Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie kriogeniczne - jest to jedna z technologii zamrażania żywności wykorzystująca ciepło parowania oraz ciepło przegrzania pary czynników kriogenicznych.

Przeciętne zużycie czynnika kriogenicznego to 1,5kg na 1kg zamrażanych produktów. Dlatego tę metodę stosuje się zazwyczaj do zamrażania delikatnych, drobnych produktów jak np. truskawki, maliny, wiśnie, sosy, grzyby. Czas zamrażania produktu wynosi zazwyczaj od 3 do 10 minut.

Wbrew pozorom zamrażanie zazwyczaj nie polega na zanurzaniu w zbiorniku z ciekłym gazem. Metoda zanurzeniowa związana jest z ogromnym szokiem termicznym, który często powoduje pękanie zamrażanego produktu.


Dlatego najczęściej zamrażanie odbywa się poprzez kilkuetapowe opryskiwanie produktu czynnikiem o niskiej temperaturze.

Najczęściej stosowaną metodą zamrażania kriogenicznego jest zamrażanie w ciekłym azocie (LIN). Nieco rzadziej jako czynnik kriogeniczny wykorzystywany jest ciekły dwutlenek węgla (LIC). Zamrażanie kriogeniczne wykorzystywane jest w technologii indywidualnego szybkiego zamrażania (IQF).

Artykuły o podobnej tematyce: