Gastronomia / Handel - Nowości rynkowe, Informacje, Porady

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Prawdziwi smakosze wina chętnie zgłębiają jego tajemnice i odkrywają kolejne smaki tego szlachetnego trunku. Dowiedz się, gdzie w Warszawie możesz uczestniczyć w profesjonalnej degustacji wina.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Niemal każda restauracja w okresie od wiosny do jesieni organizuje przed lokalem tzw. ogródek restauracyjny. Możliwość wypicia kawy czy zjedzenia posiłku na świeżym powietrzu cieszy się zazwyczaj wielką popularnością wśród klientów. Na ich komfort przebywania w ogródku wpływ ma odpowiedni dobór mebli. W jaki sposób więc wybrać odpowiednie meble ogrodowe do restauracji? Podpowiadamy w poniższym artykule.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Większość hoteli oferuje nocleg ze śniadaniem. Aby móc je serwować sprawnie, potrzebne jest jednak niezbędne wyposażenie zarówno zaplecza kuchennego, jak i sali. Tym razem skupmy się właśnie na niej – co jest potrzebne, aby przygotować śniadanie dla gości? Poniżej kilka wybranych elementów.

 

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Przykładowa realizacja lady chłodniczej w sklepie mięsnym

Sprzedaż mięsa, wędlin i serów w sklepie spożywczym lub hipermarkecie przysparza wielu problemów właścicielom lokali sprzedażowych. Muszą oni pomyśleć jak w odpowiedni sposób magazynować przedstawione produkty oraz jak je eksponować swoim klientom.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Handel produktami spożywczymi jest stosunkowo trudny i niesie za sobą pewne problemy, które są nieznane handlowcom, którzy zajmują się dystrybucją innego typu towarów. W przypadku produktów spożywczych, dystrybutor powinien stosować się do szeregu zasad, których należy kategorycznie przestrzegać, aby zadbać o to, by towar dotarł do klienta w odpowiednim stanie. Wiele osób zadaje sobie pytanie o to, jak znaleźć dobrą hurtownię spożywczą online. Odpowiedź na to pytanie jest złożona i ciężko to określić jednoznacznie, jednak można wyszczególnić kilka najważniejszych aspektów, na które należy zwrócić uwagę.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Catering dietetyczny to oferta zdrowych posiłków dowożonych do domu klienta powszechnie nazywanych dietą pudełkową. Ta potoczna nazwa wzięła się stąd, że większość firm dostarcza posiłki w jednorazowych pudełkach. Estetycznie zapakowane w firmową torbę każdego ranka trafiają pod drzwi klienta.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Kuchnia elektryczna

Obróbka termiczna jest jednym z najważniejszych procesów, jaki wykorzystuje się do przygotowywania potraw w lokalach gastronomicznych. Pieczenie, smażenie czy gotowanie wymagają odpowiednich urządzeń, dostosowanych typem i wielkością do konkretnych potrzeb. Najważniejszym elementem wyposażenia jest kuchnia gazowa lub elektryczna, dostępna w wielu wariantach.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Gofry znane były już w czasach, kiedy długość smażenia wyznaczana była przez modlitwę “Zdrowaś Mario”, a pieczenie odbywało się nad otwartym ogniem. Popularność tego dania nie zmalała, ale na szczęście zmieniły się dostępne urządzenia grzewcze.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Śniadanie hotelowe

Aby móc serwować śniadania – w hotelu, restauracji, stołówce itd. – nie potrzebujesz specjalnego wyposażenia, ale wiele urządzeń może znacznie ułatwić pracę oraz poszerzyć Twoją ofertę. Sprawdź, w co warto dodatkowo zainwestować.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Pizza Pepperoni vs Capriciosa

Ile ludzi, tyle pomysłów na pizzę idealną. Są tacy, którzy kładą na niej jedynie klasyczne pyszności i tacy, którzy lubią poszaleć z dodatkami. W każdym niemal zakątku świata są placki wyjątkowe, charakterystyczne dla danego regionu czy kraju. Ale istnieją takie przepisy, które cieszą się popularnością wszędzie – niezależnie od położenia geograficznego. Są to m.in. Pepperoni i Capriciosa. Która jest lepsza? Która powinna dostać tytuł mistrza? Sprawdzamy!

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Pucharki do lodów

Efektowne desery lodowe smakują wybornie, jeśli są podane w odpowiednio dobranym naczyniu. W tym celu najczęściej wybierane są pucharki do lodów, które pozwalają na przygotowanie pięknie wyglądającego deseru, ale także umożliwiające jego wygodne zjedzenie. Na co dokładnie należy zwracać uwagę w czasie wybierania pucharków do lodów, które będą stosowane w lokalach gastronomicznych?

 

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Idealna odzież gastronomiczna powinna być wygodna oraz w pełni funkcjonalna. Sprawdź, czy wiesz, co jeszcze wyróżnia tego typu strój roboczy i gdzie go kupić.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Polacy coraz częściej obywają się bez gotówki. Z tego powodu coraz więcej przedsiębiorców korzysta z oferty darmowych terminali płatniczych.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Własna pizzeria może okazać się fantastycznym pomysłem na biznes, nawet dla przedsiębiorców, którzy w sektorze lokali gastronomicznych stawiają dopiero pierwsze kroki. Najważniejszym elementem wyposażenia każdej pizzerii jest piec do pizzy, z czego stosunkowo najbardziej popularne są piece elektryczne, choć w niektórych sytuacjach sprawdzają się również piece gazowe. Warto więc przyjrzeć się temu, jak kształtują się ceny najpopularniejszych pieców, zarówno polskich, jak i zagranicznych marek.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Gwieździste oświetlenie światłowodowe

W każdej restauracji liczą się dwie rzeczy: dobre jedzenie i dobry nastrój. Do pierwszego niezbędny jest utalentowany kucharz, a do drugiego - osoba specjalizująca się w budowaniu atmosfery światłem, czyli specjalista dekoracji świetlnych.

Więcej…

Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Dowóz dań z restauracji

Prowadzenie lokalu gastronomicznego jest nie lada wyzwaniem. Właściciele restauracji zwykle całe dnie spędzają w swoich lokalach, aby zadbać o właściwą obsługę klienta, ale również czystość i jakość wydawanych dań. Niezależnie od rodzaju kuchni, na jaką zdecyduje się restauracja, odpowiedzialność jest zawsze duża, a klienci wymagający. Kiedy lokal zaczyna odnosić sukcesy, wielu właścicieli zastanawia się nad tym, czy nie zdecydować się na dowóz swoich dań. Wystarczy zatrudnić kierowcę, wybrać odpowiednie opakowania dla gastronomii i można rozpocząć dowożenie jedzenia na terenie miasta i jego okolic. Taka decyzja powinna być jednak poprzedzona odpowiednią analizą. Nie każdy rodzaj kuchni jest bowiem chętnie zamawiany z dowozem do domu. Niektóre produkty nie nadają się do tego celu i nawet najlepsze opakowania dla gastronomii nie są w stanie sprawić, że dojadą do klienta w doskonałym stanie.

Więcej…