Przepisy kulinarne

Gastronomia / Handel - Nowości rynkowe, Informacje, Porady

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Jeszcze kilka lat temu zamawianie jedzenia online stanowiło rzadkość i wzbudzało ciekawość. Z czasem sieć stała się coraz częściej wykorzystywana, chociażby z racji popularności coraz nowszych technologii – jej możliwości objęły już nie tylko tradycyjny komputer, ale również wszelkiego typu urządzenia mobilne.

Jak podaje Instytut Badania Opinii Homo Homini, już 64% Polaków zamawia jedzenie z dostawą, z czego 38% robi to online – poprzez stronę bądź aplikację na smartfona do zamawiania jedzenia. Wykorzystanie platformy internetowej daje szeroki wachlarz możliwości, pozwala spokojnie wybrać rodzaj preferowanej kuchni, dodatki czy napoje. A jakie są preferencje Polaków w tej kwestii?

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Na krajowym rynku pojawiły się nowe oprawy LED dla branży spożywczej. Oświetlenie renomowanej marki Ledionopto dedykowane mięsu, pieczywu i nabiałowi zwiększa atrakcyjność produktów i podkreśla ich świeżość. Nowoczesne  oprawy są dostępne za pośrednictwem wyłącznego polskiego dystrybutora, firmy Lumiverso.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Zakładając własną pizzerię, z całą pewnością trzeba zastanowić się nad jej urządzeniem. Od tego, jakie wyposażenie wybierzemy oraz w jaki sposób je zorganizujemy, zależeć będzie efektywność pracy w naszej pizzerii, a co za tym idzie — zadowolenie klienta, które w branży gastronomicznej jest kluczową kwestią.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Gildes - internetowa hurtownia spożywczaNajwiększy rynek rolno-spożywczy na Śląsku jest już dostępny w sieci. Od teraz każdy zainteresowany hurtownik, zrzeszony w ramach rynku Obroki, może udostępnić swój towar poprzez platformę internetową Gildes. To pierwsze tego typu wdrożenie w branży FMCG dla sektora biznesowego.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Polacy coraz większą uwagę przywiązują do tego, co jedzą – czytają etykiety na produktach spożywczych, sprawdzają kaloryczność i wartość odżywczą potraw. W restauracjach sięgają po lekkie sałatki, dania wegetariańskie czy ryby lub owoce morza. Coraz liczniejszą grupę gości restauracji stanowią alergicy i osoby na diecie bezglutenowej. Aby w pełni odpowiedzieć na rosnące oczekiwania klientów, firma Sodexo Polska On-site Services wprowadziła w swoich restauracjach w całej Polsce nowe, różnorodne menu.

Menu w restauracjach Sodexo – kompozycja doskonała

 

Filozofia budowania nowego menu powstała w oparciu o aktualne trendy żywieniowe, na bazie ponad 20-letniego doświadczenia Sodexo na polskim rynku usług żywieniowych. Unikalne podejście do tworzenia różnorodnego menu wypracowali szefowie kuchni, menedżerowie restauracji i dietetycy. Ponad rok pracy zaowocował stworzeniem kompleksowej oferty składającej się ze zdrowych i smacznych potraw, dostępnych w przystępnych cenach.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Czy w XXI wieku tradycyjne restauracje z kuchnią polską mają szansę przetrwania? Czy przegrają z pizzeriami oraz tymi lokalami, które przyciągają orientalnym menu?


Kuchnia polska ma się dobrze, ale…

Kuchnia polska ma się doskonale, a jej najsłynniejsze dania nadal są podstawą domowego menu. Tradycyjny rosół i schabowy nie tracą na popularności, a egzotyczne potrawy i szybkie przekąski nie są w stanie im zagrozić. Czy oznacza to, że restauratorzy mogą odetchnąć z ulgą? Nie do końca.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Wraz z Nowym Rokiem ruszyła II edycja Ogólnopolskiego Programu promocyjnego "Doceń polskie". I tym razem Marek Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, objął ją swym honorowym patronatem, rekomendując producentom udział w Programie.

- Popieram inicjatywę organizacji tego przedsięwzięcia i cieszy mnie fakt jego kontynuacji (…). Realizowane działania promocyjne, budujące określony wizerunek polskich producentów wytwarzających żywność wysokiej jakości, są bardzo istotnym elementem tworzenia wielkości sprzedaży - napisał minister w oficjalnym liście skierowanym do organizatorów Programu. - Jestem przekonany, że uczestnictwo w Programie „Doceń polskie” przyniesie wiele korzyści producentom i przyczyni się do promocji produktów wysokiej jakości – czytamy w dokumencie.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Coraz więcej osób zamierza przygotować świąteczne potrawy używając produktów kupionych w internecie - wynika z ankiety przeprowadzonej przez A.pl Internet. Świąteczne zakupy spożywcze w sieci zadeklarowało prawie 3/4 badanych. Spośród nich aż 76% będzie robić takie zakupy w tym roku po raz pierwszy, a 24% korzystało już z tej możliwości w poprzednich latach. Co trzeci respondent zamierza przez Internet kupić wszystkie lub większość produktów spożywczych na bożonarodzeniowy stół. Jest to możliwe, bo w e-delikatesach obok pełnego asortymentu produktów używanych w ciągu całego roku będzie też można kupić świeżego karpia, pierogi z kapustą i grzybami, makowce i wiele innych bożonarodzeniowych potraw. W ofercie internetowej nie zabraknie również bombek, ozdób świątecznych, a także choinek.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

nowy mc donald w warszawieRozpoczęła się budowa restauracji McDonald’s zlokalizowanej wewnątrz warszawskiego hipermarketu Carrefour Arkadia. Jest to pierwsza tego typu inwestycja w kraju.

Już za kilka tygodni pierwsza restauracja McDonald’s w Polsce rozpocznie swoją działalność na terenie hipermarketu Carrefour w warszawskim centrum handlowym Arkadia. To pierwsze takie wspólne przedsięwzięcie obu tych firm.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

WOOK – ogólnopolska sieć restauracji serwujących dania kuchni azjatyckiej – wprowadza nową kartę dań. Od 16 maja w menu będzie można znaleźć m.in. wołowinę z czarnym pieprzem, kaczkę w mandarynkach, rybę w sosie kokosowym oraz smażone lody. Ponadto, WOOK będzie oferował możliwość samodzielnego komponowania zestawów. Inną nowością jest pojawienie się specjalnego zestawu dla dzieci.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Konkurs i degustacja dań barbecue odbędą się w ramach pokazów i warsztatów „Rok Polski w BBQ” organizowanych podczas XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Najlepsze zespoły z całej Polski będą demonstrować swój kunszt kulinarny i umiejętności w zakresie przyrządzania dań barbecue.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Od czwartku 10 lutego br. Kupiec Poznański zaprasza do nowo otwartego sklepu delikatesowego "Jadło spod strzechy". To pierwszy taki punkt w Centrum proponujący żywność opartą na staropolskich recepturach i świeżych, wiejskich produktach.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Pomimo kryzysu, jaki dotknął branżę gastronomiczną na przestrzeni dwóch ostatnich lat, sieci rozwijające się poprzez franczyzę powiększyły się w tym czasie o ok. 600 lokali – wynika z raportu Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych.

 

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

biedronkaOd ponad 15 lat, czyli od początku działalności w Polsce, sieć sklepów Biedronka rozwija współpracę z polskimi producentami. Od rodzimych wytwórców pochodzi blisko 95% artykułów spożywczych, oferowanych w sklepach sieci. Biedronka stawia na polskie produkty również dlatego, że – jak wynika z badań zachowań konsumentów – Polacy dokonując zakupów zwracają uwagę na jakość, cenę i właśnie polskość towarów.

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Mini Donuts Pomysł na ten biznes niewątpliwie mieści się w dość obszernej definicji  małej gastronomii i niewątpliwie należy do tych słodkich pomysłów związanych z  cukiernictwem  po które ludzie w wolnych chwilach relaksu chętnie sięgają .

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

United Chicken

Kolejna restauracja sieci United Chicken została otwarta 8 stycznia w Lesznie przy głównej trasie Poznań - Wrocław. Nowy lokal to restauracja typu DRIVE IN przystosowana do obsługi zmotoryzowanych gości. Zlokalizowana przy stacji Lotos dwu poziomowa restauracja oferuje blisko 140 miejsc siedzących.

Szukaj w katalogu firm