Lody / Słodycze / Dersery - Artykuły, Informacje, Porady

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Lato – okres beztroski, upałów, i… jedzenia lodów. Lody włoskie dostajemy w budce właściwie od ręki – trwa to chwilę. Są zawsze świeże, chłodniutkie, i – moim przynajmniej zdaniem – najlepsze ze wszystkich. Mają w smaku coś takiego, że wydają się dużo łagodniejsze i zarazem mniej zmrożone od lodów na przykład gałkowych. Gdzie kryje się ich sekret i jak są właściwie robione?

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Rocznice ślubu, wesela, imieniny, urodziny a nawet przyjęcia osiemnastkowe, zawsze wiążą się z koniecznością wręczenia upominku dla świętującego. Pomysłów może być tyle ile zaproszonych gości, ale każdy z nas ma świadomość tego jak trudno niekiedy wpaść na trafiony prezent dla takiej osoby. Jeżeli jest to nasz przyjaciel czy bliski może być łatwiej, ponieważ znamy go na tyle, aby wiedzieć, co jest w jego guście. Mimo to nie mamy stu procentowej pewności, że to, co mu wręczymy tak naprawdę będzie praktyczne. Dlatego warto pomyśleć o bardziej uniwersalnym upominku. Takim rozwiązaniem jest elegancko wykonany kosz upominkowy, który znów wraca na salony.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

W biznesie także liczą się gesty, dlatego dzisiaj coraz częściej przedsiębiorcy decydują się na darowanie upominków swoim kluczowym klientom i kontrahentom. Do roli prezentów z kolei chętnie wybierane są różnego rodzaju kosze prezentowe wypełnione po brzegi wyśmienitymi słodyczami. Taki podarunek nie tylko osłodzi życie, ale również potrafi zacieśniać kontakty biznesowe i budować pozytywny wizerunek.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Marka Frutti di Mare, będąca najbardziej istotnym elementem oferty Zakładów Produkcji Cukierniczej VOBRO dokonała znaczącej zmiany w identyfikacji graficznej. Wraz z nią nastąpi wprowadzenie na rynek nowej wersji produktów – podanych w odmiennej niż dotychczasowa formie i wzbogaconych o nowy smak. Jednym z oczekiwań producenta jest pozyskanie klienteli konsumującej impulsowo oraz nowych konsumentów lubiących chrupkie słodycze.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Vobro wprowadza na rodzimy rynek nadziewane galaretki owocowe, które wzbogacone zostały specjalnie wyselekcjonowanymi witaminami. Jest to pierwszy tego typu produkt w Polsce, posiadający wartość dodaną w postaci wartości odżywczych. Frutini otrzymały ponadto nowe, atrakcyjne grafiki opakowań, dzięki którym wyróżniają się również wizualnie. Nowe produkty już wkrótce będą dostępne w wybranych sieciach sklepowych.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Według GFK Polonia słodycze i przekąski to 13,7% zawartości koszyka przeciętnego konsumenta, co stanowi całkiem pokaźną sumę w budżecie domowym. Na jakie słodkości i desery najczęściej się decydujemy? Królują przede wszystkim ciastka, czekolada, praliny, lody oraz wafelki, lizaki i cukierki. Coraz częściej zwracamy też uwagę na kaloryczność produktów i ich skład oraz jakość składników, z których powstają.

 

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

SłodyczeJak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas wybierania produktów ze sklepowych półek oraz jakich składników unikać?

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Najlepsze desery dla kawoszyKawa to napój, którego wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat cenione są już od wieków. Także teraz większość z nas nie wyobraża sobie dobrego rozpoczęcia dnia bez kubka ulubionej kawy. Może ona jednak służyć do czegoś więcej niż tylko do picia…

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Drukowane słodycze nie są jeszcze popularne, ale można przypuszczać, że w najbliższych latach to się zmieni. Druk 3D umożliwia zarówno produkcję jednoskładnikowych łakoci, jak i ciastek złożonych, np. z cukru, kakao i barwników.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Przepisy na smaczny i słodki deserZazwyczaj nadchodzi taki moment w ciągu dnia, kiedy zaczynamy odczuwać zmęczenie, ale nie zawsze mamy możliwość uciąć sobie poobiednią drzemkę. Z tego powodu możemy poczuć się nieco przygnębieni czy nawet rozdrażnieni. Doskonałą alternatywą dla snu i wprost idealnym sposobem na polepszenie samopoczucia jest poobiednie małe co nieco!

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Kultowe desery z południa EuropyMyślisz, że znasz europejską kuchnię? Czy potrafisz powiedzieć skąd pochodzi panna cotta, a skąd  crème brûlée? Oto kilka ciekawych informacji, które powinien znać każdy smakosz słodyczy.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Rok 2016 przyniesie rosnącą konkurencję na rodzimym rynku słodyczy i tym samym – konieczność poszukiwania nowych kierunków zbytu. Producenci zmierzą się również z drożejącymi cenami surowców, presją marżową ze strony sieci handlowych oraz napływem tanich słodyczy z Ukrainy.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Żelki Haribo to jeden z fenomenów branży spożywczej. Rzadko się zdarza, by jeden produkt tak bardzo zdominował tak trudny i wymagający sektor rynku. Haribo nie traci jednak na popularności, mimo bardzo ostrej konkurencji z wielu różnych stron. Doskonale to rozumiemy w hurtowni słodyczy KURI, dlatego też od lat zapewniamy naszym klientom dostęp do szerokiej gamy tych produktów. Obecnie jest ich u nas kilkanaście – od tradycyjnych misiów po kable, paski i dropsy. Wszystko to z gwarancja jakości Haribo.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Stworzone na bazie ziół cukierki Ricola od pokoleń zachwycają pełnią smaku i dodatkowymi funkcjonalnościami. Dzięki zawartości wyciągu z 13 alpejskich ziół staną się wspaniałym dopełnieniem jesienno-zimowych dni. Każdy spośród 4 wariantów smakowych dostarczy nie tylko przyjemności, ale przede wszystkim  ukoi podrażnienie i ból gardła.

Dla zdrowia i smaku

Ricola to znany na całym świecie cukierek o unikatowym składzie pełnym 13 aromatycznych alpejskich ziół. Wśród nich znajdują się między innymi szałwia, mięta pieprzowa, prawoślaz lekarski, czarny bez czy tymianek, które nie tylko nadają cukierkom Ricola wyjątkowego smaku, ale przede wszystkim znane są ze swoich leczniczych funkcji. To dlatego produkowane od blisko 80 lat w zgodzie z tradycyjną recepturą cukierki Ricola pomagają ładzić bóle gardła, będąc bezpieczniejszą dla organizmu alternatywą dla farmaceutyków. Co ważne, cukierki Ricola nie zawierają cukru.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, dodaje energii i poprawia humor, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego kubka herbaty czy filiżanki kawy. Jednocześnie uważa się, że jest odpowiedzialny za powstawanie ponad pięćdziesięciu schorzeń.

Mowa rzecz jasna o cukrze, który gości nie tylko w każdej kuchni, ale dodatkowo w większości przetworzonych produktów. Podczas gdy na początku XX wieku średnie roczne spożycie cukru w przeliczeniu na osobę wynosiło 5 kg, obecnie wartość ta wzrosła do 39 kg w Polsce i 42 kg w Europie. Tylko częściowo spożywamy go świadomie, sięgając po przysłowiowy kawałek czekolady czy otwierając puszkę gazowanego napoju, ponieważ jest także w produktach, których na pierwszy rzut oka nie posądzalibyśmy o jego obecność, np. w musztardzie, majonezie, warzywach konserwowych, szynce czy w daniach gotowych. Cukier, w różnej postaci, znajdziemy dosłownie wszędzie, a jego nadmierne spożycie jest kolejna choroba cywilizacyjną.

Dlaczego cukier jest groźny?

Biały cukier rafinowany nie zawiera żadnych substancji odżywczych, dostarczając organizmowi jedynie tzw. pustych kalorii. To efekt obróbki chemicznej, której poddawany jest cukier, nim trafi do sprzedaży. Biorąc pod uwagę wpływ cukru na zdrowie człowieka, nie to jest jednak najgroźniejsze.

Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Od kilku do nawet kilkunastu procent mniej cukru znajduje się w produktach oferowanych przez największą sieć franczyzowych lodziarni w kraju – Lody Bonano. Lody oferowane są dodatkowo w niskocukrowych wafelkach. Wszystko to z myślą o zachowaniu rozsądnego kompromisu pomiędzy jakością i smakiem a wartościami odżywczymi lodowych deserów. Rośnie bowiem liczba osób, które pragną szczególnie zadbać o swoją sylwetkę, a jednocześnie nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Zwłaszcza w tak upalną pogodę.

Jak wyliczył Radosław Majewski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej, 100 g loda czyli mniej więcej porcja odpowiadająca dużemu Americanos, sztandarowego produktów Lodów Bonano, to około 200 kcal, 11g tłuszczu i 24 g węglowodanów. Lody są więc w jednostce masy najmniej kalorycznym „grzechem dietetycznym” jaki możemy popełnić w upalne popołudnie.

Szukaj w katalogu firm