Przepisy kulinarne

Lody / Słodycze / Dersery - Artykuły, Informacje, Porady

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Puchar lodowy

Lody - zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne - owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne - w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet).

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Tiramisu (wł. tirarsi s- - ocknij się, przebudź się, ale też tirami s- poderwij mnie)

To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie produktów żywnościowych - jedna z najkorzystniejszych pod względem biologicznym form utrwalania żywności.

Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok - 30°C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp. ok. -20°C. Zamrażaniu poddaje się mięso, ryby, jaja, masło, owoce i warzywa (mrożonki).

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Zamrażanie kriogeniczne - jest to jedna z technologii zamrażania żywności wykorzystująca ciepło parowania oraz ciepło przegrzania pary czynników kriogenicznych.

Przeciętne zużycie czynnika kriogenicznego to 1,5kg na 1kg zamrażanych produktów. Dlatego tę metodę stosuje się zazwyczaj do zamrażania delikatnych, drobnych produktów jak np. truskawki, maliny, wiśnie, sosy, grzyby. Czas zamrażania produktu wynosi zazwyczaj od 3 do 10 minut.

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem.

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Ciepłe lody - rodzaj wysokokalorycznego i taniego deseru w postaci bardzo słodkiej pianki podawanej w waflowym kubku, przypominający włoskie lody, od czego pochodzi jego nazwa.

Ciepłe lody można przygotować domowym sposobem na podstawie przepisu publikowanego w książkach kucharskich kuchni polskiej. Gotowe są sprzedawane w sklepach - w 2008 r. produkowało je kilka polskich firm cukierniczych. Jedna porcja ciepłych lodów ma ok. 200-250 kcal. Jak podają dziennikarze tygodnika "Wprost", ciepłe lody to wynalazek rodzimych technologów żywienia, ersatz rodem z czasów PRL-u, podobnie jak Polo Cockta czy wyrób czekoladopodobny.

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

Lodziarnia - miejsce, w którym sprzedaje się lody, mrożone jogurty, a niekiedy też (coraz bardziej popularne) sorbety.

Lody zazwyczaj się zazwyczaj na dwa sposoby: -na wynos- - w wafelku, a także -na miejscu- - kilka gałek o różnych smakach ze śmietaną, polewą i owocami w pucharku. Niektóre lokale podają też lody z potrawami -na ciepło-. Często można tam też zamówić i wypić kawę na miejscu, czy zamówić ciasto lub inny deser.

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

produkty spozywcze
Granita - tradycyjny deser włoski (dokładniej sycylijski) mający postać na wpół zamrożonej substancji przypominającej konsystencją lody lub sorbet, robiony z wody, cukru i aromatów smakowych.

Przygotowywany jest zazwyczaj w maszynie do lodów. Możliwe jest także przygotowanie w warunkach domowych.

Słownik pojęć - Branża Lody i słodycze

produkty spozywcze
Parfait [wym. parfé] - jest to mrożony deser podawany zazwyczaj w wysokim kielichu

Do jego produkcji używa się mrożonego kremu, bitej śmietany oraz syropu owocowego.  Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza: doskonały; idealny; krem mrożony.



Szukaj w katalogu firm