowych batonów Ba!, które będą stałym elementem podniebnych podroży.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Śnieżka-Invest Sp. z o.o., Trufla z maczkiem, Orchidea Creative Group, naming, opakowania, projektowanieOpakowanie przepysznych pralin czekoladowych firmy Śnieżka-Invest Sp. z o.o., przenosi nas w odległą konstelację słodkości. Koncepcja projektowa - jak i naming produktu - to dzieło firmy Orchidea Creative Group. Utalentowany zespół kreatywny Orchidei powołał do istnienia słowem – ku uciesze wszystkich smakoszy czekolady – „Truflę z maczkiem”.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Orchidea Creative Group przygotowała dla firmy Śnieżka-Invest Sp. z o.o. świąteczne opakowania słodkich specjałów, w produkcji których specjalizuje się przedsiębiorstwo. Mieszanka cukierków czekoladowych, słodka trufla i znane wszystkim Michałki, przeszły bożonarodzeniowy lifting. Design opakowań przybrał stylizację świątecznych prezentów, które zawsze przyjemnie znaleźć pod choinką. Kolorowe pudełko Michałków zyskało kształt krasnoludzkiego domku, który jeden z mieszkańców pracowicie odśnieża – zapewne z nadzieją na słodką nagrodę.

Barwne ozdobami choinki, dodają uroku tej przytulnej chatce wypełnionej słodyczami. Z kolei szuflady, ukrywające w swoim wnętrzu czekoladki w różnych smakach czy wyraziste trufle, rozświetla blask złocistych dzwonków, a kolory opakowań uwydatniają smakołyki od Śnieżki, odsłaniające swoje apetyczne, czekoladowe wnętrza. Taki prezent od duetu Śnieżka-Invest Sp. z o.o. - Orchidea Creative Group, osłodzi każde rodzinne spotkanie.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Jutrzenka Colian wprowadza na sklepowe półki innowacyjne żelki Akuku! Składaki. Pierwsze na rynku żelki, pozwalające z dwóch różnych smaków uzyskać trzeci. Nowe produkty są dostępne w sprzedaży od października tego roku.

Akuku! Składaki zaskakują trzecim owocowym smakiem, powstającym z połączenia dwóch żelków. Jednoczesne zjedzenie żelków o smaku jabłkowym i bananowym pozwala poczuć intensywny smak gruszkowy, a połączenie żelków o smaku ananasowym oraz malinowym owocuje smakiem dojrzałych truskawek.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Lambartz, pierniki, przyprawa, słodycze, przekąska, słodkościPierniki obecne są w naszej kuchni od setek lat, uważane za tradycyjny polski wypiek. Pochodzą one jednak z okolic dzisiejszej Holandii i początkowo traktowane były jako symbol dobrobytu, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast hanzeatyckich.

W Polsce piernik początkowo znany był pod nazwą miodownik – było to ciasto chlebowe przygotowywane na bazie mąki i miodu, które dojrzewało latami w piwnicach. Istniała tradycja przygotowania ciasta piernikowego w dniu narodzin córki.

Było ono pieczone dopiero w dniu jej zamążpójścia. Nie od razu jednak piernik był korzennym, aromatycznym ciastem. Legenda głosi, że pewnego razu czeladnik Niclos Czan przez pomyłkę dodał do ciasta nieco przypraw korzennych i przypadkowo wymyślił jedyny w swoim rodzaju wypiek, który dzięki długiej przydatności do spożycia służył niegdyś jako pokarm dla wojska. Zawartość miodu oraz ostrych przypraw korzennych pozwalała leczyć niestrawność, a także przeciwdziałać przeziębieniom. Glukoza i fruktoza bowiem krzepią organizm i hamują procesy starzenia a przyprawy korzenne dodatkowo wzmacniają serce i nerwy.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Odra, chałwa, słodycze, słodkości, najlepsza chałwa z odryWiększość z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy: dostarczają przyjemnych wrażeń smakowych, poprawiają humor, dodają energii, są w końcu idealnym podarunkiem na każdą okazję. Mają przeróżne kształty i rozmiary, wytwarzane są z różnorakich składników, a z biegiem lat powstaje coraz więcej rodzajów wszelakich łakoci.

Co ciekawe, rewolucja w cukiernictwie doprowadziła w niektórych krajach nawet do produkcji słodyczy, które… nie są słodkie. Najbardziej rewolucyjna pod tym względem jest oczywiście Japonia, która słynie z eksperymentowania ze smakiem.

Więcej…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Domowa chałwa, jak zrobić chałwę, skąd pochodzi chałwa, portal spożywczy

Pochodzi z Indii, a znana i ceniona jest właściwie na całym świecie - także u nas. Chałwa, bo o niej mowa, dla wielu jest zdecydowanym liderem wśród słodyczy, esencją przyjemności. Dziś podpowiemy, jak przygotować ją w domu.

Chałwa nie tylko świetnie smakuje i rozpieszcza podniebienie każdego konesera smaku.. Niezależnie od wieku dodaje niesamowitej ilości energii oraz stanowi uzupełnienie siły i wigoru tak potrzebnych w chłodne dni.

Więcej…

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm